Fudbaleri Rosario Sentrala (©AFP)
Fudbaleri Rosario Sentrala (©AFP)

Mali derbi u Argentini: Osvajač prošlogodišnjeg Liga kupa dočekuje trenutnog lidera prvenstva

Vreme čitanja: 3min | uto. 01.10.24. | 23:00

Rosario Sentral će ugostiti Velez u noći između utorka i srede (01.30 časova po srednjoevropskom vremenu) u poslednjoj utakmici 16. kola Primere

U utakmici kojom se zatvara 16. kolo argentinske Profesionalne lige, u noći između utorka i srede sa početkom od 01:30 sati po srednjoevropskom vremenu na stadionu Hihante de Arojito u Rosariju, sastaju se prošlogodišnji osvajač Liga kupa Argentine Rosario Sentral i Velez Sarsfild, trenutni lider šampionata u zemlji Gaučosa. Ekipa koju predvodi Gustavo Kinteros u izvanrednom je trenutku i na ovom izuzetno teškom gostovanju želi da ostane na vrhu šampionata, dok domaća ekipa Rosarija nastoji da se izvuče iz serije loših rezultata kroz koji prolazi.

Bez pobede u tri uzastopna meča ove sezone, tim Rosario Sentrala na ovaj okršaj stiže sa statusom autsajdera po mišljenju tamošnje fudbalske javnosti, čak i uz prednost igranja kod kuće. Budući da je na 14. mestu u prvenstvu, Rosario ima kampanju ispod očekivanja u tekućoj sezoni, sa malim šansama da se bore za prve pozicije. U dosadašnjih 15 odigranih kola imaju 19 sakupljenih bodova, koji dolaze iz putanje sa pet pobeda, četiri remija i šest poraza.

Izabrane vesti

Početni uspeh Matijasa Emanuela Lekija, koji je početkom avgusta prekomandovan sa mesta trenera iz omladinskog tima na mesto šefa stručnog štaba umesto Mihela Anhela Rusoa, bio je kratkog daha. Posle dve uzastopne pobede nad Himnasijom u gostima i gradskim rivalom Njuels Old Bojsima, usledio je rezultatski sunovrat. Prvo su eliminisani iz regionalnog kupa Santa Fea od niželigaša Huventuda iz Pueiredona, a nedugo zatim iz iz Kopa Sudamerikane od brazilske Fortaleze, dok se najnoviji rezultati smatraju čistom katastrofom.

Na poslednjih osam utakmica, poraženi su čak pet puta, uz dva remija i samo jednu pobedu. To znači da El Kanala nije pobedila od 12. kola kada su savladali Atletiko Tukuman sa 1:0, golom Huana Himeneza. Odatle su prošli tri utakmice bez pobeda, izgubili su od Boke Juniors sa 2:1 na La Bombonjeri, zatim su remizirali 2:2 sa Taljeresom iz Kordobe kod kuće i na kraju su se sastali sa Platenseom u Visente Lopezu, gde su takođe poraženi sa 1:0. Ipak, igrajući kao domaći tim, na stadionu Hihante de Arojito, tim Rosario Sentrala zabeležio je nedavni učinak od četiri pobede, četiri remija i samo dva poraza u poslednjih deset odigranih mečeva.


01.30: (3,40) Rosario Sentral (3,10) Velez (2,30)


Čak ni najoptimističniji navijač Velesa Sarsfilda, koji na nacionalni trofej čekaju već više od deset godina, ne bi mogao da zamisli ovako snažnu i doslednu kampanju tima u tekućoj sezoni. Kao izolovani lider Profesionalne lige, ekipa je u dosadašnjem toku šampionata osvojila 33 boda u 15 odigranih kola, pet iznad Urakana, koji se nalazi na drugom mestu u takmičenju. Uz deset pobeda i tri remija, pretrpeli su samo dva poraza. Statistički imaju najbolji napad i drugu najbolju odbranu u prvenstvu, sa 29 postignutih i osam primljenih golova.

U dugom nizu pobeda u nacionalnom takmičenju, tim je takođe uspeo da savlada Independijente u četvrtfinalu Kopa Argentine prošle nedelje, pobedivši minimalnim rezultatom i golom Klaudija Akinja. Pre toga su na svom terenu takođe savladali ovogodišnjeg osvajača Liga kupa, Estudijantes de La Platu, rezultatom 2:0. U elitnoj diviziji argentinskog fudbala ima pet uzastopnih pobeda, u kojima su savladali Barakas Sentral, Independiente Rivadaviju, San Lorenco, Estudijantes de La Platu i Independijente. Pored toga, ukupno su akomulirali dvanaest utakmica bez poraza. Kao gost, ekipa Velez Sarsfilda zabeležila je nedavnu učinak od šest pobeda, dva remija i samo dva poraza u poslednjih deset odigranih mečeva.

Piše: Đorđe RADONJIĆ

ARGENTINA 1 – 16. KOLO

Petak

Deportivo Rijestra - Njuels Old Bojs 3:3 (2:2)

/Erera 45+1pen, 45+2, Benegas 90+6 - Silveti 8, 90+3, Banega 18pen/

Subota

Rivadavija – Instituto 1:1 (1:1)

/Vilja 26 – Puebla 19/

San Lorenco – Banfild 2:1 (1:0)

/Munijain 30pen, 51 - Sepulveda 45+3pen/

Estudijantes – Defensa i Hustisija 1:0 (1:0)

/Kariljo 4/

Godoj Kruz – Urakan 1:1 (0:1)

/Andino 68 - Tobio 8/

Nedelja

Belgrano - Boka Juniors 2:0 (0:0)

/Hara 59, Fernandes 69/

Sentral Kordoba – Barakas Sentral 2:1 (2:0)

/Varaldo 38, Meli 45 – Insua 90+8pen/

River Plejt – Taljeres Kordoba 0:1 (0:1)

/Giroti 12/

Ponedeljak

Sarmijento – Union Santa Fe 1:0 (0:0)

/Lopez 83/

Argentinos Juniors - Atletiko Tukuman 0:0

Utorak

Rasing Klub – Platense 1:1 (1:1)

/Sosa 38 – Mainero 2/

Lanus - Himnasija La Plata 0:0

23.30: (2,80) Tigre (2,95) Independijente (2,80)

Sreda

01.30: (3,40) Rosario Sentral (3,10) Velez (2,30)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Argentina 1Rosario SentralVelez Sarsfild

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara