©Reuters
©Reuters

Mađari ispustili pobedu na koju čekaju 40 godina: Holandija sa igračem manje pobegla sa giljotine

Vreme čitanja: 3min | pet. 11.10.24. | 22:45

Denzel Damfris sedam minuta pre kraja doneo selekciji Ronalda Kumana bod

Jeste dobila ’petardu’ od Nemačke u Dizeldorfu na startu grupne faze, ali to nikako ne znači da Mađarskoj nije mesto u elitnoj diviziji Lige nacija. I to je večeras još jednom demonstrirala.

Izabranici Marka Rosija su u Budimpešti bili nadomak velike pobede, prve protiv Holandije posle okruglo 40 godina, samo da bi im je Denzel Damfirs sedam minuta pre kraja izbio iz ruke – 1:1 (1:0).

Izabrane vesti

Premijerno izdanje Lige nacija započela je iz treće divizije, ali od tada je reprezentacija Mađarske u konstantnom usponu. Preko Srbije se u drugom izdanju domogla do elitnog društva, a u prethodnom grupu sa Nemačkom, Italijom i Engleskom završila na drugom mestu. A, večeras je još jednom pokazala da uprkos tome što nema previše zvučnih imena u timu može da se nosi sa najvećima, držala je Holanđane u šaci skoro sat vremena i kada se učinilo da će dođi do još jednog u nizu velikih skalpova što je uzela pod Rosijevom palicom, posustala je.

Lale su već nekoliko minuta bile sa igračem manje, dugo već delovale bezidejno, ali im je jedan dobro organizovan prekid bio dovoljan da izvuku bod, s obzirom na okolnosti maksimum kojem su mogli da se nadaju. Pa iako je možda zbog svega što (ni)su prikazali večeras Mađari nisu ni zaslužili, svakako će žaliti zbog ispuštene pobede jer bi se zahvaljujući njoj bodovno izjednačili sa Holanđanima na drugom mestu. Ovako će, ako ne dođe do većih iznenađenja u grupi, morati sredinom novembra na Johan Krojf Areni da pojuri pobedu ne bi li se nadala prolasku u nokaut fazu.

Mađari su imali jasnu ideju da loptu prepuste rivalu, samo što Holanđani nisu tokom prvog poluvremena bili sigurni šta će sa njom. Imali su je u nogama 84 odsto vremena, ali iz tolikog poseda nisu uspeli da izrode nijednu ozbiljniju akciju. Domaćin je s druge strane retko imao priliku da organizuje napad, no, gotovo svaka bi izazivala paniku u odbrani gostiju.  Rosijevi izabranici su uostalom na pauzu otišli sa minimalnom prednošću. Nakon što je povukao kontru, Žolt Nađ je sa levog krila zavrnuo loptu pred gol Barta Verbrugena, a Miki van de Ven u pokušaju da pokrije Virdžila van Dajka ostavio samog na drugoj stativi Rolanda Salaja, koji je uhvatio volej na drugoj stativi za delirijum dobro popunjenih tribina Puškaš Arene. Isti igrač je petnaestak minuta ranije još jednom mogao da obraduje naciju. Delili su ga centimetri, pošto je sa ivice šesnaesterca zatresao stativu...

U nastavku su se Mađari opredelili za branjenje svog gola i mada je zaigrala mnogo bolje, selekcija Ronalda Kumana nikako nije uspevala da dođe do (zasluženog) gola. Dve vrlo dobre prilike prokockao je Tidžani Rejnders početkom drugog dela, neuspevši na kraju da pogodi ni okvir gola. U prvoj od dve šanse nije na kraju stigao ni da šutne budući da je predugo oklevao, da bi pet minuta kasnije iz identične pozicije, samo na drugoj strani, uputio nešto između udarca i centaršuta...

Pritisak gostiju je vremenom rastao, broj udaraca se povećavao, ali je Mađarska nekako odolevala. A, kada je Van Dajk u 79. minutu meča po drugi put 'požuteo' i ostavio saigrače na cedilu učinili se da će domaćin izdržati. Ipak, kapitenska traka koju je preuzeo od defanzivca Liverpula kao da je dodatno motivisala Damfrisa, pa je samo četiri minuta kasnije glavom pogodio posle prekida i baš kao u prošlom kolu protiv Nemačke doneo bod svom timu.

LIGA NACIJA, A DIVIZIJA - 3. KOLO

Petak

Mađarska - Holandija 1:1 (1:0)

/Salaj 32 - Damfris 83/

BiH - Nemačka 1:2 (0:2)

/Džeko 70 - Undav 30, 36/



tagovi

reprezentacija HolandijeFudbalska reprezentacija Mađarskereprezentacija MađarskeLiga nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara