Ataman se ne obazire na širenje korone, Efes želi povratak na prvo mesto

Vreme čitanja: 4min | uto. 17.03.20. | 16:09

Turski šampionat nastavlja u istom ritmu, bez publike, uprkos širenju opakog virusa

U velikoj većini zemalja širom sveta, košarkaška lopta je stala zbog straha od širenja virusa korona. Prekinuta je NBA liga, Evroliga, Evrokup, ABA liga, a nacionalni šampionat Srbije "uspeo" je da se završi prethodnog vikenda pred praznim tribinama uz znak pitanja koji se stavlja pored odigravanja Superlige kasnije tokom proleća.

Međutim, Turska i dalje odoleva i ne želi da odustane od odigravanja fudbalskih i košarkaških mečeva. I ova zemlja je u poslednjih nekoliko dana doživela porast u broju obolelih od opakog virusa, pa je do sada registrovano ukupno 47 slučajeva zaraze virusom korona. Na svu sreću, nijedna osoba se ne nalazi u težem zdravstvenom stanju.

Izabrane vesti

Brojni košarkaši u Turskoj su se prethodnih dana bunili oko nastavka takmičenja, a neki su preko društvenih mreža pozivali ljude da se čuvaju, ostanu kod kuće i tako spreče dalje širenje zaraze i omoguće brži povratak u "redovno" stanje.
"Vidim da se ljudi u Turskoj još uvek ne ponašaju kao da je stanje alarmantno, ali jeste. Sve što je potrebno da uradite je da ostanete u svojim domovima. Znam da je vreme napolju lepo, ali ovde govorimo o zdravlju svih nas. Izbegavajte okupljanja na otvorenom. Stvarno ne bih voleo da se u Turskoj desi isto što i u Italiji", izjavio je Điđi Datome, koji vrlo dobro zna kakva je situacija u njegovoj rodnoj zemlji.

Sa druge strane, Ergin Ataman, čiji Anadolu Efes večeras igra meč turskog šampionata protiv Burse (18.00, TV Sport Klub 1) osvrnuo se na komentare trenera fudbalske sekcije Galatasaraja, Fatiha Terima. On je nakon meča protiv Bešiktaša minulog vikenda imao veoma oštre komentare upućene svim nadležnim organima, ističući da "nikoga izgleda nije briga za zdravlje igrača i trenera".
"Izjava koju je dao jedan od najvećih trenera turskog sporta, možda čak i najvažnija sportska figura u našoj zemlji, izazvala je dosta reakcija, ali se ne ceni dovoljno. Ne bih je previše komentarisao. Verujem državi i mislim da preduzima adekvatne korake", rekao je Ataman.

Anadolu Efes ove sezone predstavlja možda i najveću košarkašku silu na tlu Evrope, rame uz rame sa velikanima poput Real Madrida, Barselone, Makabija iz Tel Aviva i CSKA iz Moskve. Prošlogodišnji finalista Evrolige, ove sezone bio je na dobrom putu da se tamo ponovo nađe, pošto se u trenutku prekida elitnog takmičenja nalazio usamljen na prvoj poziciji nakon 28. kola. Ostaje da se vidi kako i kada će biti organizovan nastavak takmičenja, uzimajući u obzir situaciju sa širenjem virusa korona na gotovo sve države Starog kontinenta.

Tim Ergina Atamana je bio na terenu još pre dva dana, kada je pred praznim tribinama gostovao Turk Telekomu i ostvario vrlo ubedljivu pobedu rezultatom 103:81. Učinili su to momci iz "Sinan Erdema" bez Šejna Larkina, koji kako ističe turski stručnjak "nije igrao zbog povrede, a ne straha od širenja virusa korona".

Podsetimo, večerašnji meč u Istanbulu takođe će biti odigran bez ijednog svedoka na tribinama. Po pravilu, samo pet stranih igrača može da nastupi za jednu ekipu u turskom šampionatu. Na prethodnom meču su to za Efes bili Kris Singlton, Tibor Plajs, Vasa Micić, Rodrig Bobua i Džejms Anderson. Sa druge strane, vredi očekivati nastupe Krisa Džonsa koji je u minulom kolu upisao čak 29 poena protiv Bešiktaša uz šest skokova i osam asistencija, a pored njega tu će biti Huan Lopez, Peri Džons, Džerald Robinson i Gabrijel Olaseni.

Dve ekipe su se ove sezone već sastale u turskom šampionatu. Sada već davnog 26. oktobra minule godine, Anadolu Efes odneo je pobedu u prilično efikasnoj utakmici (86:95) uz veoma dobru partiju Krune Simona, koji je tada dobacio do 23 poena. Pratili su ga Vasa Micić sa dabl-dabl učinkom od 21 poena i 11 asistencija, te Alek Piters, koji je takođe ubacio 21 poen. To je ujedno i jedini duel ove dve ekipe u ovoj deceniji, pošto je Bursa tek ove sezone ušla u Superligu Turske.

Večeras se pobeda Anadolu Efesa gotovo, pa ne dovodi u pitanje. Iako se Bursa nalazi u seriji od četiri vezana trijumfa, teško je zamisliti da će tim Ergina Atamana tek tako prepustiti pobedu i prvo mesto na tabeli Pinar Karšijaki. Tip na koji bi takođe valjalo obratiti pažnju jeste "veći broj poena". Prostom računicom dolazimo do toga da je na poslednjih deset utakmica Efesa kod kuće viđeno prosečno tačno 176 poena. Bursa takođe igra prilično efikasno i sa dosta trčanja, pa smo na njihovih pet minulih susreta videli 169,6 poena u proseku. Dobar adut za "plus".

Inače, ovog popodneva igraju se četiri meča tamošnje druge lige. Dva su počela u nešto ranijem terminu, dok će se dva odigrati sa početkom od 17.00. U veoma važnom duelu sredine tabele, Akisar će dočekati Bornovu na svom terenu i pokušaće da pobedom dodatno zacementira mesto u plej-ofu. Naravno, gostima bi trijumf takođe dobro došao, pošto, zanimljivo imaju isti odnos pobeda i poraza kao večerašnji domaćini (13-10). Deluje da je na ovom meču najrealnije igrati na mali broj poena, pošto je "minus" došao na četiri od pet poslednjih utakmica Akisara i tri od pet mečeva Bornove.

Za kraj, tu je duel prvoplasiranog i trećeplasiranog tima na tabeli tamošnje druge lige. Fetihje i Merkežefendi nalaze se u fantastičnim serijama. Prvi nisu poraženi na poslednjih šest utakmica, dok drugi imaju pet vezanih pobeda. Nečija serija će večeras biti okončana, a uzimajući u obzir da je Merkežefendi pobedio na tri poslednja međusobna susreta, ne bi bilo čudno da vidimo iznenađenje i dvojku.

Vreme RB Liga Meč Tip Kvota
Uto 17:00 7088 TUR 2 Akhisar - Bornova up manje (145.5) 1,85
Uto 17:00 7089 TUR 2 Fethiye - Merkezefendi ki 2 2,30
Uto 18:00 7085 TUR 1 Efes - Bursa up više (172.5) 1,85
Ukupna kvota7,87

TURSKA 1 - ODLOŽENI MEČ 20. KOLA

Utorak
18.00: (1,02) Anadolu Efes (30,0) Bursa (13,0)

Napomena: Kvote su podložne promenama

Foto: Shutterstock


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara