Maldinijevi (Reuters)
Maldinijevi (Reuters)

Maldini pred vratima reprezentacije

Vreme čitanja: 3min | pon. 30.09.24. | 21:08

Nastavlja se čuvena dinastija

Teško da u istoriji fudbala ima takve plemenite loze kao što su Maldinijevi u Italiji.

Ćezare Maldini je sredinom prošlog veka bio kapiten Milana i reprezentativac Italije. Njegov sin Paolo je živa legenda Rosonera za koje je igrao pune dve i po decenije, a dres Azura je nosio na 126 mečeva. Njegovi sinovi Kristijan i Danijel su takođe krenuli fudbalskim stopama, prvi nije bio tako uspešan, dok bi drugi i mogao da napravi zanimljivu karijeru. Daleko je to od slavnog dede i još slavnijeg oca, ali poziv u reprezentaciju bi značio da je uspeo u fudbalu.

Izabrane vesti

Trenutno jako blizu toga.

“Trenutno ima nekoliko jako dobrih mladih igrača koji napreduju i pokazuju kapacitet za ozbiljne uloge u reprezentaciji Italije u budućnosti. Pizili iz Rome i Maldini iz Monce su neki od njih i već su dobili pretpoziv za reprezentaciju. Prezadovoljni smo što se pojavljuju nova imena i što ćemo imati koristi od njih”, rekao je danas italijanski selektor Lučano Spaleti.

Nikolo Pizili je 20-godišnji Rimljanin koji je ponikao u Romi i doša do prvog tima. Igra na poziciji centralnog veznog i minulog vikenda je postigao prvenac u dresu Vučice. I to za pobedu nad Venecijom.

Maldinijeva karijera je nešto bogatija. Danijel je još kao dete postao poznat zbog viralnog snimka na kojem uklizava Klarensu Sedorfu na proslavi titule. Prošao je Milanovu školu, ušao u prvi tim sa 18 godina, tamo proveo tri sezone i odigrao 20-ak utakmica. Bio je i deo poslednje generacije Rosonera koja je osvojila titulu i tako se upisao u istoriju italijanskog fudbala kao član porodice koja je osvajala Skudeto sa tri različite generacije. Potom je krenulo putešestvije po pozajmicama u Speciji, Empoliju i Monci koja ga je letos otkupila.

I tamo je počeo da igra redovno i pruža najbolje partije u dosadašnjoj karijeri. Tek su mu 22 godine i došao je na prag reprezentacije. Već sada se može prognozirati da nikada neće dostići visine slavnog oca i dede, ali ako zaigra za Azure, može se reći da je uspeo u fudbalu.

Retki su slučajevi porodica koje su kroz tri generacije uspele u svetskom fudbalu.

U Južnoj Americi je najpoznatiji slučaj familije Dijega Forlana. Za njega je opšte poznato ko je i šta je uradio u fudbalu. Otac Pablo je igrao za velikane Penjarol i Sao Paulo, bio prvak južne Amerike i sveta, a sa nacionalnim timom je osvojio Kopa Ameriku i učestvovao na dva Mundijala. Forlanov deda po majčinoj liniji Huan Karlos Korazo je takođe bio reprezentativac Urugvaja i dva puta prvak kontinenta.

U španskom fudbalu je najpoznatija porodica Alonso. Deda Markos Alonso je osam godina igrao za Real Madrid i osvojio sve što se moglo osvojiti sa Kraljevskim klubom. Njegov sin Makos Alonso Penja je igrao po pet godina za Barselonu i Atletiko, a njegov naslednik Markos je prošlog leta bio član Barselone i pre toga prvak Evrope sa Čelsijem.

Ipak, Maldinijevi ostaju najpoznatija fudbalska dinastija čija istorija još može da se piše.


tagovi

Danijel Maldini

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara