Marko Grujić za MOZZART Sport: O Herti, Liverpulu, Zvezdi, Totenhemu i reprezentaciji...

Vreme čitanja: 6min | čet. 31.10.19. | 17:02

I kakva su mu očekivanja u narednom periodu...

Za Marka Grujića i ostatak tima berlinske Herte susret sa Dinamom iz Drezdena, u okviru nemačkog kupa, trebalo je da predstavlja običan dan u kancelariji. Međutim, kako je meč na Olimpijskom stadionu počeo, videlo se da će utakmica imati treću i četvrtu dimenziju.

Pred 30.000 gostujućih navijača, koji su simbolizovali neka prošla fudbalska vremena, Herta je morala da prođe kroz triler kako bi eliminisala drugoligaša iz istočne Nemačke. Viđeno je šest golova, produžeci, penali i trenutak odluke u kojoj je srpski vezista bio heroj. Lagano je realizovao najstrožu kaznu u šestoj seriji i na taj način okončao fizički izuzetno zahtevan meč. O tome govori i sledeći podatak: dok je pričao za MOZZART Sport nekadašnji član Crvene zvezde je bio na oporavku, opuštajući mišiće u ledu.
„Bio je to sasvim neobičan meč. Čitao sam u najavi da će doći 30.000 gostujućih navijača. Znao sam da će tako biti, ali iznenadio sam se kada sam izašao na zagrevanje. Cela jedna tribina bila je u žutom, čula se njihova pesma. Navijači Dinama iz Drezdena nisu baš rado viđeni gosti u Nemačkoj. Često dolaze na utakmice pod dejstvom opijata, ne ponašaju se uvek primereno, ali jedna stvar im se ne može osporiti. Imaju jaku strast prema klubu. Pripredili su pravu ludnicu. Nešto kao kada je Zvezda igrala u Salcburgu“, počinje priču za naš portal Marko Grujić.

Izabrane vesti

Na tribinama je bila ludnica, ali i na terenu je bilo jako zanimljivo. Drugoligaš nije došao samo da sparinguje Herti nego se odupirao i bio nadomak male senzacije.
„Bilo je šta da se vidi. Istina, u ranoj fazi smo propustili mnogo prilika. Mogli smo sve da rešimo. Ovako je baš zagustilo. Kada smo okrenuli na 2:1, niko nije pomislio da ćemo videti nastavak drame. Oni su se spasli golom iz penala, potom poveli u produžecima. Iskreno, bili smo 'mrtvi'. Počelo je da ponestaje snage, igralo se gore-dole. Nisam video način kako možemo da se spasemo. A onda je na scenu stupio mali Torunariga. Odapeo je šut i pogodio brutalno. Zaglavio je loptu“.

Usledili su penali i šesta odlučujuća serija.
„Nadao sam se da do mene neće ni doći. Međutim, kada se već tako desilo, bilo mi je lakše nego, primera radi, na Novom Zelandu protiv Amerike. Tada sam morao da postignem gol, sada je njihov igrač promašio i najgore što je moglo da se desi je da se serija produži. Dok sam prilazio lopti samo sam imao u mislima da jako pogodim ugao, da i ako me golman pročita, ne može da me stigne. Tako je i bilo“.

Tim za koji na pozajmici igra Marko Grujić trenutno je na 11. poziciji Bundeslige. Zona ispadanja je daleko, misli svih u glavnom gradu Nemačke usmerene su ka gornjem domu. Mada Herta oscilira.
Znate kako, još nismo 'kliknuli' do kraja. Imamo jako mlad tim, novog trenera. Posle utakmice sa Bajerom, ušli smo u malu krizu, sad se ponovo dižemo. Normalno je to kada imate mnogo mladih igrača u prvih 11. Mada smo tu. Potrebno nam je da vežemo nekoliko dobrih igara. Jako nam je važno da pobedimo Union za vikend. Svi se nadamo da ćemo biti u gornjem delu tabele. Tek će se za mesec dana raščivijati stvari.“

Kada je tokom letnjih meseci, posle poziva nekoliko klubova odlučio da ostane u Herti, bilo je jasno da će potencijalni reprezentativac Srbije imati ozbiljnu ulogu u timu iz Berlina. Novi trener Ante Čović je grozničavo želeo vezistu takvog profila, Liverpul nije imao ništa protiv.
„Da, trener me je stvarno želeo. To je bio jedan od faktora zbog kojih sam odlučio da ostanem u Herti. Drugi, jako bitan, je što sam upoznao klub, grad, navijače... Navikao sam se na sredinu. A nekako razmišljam da u mojim godinama nije baš dobro menjati klub na svakih godinu dana“.

Statistika kaže da Marko Grujić nije pogrešio i da se sa Olimpijskog stadiona u Berlinu jasno vidi Enfild Roud. Postigao je dva gola u Bundesligi, u maneveru Herte visoki Srbin i kosi i vodu nosi.
„Pa hajde da kažemo da sam zadovoljan. Međutim, znam da mogu još mnogo bolje. Ove sezone igramo nešto defanzivnije. To je možda i jedina zamerka. Ali najbitnije da timu bude dobro, bez obzira što sam ja na pozajmici“.

Specijalizovani navijački sajtovi Liverpula ga hvale, stalno podupiru priču da je vreme za veliki povratak. I da je Srbin zaslužio šansu. Potencijalni srpski reprezentativac je mirniji, zna da je jun mnogo daleko.
„Iskreno, uglavnom čitam po društvenim mrežama, i portalima šta se piše o meni u Liverpulu. Miran sam sa jedne strane, jer ću biti u Herti ove sezone. Imam dugoročan ugovor sa Redsima, videćemo šta će se desiti na leto. Ako planiraju da mi daju šansu super, ako ne – opet super. Sešćemo za sto i doneti najbolje moguće rešenje. Daleko je leto. Zasad ide sve super“.

„MA KAKVA KRIZA, TOTENHEM JE FIZIČKI BRUTALAN“

Rođeni Beograđanin, sa skoro decenijskim stažom na Marakani, jedan je od onih koji svakodnevno računa šta je Zvezdi potrebno da se domogne proleća u Evropi. Pratio je susret protiv Totenhema u Londonu, i znao je da će biti jako teško crveno-belima da sačuvaju kožu.
„Ponekad pomislim da narod u Srbiji nema pravu percepciju protiv koga igra moj bivši klub. Svi su uoči Londona pominjali to kako je Totenhem u krizi. A ja vam tvrdim – to je pored Liverpula fizički najmoćnija ekipa u Evropi. Moralo je jednom da im krene, nažalost to se desilo protiv Crvene zvezde. Videli ste kako to sve izgleda uživo. Oni su brutalni... Sisoko i Ndombele odnose u duelu, Orijea ne možeš da stigneš... Jako su moćni. Naravno, sad dolaze na Marakanu. I logično je da se svi nadamo velikoj senzaciji, kao prošle godine protiv Liverpula. Samo niko ne može da Milojeviću i igračima prebaci ako se sve bude odlučivalo u Pireju u poslednjem kolu. To je realnost. Ali nadamo se čudu“.

Mnogo se pisalo i pričalo u prethodnom periodu o tome zašto Marka Grujića nema u nacionalnom timu Srbije još od prošlogodišnjeg Mundijala. Kao standardani član Herte, koji daje golove i upisuje asistencije u Bundesligi, visoki vezista ima pravo da se nada i očekuje poziv.
„Odmah da rasčistimo. Nisam ljut. Mlad sam i sigurno ću jednog dana igrati za reprezentaciju. Ne moram da žurim, niti da pričam da li zaslužujem ili ne zaslužujem poziv, ali... Krivo mi je zbog druge stvari. Bivši (Krstajić) i sadašnji selektor (Tumaković) bili su u Nemačkoj, obilazili su igrače koji igraju u Bundesligi. Bili su u Verderu, Ajntrahtu... Mene nisu ni zvali. Jeste malo neobično. Ipak ja igram u klubu iz Bundeslige, i to standardno. Ali dobro. Ponavljam, nisam ljut. Samo mi je čudno da me se ne sete, a bili su ovde. Makar da se vidimo“.

Nema od skora u reprezentaciji ni Grujićevog dugogodišnjeg saigrača Luke Jovića. Posle pobede nad Drezdenom naš sagovornik je dočekao još jednu lepu vest. Video je Jovićev prvenac u dresu Real Madrida.
„Mnogo će mu biti lakše sada. Baš sam srećan zbog njega. Veliki je pritisak tamo, očekivanja još veća. Znate, u Srbiji ljudi olako ispaljuju teze kako nije trebalo da ide u Real Madrid, kako mu je to velika greška. Ali to je Real Madrid. Ne zove mnogo puta. Svi koji počinjemo da se bavimo fudbalom negde imamo to u glavi, i nadamo se da ćemo igrati za klubove kao što su Real, Liverpul... Kada se setim samo onog meča kada mu je poništen gol posle VAR-a. Dva minuta čekaš i ništa. Slomi to mladog igrača, ali sada je dobro“.  

(FOTO: Reuters, Star Sport)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara