Jan Karlo Simić u dresu Anderlehta (©AFP)
Jan Karlo Simić u dresu Anderlehta (©AFP)

Malo reprezentativnih poziva pred belgijski klasik, Simić brani čast Anderlehta

Vreme čitanja: 3min | ned. 06.10.24. | 10:13

Jedan od najvećih derbija tamošnjeg fudbala na programu je ove nedelje od 13.30 časova, kada će Standard gostovati u Briselu

Iako su kluba trenutno daleko od svojih slavnih dana, derbi između Anderlehta i Standarda iz Liježa i dalje je jedan od najvećih koje belgijski klub ima. Zato uostalom i jesu dobili onaj glavni nedeljni termin, pa će se sastati od 13.30 časova u Briselu.

Pomalo tužno zvuči kada se to glasno kaže, ali trenutno su i Anderleht i Standard u donjoj polovini tabele. S tim da Ljubičasti imaju kvalitet da se vrate u borbu za titulu i realno je da ih gledamo makar u plej-ofu, dok uz tim iz Liježa baš i ne ide optimizam.

Izabrane vesti

No, koliko su obe ekipe ukaljale ugled i izgubile kvalitet najbolje pokazuje predstojeća reprezentativna pauza. U zlatno doba oba tima bi u ovo doma godine praktično ostajala bez dovoljno fudbalera da održe trening, više od pola belgijske reprezentacije bi činili igrači ova dva kluba, dok sada to nije slučaj. Samo su po šestorica Anderlehtovih i Standardovih igrača dobili poziv selektora svojih nacionalnih timova.

Među njima je i srpski reprezentativac Jan Karlo Simić, koji se od dolaska u Brisel ovog leta istakao kao standardan štoper i sada je među najboljim igračima Anderlehta iako ima svega 19 godina. Za selekciju Belgije će igrati Kilijan Sardela i Mario Stroejkens, za Ganu Madžid Ašimeru, za Švedsku Ludvih Augustinson, a za Dansku Kasper Dolberg. To je manje-više sav kvalitet koji Anderleht poseduje.

,

13.30: (1,80) Anderleht (3,60) Standard (4,60)


S druge strane Standard ima malo egzotičnije reprezentativce, s izuzetkom Švajcarca Andija Zećirija. Marlon Fosi će možda nastupati za Sjedinjene Američke Države, Isak Prajs za Severnu Irsku, Hakim Sahabo za Ruandu, Ejden O‘Nil za Australiju, a centarfor Čukaričkog Mohamed Badamosi, koji je na pozajmici u Liježu, za Gambiju.

Poziv od selektora Crne Gore Roberta Prosinečkog sigurno bi dobio i Viktor Đukanović, ali on je povredio koleno i predstoji mu pauza od nekoliko nedelja. Nije jedini koji zbog zdravstvenih problema neće igrati današnji derbi, na spisku povređenih igrača Standarda su i bekovi Sulejman Dumbija i Boli Bolingoli.

S druge strane, Anderleht je kompletan. U četvrtak je igrao meč 2. kola Lige Evrope u Španiji, savladao je Real Sosijedad sa 2:1, a pritom je nekoliko prvotimaca odmorilo kako bi bili spremniji za prvenstveni derbi. U Evropi su ljubičasti savršeni, pre Sosijedada su savladali i Ferencvaroš (takođe sa 2:1). Mnogo veći je problem što u prvenstvu rezultati nisu dobri, pa tako u poslednjih pet kola Anderleht nema nijednu pobedu, već četiri remija i jedan poraz. Lider Genk je već na +8.

Zbog toga je sredinom septembra otkaz dobio danski strateg Brajan Rimer, a uprava mu još nije pronašla zamenu. Protiv Standarda će, kao i na prethodnih nekoliko mečeva, na klupi da sedi trener omladinaca David Hubert.

U poslednjih nekoliko godina belgijski klasik donosi efikasne utakmice. Na četiri od poslednjih pet duela Anderlehta i Standarda smo videli četiri ili više pogotka. Samo je utakmica u kupu, u decembru prošle godine, pokvarila malo prosek pošto je Anderleht trijumfovao sa 2:0. Od prethodnih pet prvenstvenih susreta dva su pripala Standardu (5:0 i 3:2), dok je na tri bilo nerešeno (dvaput po 2:2, jednom 1:1).


------------------------------

Sve utakmice Župiler Pro lige možete da gledate i da se kladite na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

------------------------------


BELGIJA 1 – 10. KOLO

Petak

Vesterlo – Bershot 2:2 (0:1)

/Vušković 61, 84 – Rejners 24, Sanusi 81/

Subota

Mehelen – Leven 5:0 (2:0)

/Ikvuemesi 14ag, Šufs 17, Lauberbah 58, Dal 77, Bafdil 90+3/

Kortrajk – Genk 2:1 (2:1)

/Naćo 16, 19 – Bonsu Bah 6/

Dender – Šarlroa 1:0 (1:0)

/Kone 13ag/

Nedelja

13.30: (1,80) Anderleht (3,60) Standard (4,60)

16.00: (1,75) Antverpen (3,60) Serkl Briž (4,90)

18.30: (2,00) Klub Briž (3,50) Union Sen Žiloaz (3,70)

19.15: (3,15) Sint Trojden (3,45) Gent (2,25)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Belgija 1AnderlehtJan Karlo SimićStandard Lijež

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara