On i Kilijan - nova elita

Vreme čitanja: 5min | sub. 28.03.20. | 18:14

Džejdon Sančo od pre tri dana više nije tinejdžer... A njegove brojke dok još nije odigrao nijednu utakmicu kao "zreo fudbaler" jasno poručuju: prestolonaslednik

U vreme dok je još bio u Mančester Sitiju i kao 16-godišnjak igrajući za drugi tim (U23) nagoveštavao šta će od njega postati, za Džejdona Sanča jedan iskusni lovac na talente napisao je: "Malo je takvih igrača na svetu... Sa takvim potencijalom. Momak ima neke veštine koje sam video samo kod Brazilca Ronalda. Takođe, način na koji pretrčava ljude... Možda nije Ronaldova snaga, ali jeste sličan nivo tehnike i veštine. Sančo je najbolji engleski igrač s loptom kog sam u životu video".

Pre četiri godine dok još niko nije znao za ime Džejdon Sančo zvučalo je pretenciozno. Mnogima izazvalo onaj kiseli osmeh na licu, čak podsmeh - matori prolupao, šta je on tu video - da bi danas isti ti morali ušima da se pokriju, posole, pobibere i pojedu svoje diplome "fudbalskih stručnjaka"

Izabrane vesti

Bilo je takvih, očito, i u redovima Mančester Sitija. Jer da nije ne bi najbolji klinac "proizveden" u toj njihovoj akademiji u 21. veku - a to se s ove distance bez problema može tvrditi - samo godinu dana kasnije završio u Dortmundu za smešnu nadoknadu od sedam i kusur miliona evra...

Za Sanča bolji razvoj situacije bio je nezamisliv. Baš ono što mu je tgrebalo. Za Siti... Polako, ima vremena za kajanje.

Džejdon Sančo prošle nedelje napunio je 20 godina i iza sebe već ima dve (gotovo) pune sezone u Bundesligi. Do prekida tekuće bio je izvanredan. Drugi asistent Evrope (20) iza Anhela Di Marije (21), na šta je dodao i 17 golova. Prvi je još jesenas stigao do dabl-dabl učinka, računajući TOP 5 liga Starog kontinenta. I sve to uz nekoliko propuštenih mečeva, uglavnom zbog suspenzija od strane kluba, onih vaspitnih, kada je kasnio s povratkom sa reprezentativnih akcija.

Izgledalo je u jednom momentu prošle godine da bi Sančo mogao da zastrani, da krene pogrešnim putem, pisalo se o njegovim nestašlucima koji su pretili da za zasene sve što je uradio u prethodne dve godine, ali uspeo je iskusni vuk Lusijan Favr da ga smiri i tako opravda onu da je pravi "penicilin" za šašave glave. Sećate se kako je zauzdao Marija Balotelija u Nici?

Na sreću, bile su to prolazne tinejdžerske bubice kojih se Džejdon rešio, "namestio glavu" i nastavio gde je stao.

A korona ga je prekinula u strašnom naletu. Od novembra 2019. pa sve do početka ovog meseca, kada je prekinuta Bundesliga, Sančo je je na svakoj utakmici - izuzev jedne, protiv Hofenhajma - ili postigao gol ili upisao asistenciju?!

Ove sezone, dakle, "sile prirode" zaustavile su ga na sledećem učinku: 17 postignutih i 20 nameštenih pogodaka. I sve to na 35 zvaničnih susreta u svim takmičenjima. Kada na ove cifre dodamo one iz prošle i pretprošle sezone, Džejdon Sančo je kao tinejdžer odigrao 90 profesionalnih utakmica, dao ukupno 31 gol i namestio 42. Kada njegovu minutažu podelimo sa sabranim brojem datih i nameštenih pogodaka, dolazimo do brojke 88,2, što će reći da u dosadašnjem toku karijere mladi Englez u proseku po meču ili zatrese mrežu rivala ili asistira.

I kako to obično biva onda na red dođu poređenja sa učincima nekih drugih mladi zvezda iz nekih drugih epoha. U Nemačkoj, otkako postoji Bundesliga, izračunali su pedantni statističari, niko nije postigao toliko golova do svoje 19. godine. Ali mnogo su atraktivnija ona sa dvojicom dominatora svetskog fudbala u poslednjih petnaestak godina - Ronaldom i Mesijem. Beše tako i kad je Kilijan Mbape izlazio iz teens-a. Sećate se? Mesi kao tinejdžer 26, Ronaldo 17, Mbape - 52! Za reprezentaciju do 20. godine: Mbape 9, Ronaldo 7, Mesi 4. U Ligi šampiona: Mbape 10, Mesi 2, Ronaldo 0.

Mnogo je tada bilo komentara kako su poređenja besmislena - dobrim delom i jesu, suve brojke nisu fudbal - jer Mesi i Ronaldo svoje su golove postizali u neuporedivo jačim ligama, protiv neuporedivo snažnijih protivnika. Ali ima i ona da su igrali za mnogo jače timove od Monaka, a Kilijan je baš u dresu Kneževa postigao dobar deo tih pogodaka...

I Sančov je učinak bolji od Ronaldovog i Mesijevog u isto doba karijere - čak značajno bolji - a to znači da će kraj ovakvih usporedbi ponovo biti nalepljen veliki znak pitanja. Ali valja podvući - suština ovakvih i sličnih merenja svakako nije nipodaštavanje veličine pomenute dvojice, već potvrda ocene da nove zvezde stupaju na svetsku fudbalsku scenu i da su svakako predvođene Mbapeom i Sančom

Kako za Kilijana Mbapea tako i za Džejdona Sanča ovo je samo početak. Kakav početak...

Zanimljivo kako se Englezi sada "prave pametni" i piskaraju kako Sančove brojke iz Dortmunda i nisu neko čudo. Vraćajući se na njegov period u Sitiju. U drugom timu u sezoni 2016/17. postigao je 27 golova na 33 utakmice, u konkurenciji uglavnoim starijih momaka, od 18, 19 i 20 godina. Za Englesku selekciju U17 u istom periodu 17 pogodaka i sedam asistencija na 20 mečeva... 

Deset od tih 20 komada dao je na putu Engleske do titule prvaka Evrope u kadetskoj konkurenciji 2017. u maju, kada je proglašen igračem turnira i kada ga je Dortmund definitivno otkupio od Mančester Sitija.

Kako je krenulo, beležiće se taj kiks "stručnjaka" sa Etihada kao jedan od najvećih u 21. veku...

Borusija iz Dortmunda, to je sada svima jasno, u rukama ima biser vredan 100+ miliona funti i na tu cifru verovatno neće moći da utiče ni slom fudbalske ekonomije usled pandemije koronavirusa. Prosto je, Dortmund ima ugovor sa Sančom do 2022, što znači da komotno može da ga zadrži još jednu sezonu. 

A već mesecima unazad provlače se imena udvarača. Najčešće se ističe Mančester Junajted, ali ne zaostaju ni Čelsi, Liverpul... Dosta ređe u tom tonu novinske stupce popunjavaju Real, Barselona, Juventus i Bajern. I realno je očekivati da neki od engleskih klubova dobije tu bitku. Ne samo jer se govorka da Sančo navija za Čelsi; ne samo zbog toga što Mančester Junajted najlakše može da plati; ne samo što je nekako najlogičnije da završi u Liverpulu... Ako ćemo po trenutnoj reputaciji i atraktivnosti Klopovih Redsa.

Englezima je Džejdon Sančo možda najvažniji zbog prestiža, zbog blještavila koje počinje da fali Premijer ligi. Možete li da se setite kada je poslednji put Zlatna lopta otišla na Ostrvo? Jeste, Majkl Oven, evo dogodine će 20 leta?! Pre toga najbolji Englez još 1979 - Kevin Kigen. Naposletku i zbog te antologijske "sedmice" za kojom Junajted toliko dugo traga...

I zbog toga je Sančo zlatna koka.

A već sad je jasno da su on i Mbape TO društvo. Predvodnici nove fudbalske elite...

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara