©Reuters
©Reuters

Mađari zapalili Štutgart, udahnuli život u 100. minutu i slomili škotska srca (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 23.06.24. | 23:11

Kevin Čobot doneo nadu selekciji Marka Rosija da može do osmine finala kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije iz grupne faze takmičenja - 1:0

Odigrali su Škoti i Mađari u skladu sa dosadašnjim izdanjima na Evropskom prvenstvu - tromo i bezidejno, ali je na kraju veliku pobedu slavila selekcija Marka Rosija. Mađarska je u nadoknadi utakmice iskoristila potpuno otvaranje selekcije Stiva Klarka, hrabro jurnula na sve ili ništa, a onda u desetom minutu nadoknade golom Kevina Čobota došla do premijernih bodova na turniru - 1:0 (0:0).

Mađari su stigli do trećeg mesta i došli do nade da bi mogli da se nađu među četiri najbolje trećeplasirane selekcije u grupnoj fazi takmičenja, ali im naruku ne ide gol-razlika 2:5.

Izabrane vesti

Rosijev sastav sve do nadoknade utakmice praktično nije imao za čim da žali, jer nije na ozbiljnije muke stavio Angusa Gana. Ipak, to se promenilo u nadoknadi, kada su Mađari počeli da napadaju u serijama. Dve odlične šanse su propustili Dominiks Soboslaj i Kevin Čobot, ali je napadač Ujpešta ubrzo dobio novu priliku da postane heroj nacije i na asistenciju Rolanda Salaja postavio konačan rezultat utakmice. Gol Kevina Čobota je postao najkasnije postignuti pogodak u prvoj fazi evropskih prvenstava.

Rezultat 0:0 najviše bi odgovarao reprezentaciji Srbije, koji bi tako uvećala šanse da čak i sa bodom protiv Danske pojuri plasman u osminu finala kao jedna od četiri trećeplasirane ekipe. Ovako, neophodno je da do kraja turnira Španija pobedi Albaniju, Hrvatska ne savlada Italiju, a Turska savlada Češku.

Da nije bilo burne nadoknade, kao najdramatičnija trenutak utakmice izdvojio bi se neprijatan udarac u glavu koji je doživeo nesrećni Barnabas Varga. Iskusni napadač je u nebeskom duelu dobio snažan udarac od golmana Škotske Angusa Gana. Čuvar mreže Noriča je u pokušaju da interveniše naleteo i pokupio Vargu. Fudbaler Mađarske je pao na travu i nekoliko minuta se nije pomerao. Navijači na tribinama su počeli da se hvataju za glavu, fudbaleri Mađarske su bili prilično nestrpljivi. Srećom drama je ubrzo okončana, Varga je u svesnom stanju odvežen u bolnicu, uz aplauze čitavog stadiona. Odmah nakon meča Fudbalski savez Mađarske je objavio dobru vest, da se napadač Ferencvaroša nalazi pri svesti i u stabilnom stanju, što je će predstavljati dodatni razlog za dobro raspoloženje Mađara ove večeri.

Heroj Čobot je na teren ušao u 86. minutu, umesto Bendeguza Bole, što se ispostavilo ključnim potezom Marka Rosija, pošto je napadač Ujpešta predstavljao ključno opterećenje na škotsku odbranu, a na kraju se našao i na pravom mestu da kruniše odličnu povratnu loptu Rolanda Salaja.

Škoti su ostali u suzama, ali za njih jednostano nema mesta među 16 najboljih selekcija na turniru. Koliko su bili nemoćni da nešto ozbiljnije stvore pred protivničkim golom pokazao je i podatak da su prvi korner na utakmici izveli u 77. minutu, a brojni navijači ove selekcije su ga proslavili kao da se zatresla mreža Petera Gulašija. U nadoknadi utakmice glavom je zapretio Skot Mektomini, bilo je opasno po gol Mađarske, ali se ispostavilo da se radi ofsajdu, pa nije bilo razloga za preveliku strepnju u taboru Marka Rosija.

ŠKOTSKA - MAĐARSKA 0:1 (0:0)

/Čobot 90+10/

Stadion: MHP Arena, Štutgart.

Sudija: Fakundo Teljo (Argentina)

ŠKOTSKA (5-4-1): Gan – Ralston (od 83. Meklin), Hendri, Henli, Mekena, Robertson (od 89. Morgan) – Mekgin (od 76. Armstrong), Gilmur (od 83. Kristi), Mekgregor, Mektomini – Adams (od 76. Šenkland).

MAĐARSKA: (3-4-2-1): Gulači – Botka, Orban, Dardaj (od 74. Salaj) – Bola (od 87. Čobot), Stajls (od 61. A. Nađ), Šafer, Kerkez (od 87. Ž. Nađ) – Šalaj, Soboslaj – Varga (od 74. Adam).

A GRUPA

3. KOLO

Nedelja, 23. jun

Škotska - Mađarska 0:1 (0:0)

/Čobot 90+10/

Švajcarska - Nemačka 1:1 (1:0)

/Endoj 28 - Filkrug 90+2/



tagovi

EURO 2024Marko RosiStiv Klark

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara