(© AFP)
(© AFP)

Magija Salomona Rondona nije uplašila Kanađane: Debitant ide na megdan svetskom prvaku (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 06.07.24. | 05:29

Sjajan meč u Teksasu i novi podvig Kanade - penalima u polufinale Kopa Amerike

Jedna bajka je završena, druga će trajati barem do 10. jula i susreta sa Argentinom (02.00). Nakon penala u Teksasu, reprezentativci Kanade, debitanti na Kopa Amerika, savladali su Venecuelu (1:1 za 90 minuta) i posle okršaja u grupnoj fazi, kada su poraženi sa 0:2, ponovo će igrati sa svetskim prvacima. Ovaj put za plasman u finale.

Biće to đavolski težak ispit za ekipu Džesija Marša, ali u dosadašnjem toku turnira pokazali su da umeju prijatno da iznenade. Prošli su kroz verovatno najtežu grupu na takmičenju (Argentina, Peru, Čile), pa iako će Gaučosi biti izrazit favorit, nadu im niko ne može oduzeti.

Izabrane vesti

Bila je Venecuela blizu novog podviga u Sjedinjenim Američkim Državama, činilo se da će nakon spektakularnog gola Salomona Rondona uspeti da potpuno preokrene rezultat u svoju korist i poput 2011. prođe među četiri najbolje ekipe, ali kako se to nije dogodilo, pobednika su odlučivali penali (na Kopa Amerika nema produžetaka). Sa bele tačke su uspešniji bili Kanađani - 4:3, mada su tek iz trećeg pokušaja uspeli da stignu do prednosti iako su im se gosti dva puta pre toga nudili promašajima.

Penal serija otvorena je golom Rondona, a uzvratio je Džonatan Dejvid, da bi zatim Erera šutirao pored gola, a Milar (koji je imao dve velike šanse u drugom poluvremenu) preko. Novo vođstvo Venecueli doneo je Rinkon, ali je Bombito izjednačio na 2:2. Potom su usledili novi promašaji, odnosno Krepo je uz pomoć stative zaustavio šut Savarina, a Romo odbranio udarac Eustahija. Za 3:2 u korist Venecuele pogodio je Kadiz, da bi Dejvis izjednačio, a Krepo novom odbranom, na šut Anhela, omogućio Ismelu Koneu da bude junak. Za razliku od dvojice saigrača, doskorašnji vezista Votforda (od ovog leta igrač Olimpik Marselja) iskoristio je priliku i poveo Kanadu na novi duel sa Argentinom.

I pre dramatične penal serije utakmica u Teksasu obilovala je uzbuđenjima. Kao u vreme Dviljeg Zapada, kada su zujali meci, tako je u duelu na stadionu AT&T lopta konstantno letela sa jedne na drugu stranu terena. Čak 15 šuteva zbirno uputile su ekipe samo u prvom poluvremenu (Venecuela jedan više), a sa ofanzivnom igrom i brzim tempom nastavljeno je po povratku sa odmora. Na kraju, Kanada je meč završila sa 17, a Venecuela sa 14 šuteva.

Iako je imala prednost od 13. minuta pogotkom Džejkoba Šafelburga, nakon lepog prodora i asistencije Džonatana Dejvida, Kanda se nije zadovoljila, hteli su Džesi Marš i njegovi fudbaleri da dupliraju vođstvo, ali to ih je skupo koštalo. Imali su nekoliko odičnih prilika, nisu ih iskoristili (pre svih Dejvid u situaciji jedan na jedan sa golmanom) i kazna je stigla u 65. minutu fantastičnim pogotkom Salomona Rondona.

Iskusni napadač meksičke Pačuke, sa bogatim iskustvom iz Španije, Rusije i Engleske, nakon loše akcije Kanađana iz auta u kontri je odneo Bombita u duelu, a onda sa preko 30 metara lobovao istrčalog Maksima Krepoa.

Bio je to najlepši trenutak meča, dao je vetar u leđa igračima Venecuele, međutim, odbrana Kanade i Maksim Krepo brzo su se konsolidovali i odigrali sigurno da kraja meča. Na drugoj strani sjajno je branio Rafel Romo. Utisak je da su penali i bili najpravedniji način da se reši pobednik ove utakmice. Mada će i jedna i druga selekcija morati da porade na njihovom izvođenju za ubuduće.

Pogodak Konea bio je signal za ogromno slavlje kanadskih fudbalera, s tim da se sa nešto manjim intenzitetom radovao Derek Kornelijus. Nekadašnji štoper Javora će zbog žutog kartona dobijenog početkom drugog poluvremena morati da propusti polufinalnu utakmicu sa Argentinom. Prethodno je Kanađane zadesio peh i zbog povrede Interovog Tejdžona Bjukenona, kojem je Šafelburg posvetio pogodak podizanjem njegovog dresa.

KOPA AMERIKA – ČETVRTFINALE

Petak

Argentina - Ekvador 1:1 (1:0) - penalima 4:2

/Lisandro Martines 38 - Rodriges 90+2/

Subota

Venecuela - Kanada 1:1 (0:1), penalima 3:4

/Rondon 65 - Šafelburg 13/

23.55: (1,35) Kolumbija (4,90) Panama (9,50)

Nedelja

03.00: (2,95) Urugvaj (3,15) Brazil (2,55)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Južna AmerikaKopa Amerikareprezentacija VenecueleReprezentacija Kanade

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara