Mančester se u Humskoj setio 1958: Venac za žrtve minhenske tragedije

Vreme čitanja: 2min | čet. 24.10.19. | 16:31

Komemorativni skup

U znak pomena na žrtve avionske nesreće u Minhenu 1958, delegacija Mančester junajteda posetila je stadion Partizana i komemorativnim skupom oživela sećanja na 23 osobe nastradale pri povratku iz Beograd, sa meča Kupa šampiona protiv Crvene zvezde, igranog pre 61 godinu u Humskoj (3:3).

Legende Crvenih đavola, Brajan Robson i Miki Tomas položili su venac, a delegacija engleskog velikana koju je predvodio izvršni direktor Ed Vudvord minutom ćutanja odala je počast nastradilma u nesreći koja se dogodila dan posle susreta Mančestera i beogradskih crveno-belih, te sezone domaćina na stadionu večitog rivala.

Izabrane vesti

Nesreća se desila dan posle meča, 5. februara 1958, kad je avion sleteo u Minhen kako bi dopunio gorivo. Pri pokušaju da poleti ka Engleskoj došlo je do kvara u kom su nastradali članovi posade, novinari i osmorica igrača Mančestera, koji je s klupe predvodio Met Bezbi.
Bilo je važno doći u Beograd i obeležiti ovaj događaj. Odmah posle žreba za Ligu Evrope, naša pažnja bila je usmerena ka tome da se setimo onih koji su izgubili život 1958. Ovde su igrali poslednji put, na ovom terenu, protiv Crvene zvezde, pre nego što su se zaputili na let preko Minhenam, gde se i dogodila se tragedija. Venac smo položili u znak sećanja na one koji su tad izgubili život“, objasnio je izvršni direktor Junajteda, Ed Vudvord.

Komemorativnom skupu prisustvovali su još predstavnici Fondacije „Mančester-Mihnen“ kao i ambasador Velike Britanije u Srbiji, Šan Meklaud.
Možete osetiti emociju. Kad ste dugo u klubu kao ja, znate istoriju, upoznali ste članove porodice koje su izgubile najdraže u minhenskoj nesreći. Bobi Čarlton mi je pričao o tom timu iz 1958. koji je igrao sjajno, što praktično možete osetiti pri ulasku na stadion“, rekao je Brajan Robson, pri polaganju venca na stadionu Partizana.

Na isto mestu od 18.55 igraće Parni valjak i Mančester junajted u trećem kolu Lige Evrope.

FOTO: MAU/FKP


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara