Detaljno češljanje KLS-a: Nije samo Dreksel kalibar za velike timove, čak 20 igrača skrenulo pažnju na sebe

Vreme čitanja: 12min | sub. 21.03.20. | 16:45

Raduje što se na listi nalazi veliki broj domaćih plejmejkera, a to je pozicija koja "manjka" našoj reprezentaciji

Košarkaška liga Srbije jedna je od retkih u Evropi koja je uspela da sve privede kraju uprkos izbijanju pandemije virusa korona. Poslednje kolo odigrano je pred praznim tribinama, za šampiona je proglašen Borac, dok je zasad jedino izvesno da će takmičenje napustiti Vojvodina. Vršac i OKK Beograd čekaju vesti iz ABA lige.

Tragom vesti da bi iz redova Mladosti u Partizan mogao da pređe talentovani Trej Dreksel, odlučili smo da malo "pročešljamo" nacionalno takmičenje i pogledamo ko je to ove sezone pored Dreksela ostavio najbolji utisak i ko bi mogao naredne takmičarske godine da napravi dodatni iskorak napred i pređe u neki od timova u ABA ligi. U obzir smo uzeli "mlade" nade, odnosno igrače koji još uvek nisu pregazili 23 godine i koji tek treba da pokažu pun potencijal.

Izabrane vesti

Ispostavilo se da ubedljivo najviše predstavnika na ovoj listi ima čačanski Borac, što je donekle logično, uzimajući u obzir da je ove sezone došao do treće uzastopne šampionske titule, ali veliki broj igrača "dao" je i OKK Beograd, koji je završio na pretposlednjem mestu. No, bez obzira na to, tokom sezone je pružao zaista solidne partije i veliki broj utakmica gubio je na samo jednu loptu, što se može pripisati upravo neiskustvu igrača koji su nastupali za ovaj tim.

BEKOVI

Radovan Đoković

RADOVAN ĐOKOVIĆ (BORAC ČAČAK)

Četiri godine prošle su od momenta kada je Mega ušla u finale ABA lige. Upravo je Radovan Đoković bio jedan od članova mlade čete Dejana Milojevića. Nakon brojnih pozajmica u Napretku, Jagodini, Tamišu, epizoda u OKK Beogradu i FMP-u, popularni Raša se "skrasio" u Čačku, gde već tri godine igra za Borac. Ove sezone je u domaćem šampionatu prosečno beležio 8,9 poena uz dva skoka i 2,9 asistencija, dok je u ABA 2 ligi bio još bolji sa prosekom od 14 poena, 2,9 uhvaćenih lopti i 3,4 asistencije. Čini se da bi naredne sezone mogao da napravi dodatni iskorak.

NIKOLA KOČOVIĆ (BORAC ČAČAK)

Nekako se ne može povesti priča o Borcu iz Čačka, a da se ne pomene Nikola Kočović, koji je rođen upravo u gradu na Moravi. Baš kao i Radovan Đoković, i on se već tri sezone nalazi u timu koji ove godine predvodi Marko Marinović. Sa Čačanima je osvojio tri titule nacionalnog šampiona u Košarkaškoj ligi Srbije, a ove sezone imao je odlične proseke. Tako je u domaćem šampionatu stao na 12,2 poena po meču uz 2,3 skoka i 3,7 asistencija, dok je u ABA 2 ligi igrao "slično" – 11,2 poena po susretu, 2,4 skoka i 3,3 asistencije.

TADIJA TADIĆ (SLOBODA UŽICE)

Biser Partizana, koji je sa mladom reprezentacijom Srbije do 18 godina starosti osvojio zlato na Evropskom prvenstvu u Slovačkoj pre tri godine, ove sezone se kali u užičkoj Slobodi, za koju će nastupati i naredne godine, pošto je pre samo nekoliko dana produžio ugovor o pozajmici. Tadija Tadić je prethodno jednu sezonu igrao za zemunsku Mladost, inače razvojni tim crno-belih, nakon čega je "upao u oči" stručnom štabu Slobode. Ispostavilo se da je njegov prelazak u grad na Đetinji bio pun pogodak, pošto je sa ekipom obezbedio plasman u ABA 2 ligu. U poslednjih nekoliko nedelja, ovaj plejmejker je naročito "eksplodirao", a stao je na proseku od 10,9 poena uz 3,6 skokova i 3,8 asistencija.

ZORAN PAUNOVIĆ (DINAMIK VIP PAY)

Zvezdina škola košarke podarila je Zorana Paunovića, koji je nakon sezone provedene među crveno-belima i u FMP-u iz Železnika prešao u Dinamik, gde dve godine uspešno nosi narandžasti dres u domaćem šampionatu i ABA 2 ligi. Pre dve godine je u Letoniji sa selekcijom Srbije osvojio zlato na Evropskom prvenstvu za igrače do 18 godina, a bio je svrstan u najbolju petorku juniorske ABA lige 2018. godine. U Košarkaškoj ligi Srbije, Paunović je ove godine imao prosečno 7,2 poena uz svoje ime uz 3,1 skok i 1,2 asistencije, dok je u ABA 2 ligi upisivao pet poena uz 3,5 uhvaćenih lopti i 1,5 asistencija. Za igrača koji tek treba da napuni 20 godina ovog jula, sasvim dobro.

Gregor Glas

GREGOR GLAS (DINAMIK VIP PAY)

Koliko puta ove sezone je Gregor Glas spasao ekipu Dinamika i izvukao je kada nije išlo. Slovenački košarkaš iz Novog Mesta došao je u tim Mira Alilovića prošle godine i već na startu se pokazao kao pun pogodak. Uz odličan šut sa distance, nametnuo se i brzo zauzeo mesto u prvoj postavi, a sve dodatno dobija na težini zbog činjenice da je još uvek tinejdžer, pošto je rođen 2001. godine. U ABA 2 ligi je ove godine imao prosečno 9,5 poena uz 2,5 skokova i 1,5 asistencija, dok je u Košarkaškoj ligi Srbije beležio 7,1 poen uz 2,6 uhvaćenih lopti i 1,3 asistencije. Svemu treba dodati da je Gregor najmlađi košarkaš koji je ikada zaigrao za seniorsku reprezentaciju Slovenije, a da je zajedno sa selekcijom do 18 godina prošle godine uzeo bronzu na Evropskom prvenstvu u Grčkoj.

JOVAN VOJINOVIĆ (METALAC VALJEVO)

Još jedan nekadašnji talenat iz Mege odigrao je sasvim dobru sezonu u domaćem prvenstvu. Njegov Metalac imao je na početku takmičarske godine dosta problema da se "pokrene", pošto je kasnio sa pripremama, ali je na kraju dograbio mesto koje vodi u Superligu. Jovan Vojinović je tome svakako odlično doprineo, pošto je uspešno odmenio Aleksandra Vasića, koji je baš pre par dana stavio tačku na uspešnu karijeru. Mladi košarkaš iz Nikšića prosečno je ove sezone ubacivao 10,7 poena uz 2,2 skoka i 2,2 asistencije, a vredi istaći da je sa Crnom Gorom osvojio zlato pre dve godine na Evropskom prvenstvu za igrače do 18 godna u B diviziji.

LUKA MITROVIĆ (DUNAV STARI BANOVCI)

Ne, nije reč o bivšem košarkašu Crvene zvezde, već o odličnom beku Dunava iz Starih Banovaca. Luka Mitrović je ove sezone pod palicom Mitra Ašćerića odigrao fantastično i uspeo je da se smesti među deset najboljih strelaca lige, te tako umnogome pomogne ekipi da obezbedi opstanak u najvišem rangu takmičenja. Ključni doprinos dao je baš u poslednjem kolu protiv Novog Pazara, kada je tim iz Starih Banovaca odneo pobedu vrednu nove sezone u Košarkaškoj ligi Srbije. Na kraju, može da se pohvali da je stao na proseku od čak 16,2 poena po utakmici uz tri skoka i 4,4 asistencije. Biće zanimljivo videti da li će Mitrović ostati u Dunavu i naredne sezone ili će produžiti ka nekom novom angažmanu.

Novak Musić

NOVAK MUSIĆ (OKK BEOGRAD)

Već smo vam pisali o Novaku Musiću. Talentovani košarkaš, koji je pre četiri godine sa samo 18 godina osvojio Kup Radivoja Koraća sa Megom, počeo je sezonu baš u ovom klubu, nakon čega je prešao u Klonfere na pozajmicu, te produžio priču od prethodne godine. Doduše, ove nije imao toliko sreće sa povredama, pošto je u Starim Banovcima protiv Dunava sredinom decembra doživeo povredu koja ga je odvojila od terena sve do poslednjeg kola, kada je ponovo debitovao u Čajetini protiv Zlatibora. Ipak, i tada se pokazalo koliko ekipa "prodiše" kada je on na terenu, o čemu govori "plus-minus" statistika od plus 17 na tom meču (koji je OKK Beograd izgubio s rezultatom 79:73). Novak igra izuzetno agresivno u odbrani, pa ne čudi veliki broj ukradenih lopti (2,4 po utakmici), a ove sezone je što se ostalih statističkih parametara tiče stao na ravno 16 poena u proseku uz 3,8 skokova i četiri asistencije. Podsetimo da je prethodne takmičarske godine protiv Vojvodine imao i neverovatan tripl-dabl učinak (29 poena, 10 asistencija i 11 skokova).

MIHAILO JOVIČIĆ (OKK BEOGRAD)

Tandem sa Novakom Musićem kako ove, tako i prethodne sezone na bekovskim pozicijama činio je Mihailo Jovičić, nekadašnje "dete" Real Madrida. Kada se sve sabere, Mihailo je ove sezone u dresu OKK Beograda propustio samo jednu utakmicu (onu protiv Slobode u Užicu pred sam kraj sezone), a može da se pohvali izuzetno konstantnim partijama tokom čitave takmičarske godine. Pogodio je nekoliko veoma važnih trojki kada su se utakmice lomile pred sam kraj sezone i nekako se može reći da ga je Branko Milisavljević "čuvao" baš za takve trenutke. Baš kao i njegov saigrač, Mihailo takođe igra izuzetno agresivno u odbrani, a sezonu u Košarkaškoj ligi Srbije završio je sa prosečno ubačena 11,2 poena uz 4,2 skoka i 4,2 asistencije.

KRILA

NENAD NERANDŽIĆ (BORAC ČAČAK)

Nekadašnji košarkaš Beovuka i Metalca, ove sezone brzo se adaptirao na igru u čačanskom Borcu gde je brzo zavredio mesto u startnoj postavi. Nenad Nerandžić ove sezone držao je izuzetno visoke procente iz reketa, a u važnim trenucima umeo je da preuzme odgovornost i donese poene ili skok, koji bi "prevagnuo" tas na stranu Čačana. Tako je prosečno u ABA 2 ligi stao na 10,2 poena po meču, uz solidnih 6,2 skokova i 1,5 asistencija. U domaćem prvenstvu zaustavio se na 9,4 poena, 5,1 skoku i 1,4 asistenciji.

Đorđe Pažin

ĐORĐE PAŽIN (SLOBODA UŽICE)

Velika priča razvila se oko Đorđa Pažina ovog leta. Nekadašnji košarkaš mlađih kategorija Partizana prešao je u FMP, odakle je prosleđen na pozajmicu u Užice, gde je ove sezone nastupao za tamošnju Slobodu sa kojom je obezbedio plasman u ABA 2 ligu. Reklo bi se da je talentovani igrač napravio odličan potez, uzimajući u obzir njegove igre u ovom prvoligašu tokom čitave sezone. Trener Vlada Lučić ga je postepeno uvodio u sistem, a u poslednjih nekoliko kola Pažin je gotovo po pravilu započinjao u prvoj postavi, iako ima svega 18 godina. Na sve to treba dodati da je sa Srbijom pre tri godine na Evropskom prvenstvu za igrače do 16 godina osvojio bronzu, a da se u Košarkaškoj ligi Srbije zaustavio na proseku od 10,6 poena uz 2,4 skoka i 2,7 asistencija.

ALEKSA NOVAKOVIĆ (NOVI PAZAR)

I Aleksa Novaković spada u krilne igrače koji su se probili napred ove sezone. Košarkaš koji je karijeru počeo da gradi u SAD-u, a potom nastupao za zemunsku Mladost, ove sezone pokazao se kao jedan od ključnih šrafova tima Olivera Popovića u domaćem prvenstvu i ABA 2 ligi. Nažalost, Novi Pazar zauzeo je poslednje mesto u drugom rangu na Jadranu, ali je Aleksa i pored toga pokazao da ima "široku" lepezu koju može da ponudi tokom igre. Solidni procenti sa distance i iz reketa i dobra kontrola skoka ističu ga kao nekoga ko bi naredne sezone mogao da napravi dodatni korak napred. Što se tiče ove, u Košarkaškoj ligi Srbije prosečno je imao 11,6 poena uz 4,9 skokova i 1,8 asistencija po meču, dok je u ABA 2 ligi imao 9,5 poena uz 5,6 skokova i 1,8 asistencija.

KRILNI CENTRI I CENTRI

Ivan Gavrilović

IVAN GAVRILOVIĆ (BORAC ČAČAK)

Borac ove sezone ima dostojnog predstavnika i kada je reč o centarskim pozicijama. Ivan Gavrilović tokom ove sezone jeste imao brojne amplitude, ali je generalno gledano pokazao određenu zrelost u igri, koja bi mogla da ga pogura napred u predstojećoj takmičarskoj godini. Vredi reći da se ovaj košarkaš u Čačku nalazi već punih osam godina, što verovatno spada u jedan svojevrstan rekord. Svega jedan meč je propustio Gavrilović u nacionalnom šampionatu ove godine, dok je na Jadranu morao da pauzira na dve utakmice. I pored toga imao je sasvim zadovoljavajuće proseke. U Košarkaškoj ligi Srbije zaustavio se na 8,5 poena uz 4,2 skoka i 0,9 asistencija, dok je u ABA 2 ligi imao 7,4 poena uz 2,7 skokova.

DIMITRIJE NIKOLIĆ (SLOBODA UŽICE)

Verovatno jedno od otkrovenja sezone predstavlja Dimitrije Nikolić. Rođeni Kragujevčanin je pred početak prošlogodišnjeg izdanja Superlige došao u užičku Slobodu, gde je ove sezone prestavljao pravu silu ispod obruča, bez obzira na brojne probleme koje je imao sa manjim povredama. Inače, Nikolić je prethodno igrao u ekipi Mladosti iz Zemuna, gde su razvijao pod budnim okom stručnjaka iz crno-bele ekipe. Sve to doprinelo je da košarkaš Slobode bude četvrti najefikasniji igrač lige sa 18,3 poena po utakmici uz sedam skokova i 1,7 asistencija, što ga stavlja na treće mesto kada je reč o ostvarenom indeksu. Nema sumnje da će Nikolić, ukoliko ostane u Slobodi, predstavljati veliko pojačanje za nastupe u ABA 2 ligi.

Matija Belić

MATIJA BELIĆ (MLADOST ZEMUN)

Čudo od deteta. Tako se ukratko, u nekoliko reči, može opisati Matija Belić. Pod palicom Dragana Jakovljevića sa samo 16 godina, košarkaš Mladosti iz Zemuna odigrao je neverovatnu završnicu sezone. Na poslednjih šest utakmica redom je postizao 26, 18, 21, 19, 25 i 16 poena, što govori da bez obzira na njegovu mladost može i te kako da se nosi sa seniorima u Košarkaškoj ligi Srbije. Letos je nastupao na Evropskom prvenstvu za mlade do 16 godina, a ove godine je prosečno u domaćoj ligi beležio 11,4 poena uz 4,3 skoka i 1,4 asistencije. Prethodno je kroz mlađe kategorije igrao za čuveni Žitkobasket.

USAINU SAR (MLADOST ZEMUN)

Ako ste ove sezone ispratili ANGT turnir Evrolige u Beogradu, onda vam ime Usainu Sar deluje izuzetno poznato. Reč je o košarkašu koji je zajedno sa mladim timom crno-belih osvojio titulu, a samim tim i kartu za završni turnir u Kelnu. Partizan ga je dalje prosledio da se razvija u timu Mladosti, gde je prvi meč odigrao negde pred kraj februara u Lazarevcu protiv Kolubare. I pored relativno male minutaže, ovaj igrač iz Gambije kojem je tek 18 godina, završio je sa prosekom od 6,2 poena po meču uz 4,6 skokova u Košarkaškoj ligi Srbije.

ALEKSA STEPANOVIĆ (METALAC VALJEVO)

Jedan od glavnih i odgovornih "urednika" plasmana Metlaca u Superligu jeste Aleksa Stepanović. Nekadašnji košarkaš mlađih kategorija Sparsa iz Sarajeva, te Dinamika, ove sezone zablistao je u Metalcu gde je bio nepremostiva prepreka pod košem. Izuzetna dominacija na skoku dovela ga je u sam vrh liste nacionalnog šampionata po tom parametru, a nije zaostajao ni u drugim segmentima. Rođeni Nišlija je tako sezonu završio sa prosečno 13 poena po meču uz čak 7,3 skoka i dve asistencije, pritom odigravši svih 26 utakmica, što dodatno dobija na značaju uzimajući u obzir činjenicu da je Metalac na početku sezone imao velikih problema da ukomponuje tim.

ALEKSA ČABRILO (TAMIŠ)

Ako vam je potreban pogodak sa distance u ključnim trenucima, obratite se Aleksi Čabrilu. Potpuno paradoksalno, uzimajući u obzir da se radi o igraču koji igra na pozicijama četiri i pet. Kao primer za tako nešto uzećemo utakmicu protiv OKK Beograda iz januara ove godine kada je šutirao 9/15 za tri, a na poslednja dva meča imao je 3/7 protiv Vršca, odnosno 3/6 protiv Dinamika. Naravno, to nisu jedini kvaliteti ovog zaista talentovanog košarkaša, pošto se Čabrilo pokazao kao odličan i na skoku, a sezonu je završio sa prosekom od 11,3 poena uz pet uhvaćenih lopti i 1,6 asistencija. Naročito se ističu njegove partije u odlučujućim mečevima sezone, kada je Tamiš uspeo da izbori opstanak u prvom rangu. I on je prve korake napravio u juniorskom timu Mege.

Nemanja Popović

NEMANJA POPOVIĆ (OKK BEOGRAD)

Velika energija Nemanje Popovića često je ove sezone umela da pokrene OKK Beograd sa mrtve tačke. Ovaj krilni centar umeo je da proslavi svaki koš kao pobedu, a neretko je uspevao da spasi Klonfere u završnim sekundama uz poneki skok ili izborena slobodna bacanja (koja je uglavnom pogađao bez greške). On je ovu sezonu odigrao u plavo-belom dresu kao pozajmljeni košarkaš FMP-a iz Železnika i može se reći da je u potpunosti ispunio očekivanja Branka Milisavljevića. I on je tek tokom ove sezone proslavio punoletstvo, pa proseci koje je imao tokom takmičarske godine dodatno "podebljavaju" njegov učinak – 11,4 poena uz 5,1 skok i 1,3 asistenciju po utakmici.

ALEKSANDAR LANGOVIĆ (OKK BEOGRAD)

Za kraj, tu je i ubedljivo najbolji skakač ekipe – Aleksandar Langović. Rođeni Pribojac koji je ove sezone igrao na dvojnu licencu u Megi i OKK Beogradu, pokazao je da nesmetano grabi napred iz utakmice u utakmicu. Ranije tokom karijere, uspeo je da "upadne" u najbolji tim ANGT turnira Evrolige 2019. godine sa Megom, te da osvoji bronzu na Evropskom prvenstvu za igrače do 16 godina u Crnoj Gori pre tri godine. Što se tiče ove, kako je sezona odmicala, dodatno je dobijao na samopouzdanju, pa se na poslednjim utakmicama često oprobovao i sa distance sa prilično velikim uspehom. Ove sezone ističe se njegova partija u Vršcu kada je završio sa 27 poena i 14 skokova, a prosečno je beležio sveukupno 11,7 poena uz 7,6 skokova i jednu asistenciju.

Foto: MN Press, ABA liga 2 (KK Dynamic VIP PAY, Borac Čačak / Duško Radišić Lejča), OKK Beograd - Ivica Veselinov, FIBA Eurobasket U16


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara