Aleksandar Živanović u duelu sa El Fardu Benom (©MN Press)
Aleksandar Živanović u duelu sa El Fardu Benom (©MN Press)

Litvanci na skeneru kapitena Suduve: Pitanje je samo koliko će golova primiti

Vreme čitanja: 3min | uto. 21.03.23. | 08:53

Osvrt Aleksandra Živanovića na prvog rivala Orlova u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo

Nišlija Aleksandar Živanović već šest godina nosi dres litvanske Suduve. Posle igranja za lokalne klubove Železničar, Sinđelić i Radnički, pa i komšijski Svrljig, te beogradske Rad, Sinđelić i Čukarički, Hajduk iz Kule, Jagodinu i na koncu lučansku Mladost, početkom 2017. godine odlučio je da se otisne put Baltika. Izbor je pao na Marijampole, gde će sa Suduvom triput uzastopno postati šampion Litvanije (2017, 2018, 2019) i dvaput zaredom igrati protiv Crvene zvezde u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Od ove sezone 35-godišnji štoper je i kapiten svog tima. Nije uspeo da sa saigračima iznenadi crveno-bele, mada su 2019. doputovali u Beograd sa 0:0 iz prvog meča, ali su potom poraženi sa 1:2, uz gol postignut tek u odmakloj nadoknadi. Iste sezone, po ispadanju u kvalifikacije za Ligu Evrope, igrali su 0:0 sa Ferencvarošem, a godinu dana ranije 1:1 sa Seltikom. Ipak, nikada u istoriji Suduva nije uspela da se domogne grupne faze nekog UEFA takmičenja. Kao ni Litvanija nekog velikog (fudbalskog) turnira.

Izabrane vesti

U razgovoru za Mozzart Sport, Živanović je pričao o reprezentaciji baltičke države, koja će se u petak sastati sa Srbijom na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj 2024. Bez uvijanja, ističe da je jedino pitanje koliko će golova gosti primiti na stadionu "Rajko Mitić" (petak, 20.45).

"Bila bi senzacija da uzmu bod u Beogradu. Više je pitanje koliko će golova primiti. Očekujem da Srbija nastavi sa dobrim igrama, bez obzira na ono što je bilo u Kataru. Mi smo malo euforičan narod, uvek kada se negde plasiramo očekujemo velike rezultate i najveće domete, ali sistem je jako bitna stvar. Drago mi je što je Dragan Stojković ostao selektor, jer su se igrači navikli na njega. Mislim da će tek na Evropskom prvenstvu pokazati koliko zaista mogu", optimista je iskusni defanzivac.

Litvanci su početkom godine vratili selektora Edgarasa Jankauskasa, koji ih je vodio od januara 2016. do decembra 2018. U tom periodu Srbija ih je dvaput pobedila u Ligi nacija, prvo 1:0 u gostima, pa 4:1 na stadionu Partizana, nakon čega je i došlo do smene selektora.

"Dosta su podmladili sastav, a preferiraju igrače iz domaćeg prvenstva. Imaju i nekoliko njih iz inostranstva, kao što je Lasickas koji je igrao u Voždovcu, a sada je u Olimpiji iz Ljubljane, ali nema tu nekih imena na koja bi trebalo obratiti posebnu pažnju", iskren je Živanović.

Iako je Suduva poslednjih godina među vodećim klubovima litvanskog prvenstva, u nacionalnom timu već neko vreme nema igrača iz tog kluba.

"Čudan je odnos Saveza prema klubu, već dve godine se ne pozivaju igrači Suduve, a onda čim odu dobiju poziv. Ali i dosta toga se promenilo kod nas, podmlađen je tim, doveden je mlad trener kojem je ovo prvi ozbiljan posao, prethodno je vodio B tim Suduve. Otkad sam ja došao triput smo bili šampioni, dvaput drugi, ali smo prošlu godinu završili kao šesti i ostali bez Evrope".

Objašnjava Aleksandar Živanović da se u Litvaniji ne pridaje veliki značaj kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

"Ovo je zemlja košarke i sav fokus je trenutno na Žalgirisu koji ima šanse za plej-of Evrolige. Oko fudbala nema euforije. Nikada nisu bili blizu da im se reprezentacija plasira na neko veliko takmičenje, retko pobeđuju, ali i pored toga kada igraju u Vilnjusu uvek bude tih 5.000 gledalaca koliki je kapacitet stadiona, a grade i novi, sa većim brojem sedišta".

Ne pobeđuju Litvanci često, ali su oktobra 2021. savladali Bugarsku 3:1 u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, a istog meseca 2009. bili su bolji od naše selekcije (2:1), takođe u mundijalskim kvalifikacijama. Upozorava to da im treba ozbiljno pristupiti. Prvo u Beogradu, a onda i na septembarskom gostovanju.


tagovi

Suduvakvalifikacije za Evropsko prvenstvoreprezentacija Litvanijefudbalska reprezentacija SrbijeAleksandar Živanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara