Dejan Stanković (©Reuters)
Dejan Stanković (©Reuters)

Loš početak Stankovića u Rusiji: Spartak bezidejan u napadu i šupalj u odbrani

Vreme čitanja: 3min | ned. 21.07.24. | 18:31

Moskovljani poraženi od Orenburga u prvom kolu Premijer lige - 0:2

Nije dobro počeo mandat Dejana Stankovića na klupi moskovskog Spartaka. Doveden je bivši kapiten i trener Crvene zvezde da vrati posrnulog velikana na vrh ruskog fudbala, ili makar u trku za titulu, međutim, po viđenom u prvom kolu Premijer lige, čeka ga jako težak posao.

Jeste Orenburg tradicionalno neugotno gostovanje za fudbalere Spartaka, ali ako razmišljaju o tituli, Moskovljani moraju da dobijaju ovakve utakmice, protiv tima koji se prošle sezone jedva spasio ispadanja. A, ne samo da nisu pobedili, već nisu uspeli ni bod da osvoje. Orenburg je slavio sa 2:0 i to apsolutno zasluženo. Domaćin je bio bolji, opasniji i konkretniji pred protivničkim golom. Iamo je 18 šuteva naspram Spartakovih sedam i već u prvom poluvremenu mogao je do prednosti, ali je Kostarikanac Džimi Marin propustio dve veoma dobre šanse u kratkom razmaku sredinom prvog dela utakmice nakon slabih reakcija Srđana Babića.

Izabrane vesti

Nisu ti promašaji trgli goste koji su se uoči pauze našli na konopcima. I po povratku sa odmora Orenburg je imao inicijativu, da bi u 62. minutu štoper Perez golom krunisao dobru igru svog tima. Ostao je Argentinac u kaznenom prostoru Spartaka posle prekida, uspeo da umakne Srđanu Babiću i upiše se u strelce. Prošle sezone je dao šest golova, morali su Moskovljani da znaju da od njega preti opasnost u takvim situacijama...

Bio je to šok za Stankovića i njegove fudbalere, a nokaut je usledio svega pet minuta kasnije. Do tog momenta najbolji igrač Spartaka - a nikada nije dobro kada je to golman - Aleksandar Maksimenko, napravio je veliku grešku u dodavanju i poslao loptu u noge Sezaru Florentinu, koji ju je nesebično prosledio 20-godišnjem napadaču iz Turske Emirčanu Gurluku za lagan pogodak i, ispostaviće se, nedostižnih 2:0. U neverici je Stanković gledao ka terenu u tom trenutku, probao kasnije izmenama da nešto promeni, ali uzalud. Ne samo da su domaćini sačuvali prednost, već su mogli i do ubedljivije pobede.

Jasno je da će srpskom treneru trebati određeno vreme da ekipa prihvati njegove zamisli, ali deluje da će mu trebati i pojačanja. Spartak je u dosadašnjem toku prelaznog roka doveo samo napadača Vilijana Žozea iz Betisa za 2.000.000 evra. On, međutim, nije bio u protokolu za današnju utakmicu.

Još jednom se Spartak vraća u Moskvu iz Orenburga bez postignutog gola, poslednji put to je uspeo u martu 2020. godine, a priliku da unapredi igru svoje ekipe Stanković će imati u narednih sedam dana, do susreta sa Himkijem, takođe u gostima.

Nakon što je CSKA Marka Nikolića u subotu odigrao samo 0:0 sa Rostovom, a Stankovićev Spartak danas izgubio od Orenburga, priliku da spasi čast srpskih trenera u prvom kolu ruske Premijer lige imaće Saša Ilić, čiji Nižnji Novgorod u ponedeljak dočekuje Rubin.

RUSKA PREMIJER LIGA – 1. KOLO

Subota

Lokomotiva Moskva - Akron Toljati 3:2 (2:2)

/Pinjaev 28, Batrakov 38, Vorobjev 79 - Bakaev 36, Eldarušev 40/

Krila Sovjetov - Zenit 0:4 (0:3)

/Glušenkov 6, 45+2, Kasijera 18, Enrike 90+3/

Dinamo Moskva - Fakel 3:1 (3:0)

/Lepski 3, Engamaleu 21, Glađšev 28 - Markov 74/

Rostov - CSKA Moskva 0:0

Nedelja

Orenburg - Spartak Moskva 2:0 (0:0)

/Perez 62, Gurluk 67/

Ahmat - Krasnodar 1:1 (1:1)

/Kamilov 43 - Krivcov 30/

Himki - Dinamo Mahačkala 1:1 (0:1)

/Zabolotnji 52 - Šumakov 33/

Ponedeljak

19.00: (3,10) Nižnji Novgorod (3,20) Rubin (2,40)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Dejan StankovićSpartak Moskvaruska premijer ligaRusija 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara