Mali prvi put od 2013. godine dohvatio četvrtfinale: Tapsoba odigrao kao štoper iz Cvajte (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | uto. 30.01.24. | 20:05

Na kraju favorit slavio sa 2:1

Fudbalska populacija prepoznaje Mali kao jedinu veliku afričku selekciju koja nikada nije igrala na Mundijalu. Imaće šansu ekipa mladog stručnjaka Erika Čele da skine to prokletstvo u kvalifikacijama za Svetsko Prvenstvo u Americi i Kanadi, posebno što su Orlovi uhvatili za granu optimizma današnjim trijumfom nad Burkinom Faso – 2:1.

Dobro, neko bi rekao da kvalitet, i talenat selekcije Malija garantuju pobedu protiv Burkine Faso, ali skinuli su nominalni domaćini jedno malo istorijsko prokletstvo. Prvi put od 2013. godine Mali je uspeo da dohvati četvrtfinale Kupa Afričkih Nacija.

Izabrane vesti

Veliko je to razdoblje imajući u vidu kakav roster ima Mali i kakve je igrače izbacivao poslednjih deset godina. Ali na stranu to, zaslužili su u glavnom gradu države iz Zapadne Afrike, Bamoku, da se malo provesele.

Burkina Faso je uradila dovoljno prolaskom grupe, ali je u prvom eliminacionom meču „izdana“ od strane najboljeg igrača, člana Bajera iz Lverkuzena Edmonda Tapsobe. Štoper Bajera iz Leverkuzena, jedan od najboljih centralnih defanzivaca Bundeslige, odigrao je košmarnu utakmicu. Kao da je prvi put pod svetlima velike scene, Tapsoba je grešio i grešio. Ekipa Malija je to kažnjvala.

Mada je favorit poveo najviše zaslugom Tapsobe. Istini za volju odigrali su Orlovi sjajnu akciju u trećem minutu. Posle centaršuta sa desne strane Amadu Hajdera je udarcem glavom pogodio prečku. Odbila se lopta od Tapsobe koji je bio totalno dezorjentisan i na bizaran način pogodio sopstvenu mrežu.

Imala je Burkina Faso trenutke dobre igra. Znala da drži loptu, ali je Mali, usled sirovog kvaliteta i iskustva, pogađao kada god je bilo potrebno. Na početku prvog i drugog poluvremena. I opet je Tapsoba bio tragičar u 47. minutu. Loše se postavio štoper Bajera iz Leverkuzena, praktično je omogućio Sinajoku da se stušti ka golu Burkine Faso i potom pogodi dalji ugao.

Sve što je je Burkina Faso uspela da uradi do kraja meča bio je počasni pogodak Traorea iz penala.



tagovi

Edmund Tapsoba

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara