Liverpul nije više ovca za šišanje: Kako je Jirgen Klop sklopio tim kojem nisu potrebna pojačanja

Vreme čitanja: 9min | uto. 04.02.20. | 14:21

Redsi su nekad bili sinonim za panične kupovine i transfer promašaje, a u prethodna tri prelazna roka su trošili kao Crvena zvezda ili Dinamo Zagreb

Liverpul je nekada bio klub koji je u svakom prelaznom roku bio među najaktivnijim trošadžijama. Mogli ste biti sigurni da će Redsi obeležiti fudbalsku pijacu. 

Često su služili i kao predmet podsmeha zbog preplaćenih promašaja poput Endija Kerola, Alverta Akvilanija, Stjuarta Dauninga, Lazara Markovića, Džoa Alena, Mamadua Sakoa, Marija Balotelija, Alberta Morena, Kristijana Bentekea ili nekih čudnih pojačanja za koja su se nadali da su prošli dobro, a jeftino, poput dovođenja Sotirisa Kirijakosa, Milana Jovanovića, Pola Končeskog, Kristijana Poulsena, Čarlija Adama, Fabija Borinija, Simona Minjolea, Nurija Šahina, Rikija Lamberta… Retki su bili pogoci poput Suareza, Kutinja, pa i Staridža

Izabrane vesti

MOZZART je već isplatio tikete svima koji su se kladili da će Liverpul biti šampion ove sezone - još pre Nove godine!

Ta vremena su prošla dolaskom Jirgena Klopa.

Liverpul je danas klub koji najspokojnije dočekuje prelazne rokove i za razliku od rivala poput Mančester Junajteda, Čelsija, Totenhema i Arsenala nema nikakvu potrebu da panično juri za pojačanjima u "minut do 12". Nije više ovca za šišanje koja preplaćuje rizična pojačanja iz slabijih liga i klubova. Čak je i Mančester Siti pored silnih ulaganja kod Gvardiole primoran da više kupuje jer su neke skupe investicije pokazale kao promašaji.

Liverpul je danas izuzetak u svetskom fudbalu među velikim klubovima. Već treći prelazni rok zaredom, Liverpul nije imao nikakvu potrebu da juri i kupuje skupa pojačanja. Za minula tri prelazna roka su potrošili nešto više od 10.000.000 evra od kojih većina otpada na kupovinu Takumija Minamina koji je ove zime stigao iz Salcburga kao pojačanje za perspektivu. I može se reći da su Redsi za mali novac doveli dobrog igrača od kojeg bi mogli mnogo da dobiju na terenu u budućnosti, a sigurno će zaraditi novac ako budu želeli da ga prodaju.

Uostalom, zašto bi Liverpul bilo šta menjao i bacao pare? Prvaci su Evrope, prvaci sveta, strašnom serijom gaze ka osvajanju najdominatnije titule u istoriji Premijer lige i igraju sjajan fudbal. Ovo su vremena koja su se na Enfildu čekala 30 godina. Čak ni kod Rafe Beniteza u osvajanju one lude titule prvaka Evrope protoiv Milana, Liverpul nije bio ni približno ovako dobar i stabilan.

Jirgen Klop je došao u Liverpul pre nešto više od četiri godine i strpljivo počeo da gradi ono što vidimo danas. Od igrača koje je zatekao, kao ključni starteri igrači su mu do danas samo Roberto Firmino i kapiten Džordan Henderson. Dobre epizodne uloge su obavljali Dejan Lovren i Džejms Milner, a u poslednje vreme je bitan faktor postao i Džo Gomez. I da ne zaboravimo povremenu ulogu džokera Divoka Origija.

Sve ostalo je doveo Klop.

Klopova prva kupovina u Liverpulu je bio srpski vezista Marko Grujić iz Crvene zvezde. Ali više je to bila investicija koja može, ali i ne mora da se isplati. Ulaganje u mlade talente koji se kasnije razvijaju po pozajmicama i tek retki od njih doguraju do bitne uloge u prvom timu je recept koji je Čelsi prvi razvio, a onda nastavili Mančester Siti i Liverpul.

Prava pojačanja su usledila tek kada je Klop posle nekoliko meseci u klubu sagledao situaciju iz svih uglova, isprobao sve igrače i video šta mu je potrebno, a šta mu je višak. Odmah je rešio da mu nije npotrbna teška “devetka” poput Benteka uprkos velikoj ceni koja je stajala na igračkom kartonu Belgijanca. Rešio se igrača koji ne mogu više da napreduju poput Balotelija, Sakoa, Markovića, sporih vezista Alena i Lukasa Leive, nije imao vremena da čeka talente poput Ilorija, Luisa Alberta, Flanagana, Ajba, Odža… Promenio je golmana i oterao komandanta odbrane Škrtela.

Mnogi su ga gledali sa podsmehom kada je u prvom letnjem prelaznom roku dao velike pare za Sadija Manea (41.200.000 evra) i Đinija Vajnalduma (27.5000.000) iz premijerligaških klubova u kojima pobeda baš i nije bila imperativ i koji nisu imali biografije top pojačanja za klub Liverpulovih apetita. Iz današnje perspektive se vidi da su opravdali svaki uloženi cent. Bez obeštećenja je doveo Žoela Matipa iz Šalkea i izvukao iz njega maksimum, iako Kamerunac nikada nije bio igrač koji sam može da drži odbranu. Istina, bilo je i grešaka poput Lorisa Karijusa, prinudnog rešenja Ragnara Klavana, ali to su bili minimalna ulaganja. Veću štetu su pravili u rezultatskom smislu, nego u finansijskom.  

Smejali su mu se i kada je posle godinu i po dana u klubu platio 42.000.000 evra za Mohameda Salaha iz Rome, koji kod Murinja nije uspeo u Čelsiju i Ostrvljani su ga gledali kao promašenu investiciju. A ispostavilo se da je Egipćanin sa Klopovim fudbalom postao jedan od najboljih igrača na svetu. Nikome nije bilo jasno ni zašto je Klop platio desetak miliona evra za neuglednog Škota Endija Robertsona koji je sa Halom ispao iz lige. On je više zvučao kao tip pojačanja za Everton koji baš voli da promaši sa nekim čudnim ostrvskim fudbalerima. Danas je taj Škot najbolji levi bek na svetu.

Na nož je dočekana i Liverpulova odluka da u januaru 2018. godine plati svetski rekord za defanzivca i skoro 85.000.000 evra za Virdžila van Dajka. Iako je svima bilo jasno da je Holanđanin klasa od štopera jer su ga već šest meseci ranije želeli i Mančester Siti, Mančester Junajted i Čelsi. Ispostavilo se da je Van Dajk bio ono za čim je klub godinama vapio. Komandant, lider, autoritet, sjajan na zemlji i u vazduhu,  igrač uz kojeg bolje izgledaju i Matip, Lovren, Gomez u štoperskom paru.

Korak po korak se sklapala ekipa u kojoj je na svakoj poziciji bio dominantan igrač. Doveo je Klop i Okslejd-Čemberlena za ozbiljan novac (38.000.000 evra), ali zbog povreda i konkurencije se Englez nikada nije do kraja probio. Što ne znači da neće… A suštinski je digao ruke i od Danijela Staridža, koji više nije mogao da isprati turbo fudbal Redsa.

Doživeo je Klop i težak udarac kada mu je Barselona preotela Kutinja. Desilo mu se ono što mu se dešavalo u Borusiji kada su mu Bajern, Real i Mančester junajted pljačkali svlačionicu i otimali najbolje poput Gecea, Levandovskog, Šahina, Kagave… Dortmund tada nije imao kapacitet (a nema ih ni danas) da se izbori kada mu ajkule navale na najbolje igrače. Ali se očekivalo da ih Liverpul ima i da mu se opet ne desi Luis Suarez ili Havijer Maskerano.
“Ostani sa nama i ovde će ti na kraju sagraditi bistu ispred Enfilda u tvoju čast. Ako odeš u Barselonu, Bajern ili Real Madrid, bićeš samo još jedan od mnogih igrača u nizu. Ovde možeš biti puno više od toga”, rekao je Klop kada je  poslednji put pokušao da ubedi Kutinja da ostane.

Brazilac ga nije poslušao, a rezultat vidimo danas…

Nije Klop bi zadovoljan ni rešenjem na desnom beku koje je zatekao. Iako mu je Natanijel Klajn bio najstandardniji igrač u sezoni 2016/2017 sa 40 mečeva u svim takmičenjima, Klop nikada nije bio njegov veliki fan. Posle Klajnove povrede je rešio da izgura omladinca Trenta Aleksandera Arnolda i od tada je mladi desni bek nezamenjiv u startnih 11.

Posle izgubljenog finala Lige šampiona protiv Reala koje je ipak došlo prerano i katastrofalnih poteza Lorisa Karijusa, bilo je jasno da je Liverpulu neophodan novi golman i da je Klop imao prvi promašaj u Liverpulovoj transfer politici. Odrešili su kesu i doveli Alisona iz Rome za 62.500.000 evra. Ogroman novac za golmana, ali situacija je bila takva da je Liverpul morao da kupi provereno rešenje. Uostalom, Alison je tog leta bio nadomak Čelsija, Fali Ramadani mu je ugovarao transfer na Stamford Bridž da bi Plavci ipak odlučili da veći novac daju za Kepu Arizabalagu.

Sa Van Dajkom i Alisonom, Klop je prvi put u poslednjih nekoliko godina izlečio Liverpulovu rak-ranu – odbranu! Robertsona i Aleksandera Arnolda je promovisao u najbolji bekovski par na planeti i ubitačno napadačko oružje čije ofanazivne izlete su savršeno pokrivali trkači poput Hendersona, Milnera i ostalih.

Istog leta kada i Alison, u Liverpul su došli Nabi Keita koji je godinu dana ranije kaprisan iz Lajpciga za 60.000.000 evra i Fabinjo iz Monaka za 45.000.000 evra. Afrikanac je brže zaigrao, ali se uklapao sporije, Fabinjo je duže čekao na debi, ali je posle prvih utakmica bilo jasno da je Liverpul dobio zlatna vrednog univerzalca u manevru. Bila je potrebna zamena za trkača Emrea Džana koji je poput Kutinja pomislio da se u Liverpulu neće boriti za trofeje i odlučio da sačeka kraj ugovora i naplati debeo bonus za potpis od Juventusa. Samo na provizije Džanu i njegovim agentima je Juve tada platio 16.000.000 evra. Posle samo godinu i po dana, Nemac je ponižen i ljut napustio Torino kada je dočekao sramotu da ga trener i ne licencira za Ligu šampiona. Sada će za trofeje da se bori u Dortmundu.

Taj prelazni rok sa Alisonom, Fabinjom, Keitom i džokerom Šaćirijem vredan 182.000.000 evra je bio kraj sklapanja Klopovog mozaika. Formiran je tim po njegovom ukusu u kojem se uvek znalo osam od 11 startera. Menjali su se samo parnjak (Matip u većini slučajeva, Lovren ili Gomez ponekad) uz Van Dajka i dvojica koja će igrati uz Vajnalduma na sredini: Henderson, Milner, Fabinjo ili Keita. Šaćiri je bio džoker u većini slučajeva, Origi ponekad, pa je Liverpul izneo sezonu praktično sa 13 igrača u rotaciji i četvoricom džokera. Nešto slično je Klop gradio u Dortmundu, okosnica tima se uvek znala, ali je problem bio što su mu veliki otimali najbolje igrače.

Osim Okslejd Čemberelena (podsetimo, još je mlad i imao je mnogo problema sa povredama) i donekle Keite koji je takođe ima probleme sa ozledama, sva Klopova skupo plaćena pojačanja su opravdala uloženi novac. Čak se i Šaćiri kao isplatio, a Liverpul će narednog leta pride zaraditi na njemu i zameniti ga boljim i jeftinijim.

Tako je stvorena kaznena ekspedicija koja je u prvoj zajedničkoj sezoni osvojila Ligu šampiona, a u drugoj je bacila Premijer ligu pod noge i ruše sve rekorde. Jirgen Klop je došao u situaciju da za prethodna tri prelazna roka potroši daleko manje novca od konkurencije. Čak i od klubova koji mu nisu konkurencija. Čak i od klubova koji nisu premijerligaši. Primera radi Liverpul je u prethodna tri prelazna roka potrošio samo milion evra više na kupovine igrača od Crvene zvezde ili Dinama iz Zagreba. Zvuči nestvarno, ali to je plod Klopove dugoročne strategije.

Liverpul danas deluje kao tim kojem više nisu potrebna pojačanja. Gde da ih stavi?

Međutim, to ne znači da Liverpul može da bude spokojan. Kao što njegovi konkurenti grozničavo jure svakakva pojačanja poslednjeg dana prelaznog roka, tako Liverpul sa istom ozbiljnošću prilazi blindiranju aktuelnog tima.

Narednog leta ističu ugovori Natanijelu Klajnu i Adamu Lalani (ima i opciju za dodatnu godinu koju Redsi najverovatnije neće aktivirati) i njima su otvorena vrata za odlaske. Ugovor za godinu i po dana ističe Điniju Vajnaldumu i Liverpul će mu ponuditi produžetak. Plata nije problem ali jesu Vajnaldumove godine i dužina ugovora. Holanđanin sa 29 godina ne može da računa na visoku platu uz maksimalan ugovor od četiri ili pet  godina. Ako prihvati na tri, onda je sve rešeno. Milneru ugovor ističe 2022. kada  će imati 36 godina što znači i verovatan kraj karijere. 

Liverpulovi prioriteti u ovom trenutku su blindiranje Virdžila van Dajka i Alisona Bekera, čiji ugovori traju do leta 2023. godine. Iako su Redsi mirni sa strane da niko ne može da kupi pomenuti dvojac u narednih godinu ili godinu i po dana, žele da povišicama učine pomenuti tandem srećnim i zadovoljnim i da ih vežu još dužim ugovorima. Do leta 2023. godine traju i ugovori Manea, Salaha i Firmina, ali svi oni su u 2018. dobili nove ugovore i povišice kojima su mirni za naredni period.

Jedino pojačanje narednog leta koje može da se očekuje u Liverpulu je dolazak nekog štopera s obzirom da će Lovren najverovatnije biti prodat godinu dana pre isteka ugovora. Liverpul će mirovati i u narednim prelaznin rokovima. A čini se i dominirati engleskim fudbalom u narednim sezonama. Sve se promenilo otkako je Jirgen Klop došao u klub.

FA KUP - 1/16 FINALA, PONOVLJENI MEČEVI

Utorak
20.45: (1,95) Liverpul (3,45) Šruzberi (3,60)
20.45: (2,40) Birmingem (3,20) Koventri (3,10)
20.45: (1,45) Derbi (4,30) Nortempton (7,75)
20.45: (1,95) Kardif (3,45) Reding (3,60)
21.05: (4,00) Oksford (3,45) Njukasl (1,95)

Sreda
20.45: (1,75) Totenhem (3,60) Sautempton (4,90)

*** kvote su podložne promenama

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara