Andrija Kaluđerović (©Star sport)
Andrija Kaluđerović (©Star sport)

Litvanska trojka

Vreme čitanja: 3min | uto. 28.07.20. | 11:50

Gornji dom A-lige ogroman favorit večeras

Trojke u košarci, trojke i u fudbalu. Tako je to u Litvaniji. I dok najvažnija sporedna stvar na svet nije na pijedestalu u ovoj baltičkoj zemlji, njen šampionat je, za razliku od kraljice sportova koja je hibernaciji, u punom jeku. Fudbalska A-liga danas ulazi u 12. rundu, sa tri izrazita favorita.

Polovina prvenstva Litvanije je protekla, a tri su se izdvojila i vodiće borbu za krunu do poslednjeg daha. Lider Suduva brani titulu i stekla je tri boda više u odnosu na Žalgiris, a četiri je koraka ispred Kauno Žalgirisa. Ostali su više nego dvostruko daleko. I samim tim nisu velika pretnja.

Izabrane vesti

Prvi na teren danas izlaze Kauno Žalgiris i Banga (17.00). Domaćin je započeo sezonu na ne baš visokom nivou, ali se brzo izdigao. Tim Rokasa Garastasa dostigao je nivo koji je očigledno dovoljan da se bori za najviša mesta. Posle 11 kola, klub je na trećem mestu na tabeli sa 22 boda. Nedavno je Kauno stekao odličnu formu, ostvarivši seriju od četiri pobede. Počelo je u osmoj rundi, gde je Panevežis poražen sa 2:0, zatim su naizmenično pali Banga (2:0) i Riterai (2:1). U poslednjem kolu ostvarena je pobeda od 3:2 nad Panevežisom, zahvaljujući kojoj je Kauno čak 12 bodova ispred svog rivala Bange.

Gost je novajlija u ligi i do sada je pokazao da će se potruditi da ostane u najjačem rangu. Ekipa Tomasa Tamošauskasa stacionirana je na četvrtoj liniji, ali sa ogromnim zaostatkom za pozicijama koje garantuju evropske kvalifikacije. Ipak, u poslednjem kolu Banga je izborila remi sa Suduvom, produživši niz bez pobede na čak devet mečeva.

Sat kasnije snage odmeravaju Panevežis i Žalgiris (18.00). Domaći sastav nije uspeo da pokaže mnogo ove sezone, pa je na petom mestu sa sedam bodova. Tim demonstrira slab nivo igre. Ostvario je dve pobede u 11 kola, uspeo je da nadvlada samo Bangu i Riteriai.

Odeljenje Aleksandra Kurtijanua često pravi ogromne greške u defanzivnoj liniji, a kao rezultat toga je činjenica da Panevežis ima najlošiju odbranu u ligi sa 24 primljena pogotka. Panevežis nikako ne uspeva da izađe na kraj sa zeleno-belima. Žalgiris je pobedio u svih sedam dosadašnjih dvoboja.

Žalgiris je uhvatio zamah, pobedivši u tri kola zaredom. Tim je na drugoj poziciji sa tri boda manje od Suduve, koju je nedavno deklasirao. U poslednjih šest susreta zeleno-beli su primili samo jedan gol i to dovoljno govori u kakvoje formi ekipa u kojoj nastupaju srpski internacionalci Ivan Tatomirović, Nemanja Ljubisavljević i Andrija Kaluđerović. Na strani, ekipa Alekseja Baha takođe odlično igra, gde još nije imala nijedan poraz.

Poslednji meč dana igraju Riteriai i Suduva (19.00). Domaći tim igra loše ove sezone i zasluženo je na poslednjem mestu sa pet bodova, dva manje od prvog na vidiku. Riteriai pokazuje veoma slab nivo igre, što ilustruje samo jedna pobeda u 11 utakmica. Na poslednjih devet kola domaćini su osvojili samo dva boda. Prethodni duel okončan je još jednim porazom od Žalgirisa, sada minimalnim.

Suduva je ove godine nastupila odlično i otuda je lider. Pre jedinog poraza u sezoni koji se desio od Žalgirisa pre tri kola, gosti su bili u seriji od osam mečeva bez poraza. Tim iz Marijampolja, za koga igra srpski defanzivac Aleksandar Živanović, dominira u prvenstvu, potrebno mu je da dobije bodove kako bi se osiguralo na vrhu tabele, a ovaj meč je odlična prilika.

LITVANIJA 1 - 12. KOLO

Utorak

17.00: (1,37) Kauno Žalgiris (4,40) Banga (8,00)

18.00: (6,50) Panavežis (4,20) Žalgiris (1,45)

19.00: (5,80) Riteriai (3,80) Suduva (1,55)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Litvanija 1ŽalgirisSuduva

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara