Marinov pogled u retrovizor: Možda sam mogao da napravim bolju karijeru, ali možda ne bih došao u Zvezdu

Vreme čitanja: 3min | pon. 16.09.19. | 11:54

Otkriva da mu je ovo najlepša epizoda u karijeri

Marko Marin je pre devet godina prvu zaigrao u Ligi šampiona. Tada kao jedan od najvećih talenata Verdera i nemačkog fudbala. Imao je nadimak „nemački Mesi“ i status reprezentaivca na Mundijalu u Južnoj Africi. Odigrao je šest mečeva u grupi protiv Intera, Totenhema, i Tventea, postigao i gol protiv Spursa.

Skoro deceniju kasnije će opet zaigrati na tlu Nemačke u najkvalitetnijem klupskom takmičenju. Kao najbolji igrač Crvene zvezde će predvoditi svoj tim na gostovanju Bajernu u Minhenu. Što je bio dovoljan povod inostranim medijima da sa Marinom razgovaraju od prošlosti i sadašnjosti.

Izabrane vesti

Prvi put će kao kapiten predvoditi Zvezdu u Ligi šampiona.
„Za mene to znači još više jer je Zvezda klub za koji navijam od detinjstva. Igrati u Ligi šampiona za ovaj klub je nešto posebno. Bilo je prelepo iskustvo prošle sezone jer smo se posle toliko godina vratili u najjače takmičenje. Posle svake naše utakmice, Beograd i Srbija su srećniji. Čak i deca van zemlje. Ja sam odrastao u Nemačkoj kao navijač Crvene zvezde i uvek sam prvo pričao o Crvenoj zvezdi. Moji nemački prijatelji tada nisu znali o kome je reč, ali sada je Zvezda u Ligi šampiona i svi znaju za nju. Opet je činimo velikom. I ljudi se polako navikavaju na to. To je velika motivacija“, kaže Marin za agenciju Omnisport.  

Marin objašnjava u čemu je razlika igranja u Ligi šampiona u ostalim klubovima i onome za koji navijate.
„Drugačiji je osećaj nego u ostalim klubovima jer ovde se igra sa mnogo više strasti. Uvek dajemo sve od sebe jer je to pored posla i zadovoljstvo. Potpuno je različito kada nosite dres kluba za koji navijate od malih nogu ili Čerlsija i Verdera. Mnogo je igrača poput mene u timu. Inostrani fudbaleri vam daju kvalitet više, ali kičma tima i najveća snaga su domaći igrači koji su odrasli kao navijači Zvezde. Neki od njih su prošli i kroz mlađe kategorije kluba“.

Zvezda će biti jedan od autsajdera u Ligi šampiona, ali Marin smatra da je uspeh već ostvaren.
„Siguno ćemo ove sezone imati neke velike utakmice. Čak i sama kvalifikacija za grupnu fazu je veliki, veliki uspeh. Ne možemo da se poredimo sa Realom, Barselonom ili Mančester Sitijem. Njihov cilj je da osvoje Ligu šampiona, naš je da se kvalifikujemo za nju“.

Zvezdin kapiten igra u nekadašnjoj formi koja ga je dovela i do dresa nemačke reprezentacije i igranja na Mundijalu. Negde između su se udenule godine praznog hoda i čestog menjanja klubova.
„Imam fantastičnu karijeru. Igrao sam u skoro svakoj najjačoj ligi Evrope i igrao sam za velike klubove. Kada sam bio u Verderu borili smo se za titulu i igrali u Ligi šampiona“.  

Posle Verdera je usledio prelazak u Čelsi, a onda pozajmice u Sevilju, Fjorentinu, Anderleht, Trabzon...
„Ne mogu ni da objasnim dovoljno dobro koliko je Čelsi veliki klub. Sevilja takođe. Možda je moja karijera i mogla da bude bolja, ali postoje razlozi zašto to nije tako. Možda nisam bio dovoljno strpljiv u nekim situacijama. Sprečile su me i povrede. Ali da se to nije desilo, ne bih doživeo ovo iskustvo koje doživljavam sada u Crvenoj zvezdi. Kada sve pogledam, srećan sam zbog karijere koju sam napravio. Ovo što mi se sada dešava i što sada osećam je najlepši deo moje karijere“.  

U leto 2012. godine, kada je prešao iz Verdera u Čelsi kao jedan od najtraženijih mladih igrača Evrope. Tog leta su Plavci uložili veliki novac u dovođenje mladih fudbalera poput Azara, Oskara, Aspilikuete, Mozesa... U suprotnom smeru je na pozajmicu otišao Kevin de Brujne.
„Ko zna šta bi bilo da sam ostao u Nemačkoj. Prelezak u Čelsi je bio nešto fantastično. Igrati sa takvim liderima kao što su Lampard i Teri... Kad se samo setim kako su trenirali, koju strast i kvalitet su pokazivali. To što sam video u Čelsiju je bilo nešto potpuno novo za mene. Igrao sam i ranije sa nekim dobrim igračima, ali to u Čelsiju je bio poseban nivo“, rekao je Marin.

(FOTO: Star sport, Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara