Slavlje navijača Boke (© AFP)
Slavlje navijača Boke (© AFP)

Livin' La Vida Boca! (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pon. 24.10.22. | 00:08

River i njegov golman Franko Armani uručili titulu najvećem rivalu posle najuzbudljivije završnice šampionata u istoriji Argentine

Osvojila je sve! A niko joj nije verovao. Kako je počela, 2022. je savršena za Boku juniors. Posle Kopa lige profesional u maju, podigla je i vredniji, pehar nacionalnog šampiona Argentine. Najviše zahvaljujući mentalnom sklopu, mladom, renoviranom timu i treneru koji je pre samo nekoliko meseci dočekan na „nož“, a ispostavio se kao veliki heroj. Nema navijača koji nije zaplakao posle rastanka sa Sebastijanom Bataljom, nema ni onog koji nije pustio suzu – radosnicu – zbog načina na koji je ovaj tim do trona doveo Ugo Ibara.

Potcenjen, omalovažavan, suočen sa gomilom kadrovskih problema od letos, kad je nasledio Batalju, izgradio je bivši desni bek tim sposoban da se probije kroz naporno, zahtevno, iscrpljujuće takmičenje i ispostavio se kao sjajna opklada potpredsednika Huana Romana Rikelmea. Kad je letos Batalja otišao, a Rikelme promovisao Ibaru u šefa stručnog štaba, publika na Bombonjeri je bila besna. Sad hoda po sedmom nebu i slavi čovek koji je sveži trener, bez iskustva rada u seniorskom fudbalu, ali koji je sjajne rezultate pravio sa mladim timom.

Izabrane vesti

Od 23. oktobra 2022. imaće status idola u očima navijača Boke, jer je klubu doneo 35. titulu prvaka. U ultrazanimljivoj završnici prvenstva, gde je odluka pala u poslednjem kolu, Ibarin tim je odigrao nerešeno sa Independijentom (2:2) i za dlaku ostao iznad Rasing koji je u još jednom derbiju na bizaran način izgubio od Rivera (1:2) i ostao iza lidera, iako je imao titulu na tacni.

Spektakl kakav samo argentinsko prvenstvo može da režira, sa dosta strasti i emocija, okončan je u korist Boke, koja je pokazala da je napredovala i na psihološkom planu, jer je krenula iz minusa i stigla do titule. U poslednjem kolu ima makar tri junaka u svojim i jednog i neprijateljskim redovima. Najpre Giljerma Fernandeza koji je na pas Osmara Romera „poništio“ inicijalnu prednost gostiju (Lukas Fernandez pogodio iz penala); potom Sebastijana Vilju sposobnog da samo što je ušao u igru pogodio iz slobodnjaka; a verovatno najviše Avgustina Rosija, pošto je sredinom drugog poluvremena golman odbranio dva zicera Huana Kazaresa i držao svoj timu u vođstvu. Na kraju jeste poklekao kad ga je matirao Nikolas Havijer Valjeho za 2:2, ali je dočekao da se raduje usled vesti sa El Silindra.

U komšiliku je viđena još veća drama. Da je tad Rasing pobedio bio bi prvak Argentine. A mogao je, jer je imao zicer, najbolju moguću šansu da bude krunisan. Penal u 90. minutu, vredan titule. I nije ga iskoristio. Osim trojice najupečatljivijih na Bomonjeri, Boka slavi i – Franka Armanija. Golman najvećeg rivala, River Plejta, izrastao je u možda u centralnu figuru poslednjeg kola, u 90. minutu je odbranio penal Džonatanu Galvanu i tako sprečio Rasing da se popne na tron. Posle promašaja se domaći tim raspao i dozvolio Riveru da u petom minutu nadoknade preko Kolumbijca Migela Borhe pogodi za 2:1. Da je ostalo 1:1 na El Silindru Boka bi prva prošla kroz cilj, ovako je samo bilo još bolnije po pristalice Rasinga.

Ovako, prvi jedanaesterac za Rasing je iskoristio Martijas Rohas i tek što je Boka stekla vođstvo dao šansu Rasingu. Onda je deset minuta pre kraja Migel Borha pogodio za 1:1 i tad je delovalo da slavlja na Bombonjeri može da počne, jer je Ibarin tim imao vođstvo. A onda se Boka opustila, primila gol i sama sebi zagorčala život.

Kako to obično u fudbalu biva, Rasing je sačekao još jednu šansu. Opet je sviran penal, ali je domaćin naprasno promenio izvođača, pucao je štoper Galvan koji nikad u karijeri nije dao gol za Rasing, cela Argentina je stala u tih nekoliko sekundi. I onda: užasno izveden udarac, odbrana Franka Armanija i titula za Boku, potvrđena kasnijim pogotkom Borhe za 2:1.

Ispostavilo se tako da je čuvar mreže najvećeg rivala doneo titulu Boki, koja je u trenutu smene trenera, letos bila 11. na tabeli. A onda je Ibara udario pečat. Na 23 utakmica ostvario 15 pobeda (od toga 14 golom razlike) i prvi prošao kroz cilj u zemlji gde je fudbal više od života. I gde je ovo što se desilo u završnici neponovljivo.

Dva pehara je Boka osvojila ove godine, a ima šansu i za treći jer je stigla do polufinala Kupa Argentine. Rasing tuguje, a River je mučnu sezonu završio trijumfom na oproštaju Marsela Galjarda od Milionera s Monumentala.

 

 


ARGENTINA 1 - POSLEDNJE 27. KOLO

Subota

Union - Kordoba 1:4 (1:2)

/Huarez 42 - Gonzales 38, Lopez 45, 50, 63/

San Lorenco - Aldosivi 3:0 (2:0)

/Braida 8, Vombergar 23, 78/

Estudijantes - Godoj Kruz 2:0 (1:0)

/Mas 43, Zapiola 70/

Defensa i Hustisija - Atletiko Tukuman 3:1 (1:0)

/Fernandez 21, 74, Domingez 83 - Koronel 71pen/

Nedelja

Argentinos Juniors - Velez 2:0 (1:0)

/Makalister 45, Veron 80/

Banfild - Sarmijento 0:0

Taljeres Kordoba – Himnsija la Plata 2:1 (1:0)

/Esguvel 22, Alvez 75 – Muro 52/

Boka Juniors – Independijente 2:2 (1:1)

/G. Fernandez 34, Vilja 49 – L. Fernandez 32pen, Valjeho 81/

Patronato – Urakan 3:2 (1:0)

/Perez 27ag, Sosa 60, Batalja 90+10 – Kordero 46, 69/

Rasing Klub – River Plejt 1:2 (0:0)

/Rohas 56pen – Borha 80, 90+5/

Ponedeljak

20.30: (2,65) Barakas (3,00) Njuels (2,95)

21.30: (2,15) Rosario (3,35) Kolon (3,50)

Utorak

01.30: (1,60) Tigre (3,60) Arsenal Sarandi (6,75)

Sreda

01.00: (2,35) Platense (2,95) Lanus (3,50)

*** kvote su podložne promenama



 


tagovi

Boka juniorsRiver PlejtRasing KlubArgentinaIndenpedijente

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara