©Starsport
©Starsport

Lojalnost - adut Čukaričkog u novoj sezoni

Vreme čitanja: 5min | ned. 16.07.23. | 16:36

Brđani tim čiji se igrači u proseku najduže zadržavaju u klubu, kapiten Docić na čelu liste

Tokom dosadašnjeg dela priprema se za sezonu u kojoj će prvi put u klupskoj istoriji igrati grupnu fazu nekog evropskog takmičenja u Čukaričkom su na svakom koraku isticali kompaktnost ekipe kao adut. Činjenica da su mnogi fudbaleri na Banovom brdu već sezonama unazad uticala je da okosnica ekipe dodatno očvrsne, a da čitav tim stekne homogenost zahvaljujući kojoj je igračima lakše da se pokažu u najboljem svetlu.

Bez prevelikih rezova, uz odlazak tek nekolicine igrača, mahom dovedenih na pozajmice, Brđani su uspeli da zdrže najveći deo ekipe iz prošle sezone i da tako značajno olakšaju pripremu za izazove na tri fronta. Tokom prethodnih sezona Banovo brdo je postalo poželjna destinacija, a formirani tim u međuvremnu je samo nadograđivan, te Čukarički u novu takmičarsku godinu ulazi uz epitet superligaša sa igračkim kadrom koji je najduže na okupu. Naime, aktuelni igrači Brđana u proseku su u sadašnjoj sredini 743 dana i po tom kriterijumu zauzimaju prvo mesto u domaćoj eliti ispred Crvene zvezde sa prosekom od 587 dana.

Izabrane vesti

Izabranici Dušana Kerkeza najlojalniji su igrači u Mozzart Bet Superligi, a taj epitet nosili su i pre letnjeg prelaznog roka u kojem su pojačanja "pokvarila" prosek svih ekipa. Pre angažmana novajlija i prekomandi omladinaca, Brđani su imali prosek od 929 dana provedenih u klubu po igraču, odnosno 42 više u odnosu na Zvezdu (887), a 223 u poređenju sa Partizanom (706).

Govoreći o lojalnosti, u superligaškim okvirima prva asocijacija mnogima je upravo aktuelni kapiten Čukaričkog Marko Docić. Lucidni fudbalski arhitekta u sadašnju sredinu je stigao jula 2016. godine, te na Banovom brdu dočekuje osmu uzastopnu sezonu. Sa 2.571 dana u kontinuitetu u istom dresu Docić je drugi igrač sa najdužim stažom među aktuelnim članovima elite, a jedini koji je duže u istom klubu je Nemanja Jorgić, golman TSC-a koji je u klubu iz Bačke Topole od februara 2015. godine.

"Nisam znao za podatak o dužini staža u klubu, ali je lepo biti u vrhu po lojalnosti. Svako od nas vidi sebe u nekom periodu u Evropi, meni se nije posrećilo da izađem iz zemlje jer u trenucima kada sam najbolje igrao dolazilo je do sitnih problema i povreda koje su me odstranile od terena. Nisam imao sreće da se okušam u inostranstvu, ali nikad se ne zna. Sa druge strane, drago mi je da sam tu sve ove godine u Superligi i klubu kakav je Čukarički", počeo je razgovor za Mozzart Sport Docić i nastavio:

"Kada sam došao nisam razmišljao o ostanku sedam ili više sezona, video sam sebe kao igrača koji će se afirmisati u klubu. Ipak, tako su se odvijale stvari da sam se sa ljudima iz Čukaričkog sprijateljio i srastao sa generalno celim klubom, te sada u ovom trenutku ne mogu sebe da vidim u drugoj sredini. Znam da bi za moju porodicu i mene bilo dobro ukoliko se dogodi neka inostrana dobra ponuda, ali samo dobra ponuda koja bi mi obezbedila neke stvari u životu. Čak i imam dogovor sa klubom da bih u takvoj situaciji imao odrešene ruke, dok u suprotnom nemam dilemu - ostajem ovde sa ciljem da nastavim gde sam stao, sa klubom koji osećam kao svoj dom".

Docićev fokus pred novu sezonu je isključivo na izazovima na tri fronta u dresu Čukaričkog, ali kada se govori o zemljama u kojima je želeo ili želi da se okuša, ne postoje dileme.

"Video sam sebe u Evropi, volim Seriju A, velike stadione i Italijane generalno. Poseduju harizmu koja podseća na Srbe, svi su u fudbalu i fudbal je kult kod njih, način života. Dok sam bio mlađi maštao sam o odlasku u Italiju, ali sada su neki drugi trendovi, čak i najbolji igrači na svetu odlaze na Bliski istok gde je novac. Ukoliko bi mi se otvorila takva situacija razmišljao bih o odlasku, godinama su priorireti postali drugačiji".

Iz sezone u sezonu Docić je dočekivao i ispraćao igrače, a u međuvremenu su epitet starosedelaca poneli i Miladin Stevnović i Nemanja Belić, čijim stopama je pošao i niz mladih igrača na čelu sa Stefanom Kovačem, Urošem Drezgićem i Nemanjom Tošićem.

"Velika je prednost kada je grupa igrača na okupu i kada je sklop dovoljno dobar. Odlično se poznajemo te je mnogo lakše komunicirati na terenu i praviti strategije. Sve ekipe u svetu izgledaju sve bolje što su duže na okupu i uveren sam da ćemo i mi biti na još višem nivou u odnosu na prethodne godine".

Kompaktnosti ekipe doprineli su i povratnici poput Luke Stojanovića ili Milutina Vidosavljevića, a kapiten Čukaričkog ističe da se vraćanjem iskusnih igrača, mahom iz inostranstva podigao kvalitet.

"Pre dve godine sam kazao da mi je mnogo drago što se neki igrači vraćaju u srpski fudbal i doprinose da se igra u našem šampionatu podigne na viši nivo. Ove godine je to posebno došlo do izražaja jer je bio veliki ulog u prvenstvu, važnost takmičenja naterala je klubove da se pojačaju, da vrate igrače iz inostranstva kako bi ostvarili što veći plasman. Po sličnom principu smo funkcionisali i mi, vratili smo na domaću scenu Adžića, Ivanovića, Ovusua, Stojanovića... Želeli smo da izborimo plasman u frupnu fazu nekog od takmičenja, što smo i uspeli. Videćemo na kraju koje će takmičenje biti, ali smatram da je Liga konferencije mnogo realnija jer su protivnici tu negde našeg kvaliteta ili za nijansu bolji. Naravno, ne odustajemo od Lige Evrope jer to nije sportski, nismo takav klub i igrači uvek žele više pa tako i ja kao kapiten ove generacije".

Pogled je već sada sa Banovog brda usmeren ka žrebu za plej-of Lige Evrope dok se istovremeno mašta o potencijalnim rivalima u grupnoj fazi.

"Ako bih morao da biram, želeo bih da se susretnemo sa Ajaksom jer su klub koji liči na nas iz određene perspektive, afirmišu dosta igrača... Takođe, tamo je naš reprezentativac Dušan Tadić i bilo bi lepo odmeriti snage sa takvom ekipom, ukoliko već biramo jednu iz društva najatraktivnijih i najboljih. Naravno, sa druge strane, priželjkujem što povoljniji žreb i što slabijeg protivnika".

Docić, koji je tokom pauze operisao slepo crevo, u Sloveniji se vratio u pun trenažni proces, pa je protiv Sparte iz Praga upisao i prve minute posle pauze, potvrdivši da će i u narednom periodu predstavljati dirigenta među Brđanima.

"Tri nedelje sam kasnio za ekipom i to me je malo izbacilo iz ritma posle odlične sezone. Stižem ekipu u fizičkom smislu i intenzivno se pripremamo za jesen tokom koje nas očekuje preko 30 utakmica. Potrebno je da se dobro spremimo, da delujemo što bolje kao ekipa. Postavili smo sebi viši cilj, novi izazov, znamo šta nas očekuje u Evropi i jedina žal ostaje što ćemo te mečeve igrati van svog stadiona. Kroz pripreme, posebno sa Spartom iz Praga, smo videli gde smo u odnosu na ekipe sa kojima ćemo se susreti", rekao je Docić.


tagovi

ČukaričkiMarko Docić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara