Santa Marta, grad iz kojeg je Union Magdalena (©Wikipedia/F3rn4nd0)
Santa Marta, grad iz kojeg je Union Magdalena (©Wikipedia/F3rn4nd0)

Luda priča sa Kariba: „Namestili“ plasman u Primeru, Maradonin saigrač ih vodi do titule

Vreme čitanja: 4min | pet. 12.08.22. | 23:05

Union Magdalena je u kolumbijskoj Aperturi bila ubedljivo poslednja, navijači su joj prekidali utakmice, a sada u Klausuri pod palicom 62-godišnjeg „debitanta“ Klaudija Rodrigeza ima priliku da preuzme lidersku poziciju, ukoliko savlada Bukaramangu (subota, 02.40)

Zanimljiva fudbalska priča se piše u Južnoj Americi. Preciznije u Kolumbiji, konkretno u Santa Mariji, gradu na Karipskom moru. Autor je Union Magdalena, doskorašnji drugoligaš koji u noći između petka i subote od 02.40 časova po srednjevropskom vremenu ima priliku da zasedne na vrh tabele kolimbijske Klausure, ukoliko trijumfuje na gostovanju Bukaramangi.

Zanimljiva, ali ne romantična. Zbog uvertire koju je imala u decembru prošle godine. Tada je Magdalena izborila plasman u elitu na krajnje sporan način, u duelu sa Ljanerosom. Trebala joj je pobeda, ali je do 94. minuta gubila. Onda su se desile nestvarne, komične scene, igrači Ljanerosa kao da su zaboravili kako se sport igra i Magdalena je preokrenula.

Izabrane vesti

U prvi mah joj je Fudbalski savez Kolumbije stao na put i suspendovao je promociju. Međutim, posle žalbe na sudu nije dokazano da je bilo ičega spornog u vezi tog meča, da je neko dobio novac za puštanje Magdalene ili da je bilo kakav dogovor postignut. Posle nekoliko nedelja istrage ipak je dozvoljeno timu sa krajnjeg severa da se takmiči u Primeri.

Union Magdalena postoji od 1951. godine, a u vitrini ima samo jedan trofej. Postala je šampion 1968. godine, naredne je prvi i jedini put igrala neko takmičenje pod pokroviteljstvom KONMEBOL-a. U grupi Kopa Libertadores je bila sa tri Deportiva, sunarodnicima iz Kalija i Venecuelancima Italijom i Kanarijasom, a u toj konkurenciji je osvojila pet bodova (dve pobede i jedan remi). To joj nije bilo dovoljno za plasman u narednu fazu, a trofej je na kraju osvojio Estudijantes.

02.40: (2,00) Bukaramanga (3,15) Magdalena (3,80)

Magdalena je samo još jednom bila blizu trofeja, 1989. godine, stigla je do finala Kupa Kolumbije, ali je tu poražena. Santa Fe je bio bolji.

Vratimo se u sadašnjost. Magdalena je u Aperturi bila očajna, ubedljivo najlošija od 20 ekipa. Iz 20 mečeva je sakupila svega 11 poena, imala je čak sedam manje od drugog najslabijeg tima na tabeli, Deportivo Kalija.

U aprilu je u Santa Mariju stigao argentinski strateg Klaudio Rodrigez, 62-godišnjak koji nikada nije bio šef stručnog štaba. Čitavu trenersku karijeru je proveo ili u mlađim kategorijama (Čakarita, Feniks, Estudijantes) ili kao pomoćnik (Midland). I u Magdaleni je trebalo da bude pomoćnik Karlosu Silvi, ali je klupska legenda smenjena zbog loših rezultata posle tri godine. Odnosno, nije Silva dobio otkaz, prešao je da vodi mlađe kategorije, a Rodrigez je došao na njegovo mesto. Prvi put se u karijeri našao u ulozi da bude šef.

Čovek koji je svojevremeno bio saigrač sa Dijegom Armandom Maradonom u Argentinos Juniorsu, a kasnije tri godine igrao i za Magdalenu, dobro se pokazuje na novom zadatku. U Klausuri je njegova ekipa hit, iz šest kola ima četiri pobede i po remi i poraz. Samo su Miljonariosi uspeli da je savladaju (2:0), pa su oni jedini tim koji je ispred Uniona na tabeli. Ima bod više.

Rival Magdalene noćas će da bude Bukaramanga, koju sa kapitenskom trakom oko ruke predvodi Šerman Kardenas. O legendarnom igraču video igre „Fudbal Menadžer“ smo već pisali, ali njegova ekipa se u Klausuri za sada ne pokazuje onako dobro kao u Aperturi. Sakupila je svega četiri poena, jedino je Deportivo Kali lošiji od nje na tabeli.

Prvi ovogodišnji susret Magdalene i Bukaramange, sredinom februara u Aperturi, obeležio je skandal. Pri rezultatu 1:0 za Bukaramangu navijači Magdalene su utrčali na teren i prekinuli meč, posle čega je rivalu dodeljena pobeda sa 3:0. Magdalena je takođe morala da plati kaznu od 20.000.000 pezosa, odnosno oko 4.600 evra.

Između Aperture i Klausure crveno-plavi dres su zadužila trojica novajlija, sve pojačanja iz Argentine. Verovatno na preporuku Rodrigeza angažovani su Dijego Čavez iz Templerlija, Fakunda Stablea iz Barakas Sentrala i Agostino Spina iz Urakana. Sva trojica su se ustalili u startnoj postavi, a Čavez se za sada najbolje pokazao u Kolumbiji, sa dva postignuta gola i jednom asistencijom. Krilo Stable još čeka na prvenac, dok se od 20-godišnjeg Spine ni ne očekuju golovi, jer je on ipak defanzivni vezista i prevashodno je zadužen za odbranu.

---------------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

-------------------

KOLUMBIJA 1 (KLAUSURA) – 7. KOLO

Subota

02.40: (2,00) Bukaramanga (3,15) Magdalena (3,80)

22.15: (2,05) Kortulua (3,05) Petrolera (3,80)

Nedelja

00.30: (2,20) Santa Fe (3,05) Tolima (3,35)

02.45: (1,95) Hunior (3,25) Independijente Medeljin (3,80)

23.00: (2,15) Jaguares (3,00) Pereira (3,50)

Ponedeljak

01.05: (3,15) Agvilas (2,95) Miljonarios (2,35)

03.10: (2,15) Deportivo Kali (3,05) Deportivo Pasto (3,50)

22.15: (1,75) Onse Kaldas (3,30) Patriotas (4,80)

Utorak

00.20: (2,05) La Ekvidad (3,05) Amerika Kali (3,80)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Kolumbija 1Union MagdalenaAtletiko Bukaramanga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara