Prazne staze, prazni i džepovi: Formula 1 u velikom problemu

Vreme čitanja: 3min | uto. 24.03.20. | 19:37

Ukoliko se ne održi barem 15 trka u sezoni koja zbog pandemije korone još nije ni počela, pola milijarde evra od TV prava odlazi u nepovrat

Ako mislite da vam je pandemija napravila veliku rupu u budžetu, niste jedini jer je i u svetu sporta sve gore i teže. Kako vreme prolazi tako se sve češće pojavljuju vesti i podaci da će plate i primanja biti smanjeni, da će igrači morati da se odriču dela ugovorom propisanih zarada…

Sve je to realnost koja nas okružuje. U ovakvim, kriznim situacijama pokazuje se koliko je ovaj liberalno-kapitalistički sistem zaista “balon od sapunice” kako vole da ga zovu ozbiljni, a realni ekonomisti. A upravo moderan sport počiva na toj opseni. Zato i ne čudi kada je već i velika Barselona najavila košarkašima da neće dobiti dve trećine plate iz ugovora. Tek tako.

Izabrane vesti

Među najvećim “gubitnicima” pandemije u organizacijama je naravno i ona najbogatija (posle jedrenja), Formula 1. Za sada je kalendar potpuno pretumban, dve trke su već otkazane, ona kojom je sezona trebala da počne 15. marta, VN Australije i VN Monaka (24. maj), dok je čak šest odloženo (Bahrein, Vijetnam, Kina, Holandija, Španija i Azerbejdžan).

A kada se priča o gubicima u najbržem cirkusu uvek se priča o ogromnim sumama. O razmeri finansijskog udara, pošto timovi sada moraju da vraćaju pare sponzorima i kupcima TV prava zato što ugovori nisu ispoštovani, najbolje govore reči Helmuta Marka, savetnika Red Bula, veoma poštovanog u tom svetu:
“Svi timovi će izgubiti deo prihoda, u to nema sumnje. Kad bi otkazali pet trka, moj Red Bul bi bio kratak oko 100 miliona evra!” upozorio je Austrijanac, “Ako nšta, finansijski udarac će biti kompenzovan time što su zbog izvanredne situacije odložena uvođenja novih pravila za 2021. To će nam dosta pomoći da bez većih problem otpočnemo ovu sezonu”.

Situacija je alarmantna, jer su gubici, kada se pomnože sa brojem ekipa, od kojih dve imaju i veće budžete od Red Bula (Mercedes i Ferari), već sada vrtoglavi. Dovoljno je baciti pogled na akcije američkog fonda “Liberty” koji upravlja Formulom 1, koje su izgubile polovinu vrednosti za poslednja dva meseca. I pad se očekuje nadalje.

Čejs Keri, prvi čovek F1 je pre dan izjavio da očekuje da će sezona početi na leto. Vema širok pojam koji pokazuje da se ipak neće odustati lako od takmičenja, jer bi u tom slučaju gubici i definitivno bili nenadoknadivi, te bi i mnoge ekipe propale. Naročito one najmanje, uglavnom teško opterećene kreditima. A to je onda i smrt za F1.

“Moramo biti fleksibilni i moramo čekati razrešenje situacije. Trenutno je nemoguće dati jasne datume zbog situacije, ali verujem da će sezona uspeti da izgura između 15 i 18 trka. A kraj neće biti 29. novembra u Abu Dabiju, već će tamičenje potrajati duže”, rekao je Keri.

Čejs Keri, CEO Formule 1

Ta brojka od 15 trka je krucijalna pošto je ona minimum koji su govorima tražili vlasnici TV prava. Sveukupno, na TV prava se u F1 sliva godišnje oko pola milijarde evra, plus prestavlja platformu za reklamiranje sponzora ekipa, a to je gubitak koji se ne može nadoknaditi.

No, ljudi u Formuli 1 ne sede skrštenih ruku već se prilagođavaju. Tako je već praktično sigurno da će trkački vikend, ako sezona uopšte počne, trajati dva umesto tri dana što smanjuje troškove timovima, a e-sport je nađen kao alternativa da se održi dinamika između vozača i navijača.

FIFA E-SPORT - PAROVI I KVOTE

Ako ništa, prva kriza je razgolitila problem sistema u kojem živimo. No, nije prva, ni poslednja, a ljudski rod će teško iz nje nešto naučiti. Ostaje samo nada da sport neće mnogo propatiti, mada su sve indicije da će biti baš, baš teško.

(Foto: ©AFP)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara