Strahinja Eraković, Mihajlo Banjac, Milan Majstorović (©Starsport)
Strahinja Eraković, Mihajlo Banjac, Milan Majstorović (©Starsport)

Ludnica u Rusiji tri kola pre kraja prvenstva: Eraković 51, Banjac 50, Majstorović 50

Vreme čitanja: 4min | sub. 11.05.24. | 10:39

Zenit, Krasnodar i Dinamo iz Moskve su u gotovo izjednačenom položaju na tabeli, a sva tri tima igraju svoje mečeve ove subote

Kakav haos je nastao u ruskom prvenstvu, malo ko je mogao da zamisli tako nešto. Tri kola pre kraja Premijer lige tri kluba imaju gotovo jednake šanse da se nađu na tronu. Zenit predvodi karavan sa 51 poenom, a u korak ga prate Krasnodar i Dinamo iz Moskve sa po 50 bodova. I sve tri ekipe će ove subote odigrati svoje mečeve 28. kola.

Prvo će na teren Krasnodar, od 15.30 časova će gostovati Spartaku u Moskvi. Potom od 18.00 Zenit dočekuje CSKA, a zatim će od 20.30 Dinamo igrati protiv Baltike u Kalinjingradu. Na papiru Policajci imaju najlakši zadatak, ali Baltika se bori za opstanak i možda je i motivisanija od Spartaka i CSKA.

Izabrane vesti

Zenit je sam kriv što je u situaciji da više ne sme da izgubi nijednom. Strahinja Eraković i njegovi saigrači nisu ostvarili nijednu pobedu u poslednja tri kola, izgubili su od Rubina (0:2) i Dinama (0:1), a u prošlom kolu su odigrali samo 1:1 sa Fakelom u Voronježu.

Krasnodar je dvaput imao priliku da ih kazni za te kikseve i preskoči na tabeli, ali je i sam grešio. U poslednja dva kola je remizirao sa Krilja Sovjetovom u Samari (0:0) i izgubio kod kuće od Ahmata (0:1).


15.30: (2,40) Spartak Moskva (3,40) Krasnodar (2,95)


Otud, eto i Dinama u borbi za titulu. Izabranici Marcela Ličke su nanizali četiri pobede u poslednja četiri kola i tako potpuno istopili zaostatak. Redom su Policajci savladali Nižnji Novgorod (4:1), Orenburg (2:1), Zenit (1:0) i Soči (3:2). Zasluženo su u ovoj poziciji.

--------------------------------

RASPORED DO KRAJA PRVENSTVA

28. KOLO

Zenit - CSKA

Spartak – Krasnodar

Baltika – Dinamo

29. KOLO

Ahmat – Zenit

Soči – Krasnodar

Dinamo – Krilja Sovjetov

30. KOLO

Zenit – Rostov

Krasnodar - Dinamo

--------------------------------

Kako god da se završi ova trka za titulu, na pobedničkom postolju će se naći neki Srbin. Eraković je standardan prvotimac Zenita, odigrao je 24 prvenstvena meča ove sezone. U Krasnodaru igra Mihajlo Banjac, iako uglavnom utakmice počinje sa klupe zabeležio je 17 nastupa i upisao jednu asistenciju. Devetnaestogodišnji Milan Majstorović je zbog povrede kolena propustio veći deo sezone, na teren se vratio tek u martu. Upisao je prvi nastup u prvenstvu protiv Orenburga, odigrao je poslednjih pola sata na poziciji levog beka.

Zenitu CSKA poslednjih godina nikako ne leži. Tim koji je osvojio poslednjih pet titula je CSKA savladao samo jednom u prethodna tri prvenstvena meča. Ove sezone u septembru odigrali su 1:1 u Moskvi, pri čemu su Saša Zdjelar, Milan Gajić i drugovi vodili sve do 88. minuta. Štoper Daglas Santos je spasao šampiona.

CSKA i Zenit su se 2. maja sastali i u Kupu Rusije, takođe u Moskvi. Bilo je isto 1:1, CSKA je vodio do 84. minuta, a Aleksandar Erohin je doneo izjednačenje. Već kroz četiri dana je na programu revanš u Sankt Peterburgu, bolji iz tog dvomeča će se plasirati u Superfinale, dok će poraženi ispasti u regionalni kostur i moraće da savlada tri protivnika da bi došao do meča za trofej.


18.00: (1,65) Zenit (3,70) CSKA Moskva (5,60)


Krasnodar je posle slabog početka prolećne polusezone smenio Vladimira Ivića i vratio na klupu Murada Musajeva, ali to mu nije donelo željene rezultate. Da, Krasnodar je i dalje u trci za titulu, ali vidi se da mu nedostaje samopouzdanje. Zbog toga se i dalje, dva meseca kasnije, još uvek priča u Rusiji o Iviću.

Da li je Ivić otpušten zbog svog stila fudbala? Ne. Sve što sada čujemo su glasine i spekulacije. Ništa nije tačno. Jednostavno, mučili su se u to vreme, a svi u klubu su znali da Krasnodar želi da pobeđuje. Nažalost i dalje ne funkcioniše, poraz od Ahmata u prošlom kolu je samo dodatno otežao stvari. Suludo je reći da klub ne želi da osvoji trofej“, kazao je Aleksandar Strožuk, nekadašnji trener Krasnodara, a sada šef stručnog štaba drugoligaša Arsenala iz Tule.

Ako pogledamo rezultate u poslednjih nekoliko nedelja Dinamo je isplivao kao favorit za titulu. Međutim, nedavna eliminacija od Spartaka (0:2) u Kupu Rusije pokazuje da su Policajci i te kako ranjivi. Sve karte su bacili na prvenstvo, titulu u plavom delu moskve čekaju još od 1976. godine. Tada su krunisani po 11. put, kao prvaci Sovjetskog Saveza, a posle toga su samo u dva navrata (1986. i 1994) bili vicešampioni.

Naravno, Dinamo je favorit protiv Baltike, ali njen rival je takođe podigao nivo i deluje da je sposoban da obezbedi opstanak. Iako je u zoni ispadanja, pretposlednji na tabeli, niko ga još nije otpisao. Naprotiv, Ivan Ostojić i drugovi su ostvarili tri pobede u poslednjih pet kola, protiv Ahmata (7:1), Krilja Sovjetova (2:1) i CSKA (3:1). Krasnodar su dobrano namučili (2:3), a dobro su se držali i u Jekaterinburgu protiv Urala (1:2). Poraz Baltike je potpisao Jonov golom tek u 95. minutu.

Nije uspela Baltika da pruži ozbiljniji otpor Dinamu u avgustu, bilo je u Moskvi 2:0 za domaćina. U Kalinjingradu bi ipak mogla da bude mnogo opasnija zverka.


RUSIJA 1 – 28. KOLO

Petak

Krilja Sovjetov – Ahmat 0:2 (0:1)

/Konate 45+1, Beriša 62/

Subota

13.00: (2,50) Rubin (3,25) Rostov (2,90)

15.30: (2,40) Spartak Moskva (3,40) Krasnodar (2,95)

18.00: (1,65) Zenit (3,70) CSKA Moskva (5,60)

20.30: Baltika - Dinamo Moskva

Nedelja

13.00: (2,10) Orenburg (3,50) Lokomotiva Moskva (3,40)

15.30: (2,65) Fakel (3,05) Ural (2,90)

18.00: (2,00) Soči (3,40) Nižnji Novgorod (3,90)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Rusija 1ZenitKrasnodarDinamo MoskvaStrahinja ErakovićMihajlo BanjacMilan Majstorović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara