Liverpul poslao Šahtjor direktno u Ligu šampiona, raduje se i Zvezda, Ajaks navija za Real

Vreme čitanja: 3min | uto. 03.05.22. | 23:35

Ukrajinci najviše proifitirali od izbacivanja Rusa

Ispadanje Viljareala iz Lige šampiona rešilo je i neke nedoumice za početak sledeće sezone u evrokupovima.

Posle definitivne odluke UEFA da suspenduje ruske klubove i za narednu sezonue, došlo je do pomeranja na ulaznim listama za evrokupove i kvalifikacije za narednu sezonu. Ali je bilo bitno da Viljareal ne osvoji Ligu šampiona i da obezbedi direktno mesto u takmičenju i naredne sezone. Kako Žute podmornica nije ušla u finale, neke države i klubovi su izvukli benefit iz toga.

Izabrane vesti

Večerašnjom eliminacijom Viljareala su najviše profitirali Ukrajinci, tačnije njihov šampion Šahtjor. Kako su Rusi izbačeni, Ukrajina se pomerila mesto gore i njen šampion ide direktno u grupnu fazu. Ako iz nekih razloiga ukrajinski šampion ne bude učestvovao, onda ga menja turski Trabzon koji je po trenutnom stanju stvari u plej-ofu kvalifikacija.

Korist od izbacivanja Rusa i eliminacije Viljareala se smeši i Crvenoj zvezdi koja se nalazi pred odbranom titule u Srbiji. Od večeras prvak Srbije preskače drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, kreće od trećeg i u teoriji to znači da makar ima zagarantovan plasman u grupnu fazu Lige konferencija.

Sada se zna i da će u prvom šeširu Lige šampiona sledeće sezone sigurno biti: Real Madrid, Bajern, PSŽ i Porto kao već potvrđeni šampioni svojih država. Preostala četiri šešira će sigurno popuniti šampion Italije (trenutno je Milan najbliži), šampion Engelske, osvajač Lige šampiona u zavisnosti od raspleta u Premijer ligi i osvajač Lige Evrope.

Liverpul i Siti mogu da se oba nađu u prvom šeširu samo ako jedan osvoji Premijer ligu, a drugi Ligu šampiona. Ako Real osvoji Ligu šampiona, samo šampion Premijer lige ide u prvi šešir. Bitno je i ko će biti osvajač Lige Evrope jer su male šanse da to bude neki klub koji je to obezbedio preko prvenstva (mogao bi samo Lajpcig).

Rasplet čekaju šampioni Holandije i Salcburg. Ajaks je blizu da osvoji titulu u Holandiji i čeka epilog u Ligi šampiona i ligi Evrope. Ajaks će navijati da Real osvoji Ligu šampiona ili da Liverpul ili Siti osvoje duplu krunu (prvenstvo i LŠ). Njima se tako otvara mesto za da skoče u prvi šešir. Po istom tom scenariju plus da Lajpcig bude među četiri u Nemačkoj i da osvoji Ligu Evrope, Salcburg ni mogao da bude u prvom šeširu.

Ako na primer uzmemo pretpostavku da Siti osvoji Ligu šampiona, Liverpul Premijer ligu ili da bude obrnuto, prvi šešir bi izgledao ovako:

Mančester Siti, Liverpul, Real Madrid, Bajern, PSŽ, Porto, Milan (trenutno stanje) i osvajač Lige Evrope.

Ali ako bi Real osvojio Ligu šampiona ili jedna od dva engleska kluba osvoji oba takmičenja, onda bi i prvak Holandije upao u prvi šešir na uptrb jednog engleskog kluba.

Pored tog poraženog engleskog kluba, u drugom šeširu bi se našli najverovatnije još Čelsi, Barselona, Juventus, Atletiko, Totenhem ili Arsenal (ko bude četvrti), Borusija Dortmund, Salcburg i Inter ako ne bude prvak Italije.


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara