©Reuters
©Reuters

Lišen straha od smrti, upisan u večnosti: Nepobedivi Lever krunisao priču za buduća pokolenja

Vreme čitanja: 5min | sub. 18.05.24. | 17:22

Novi šampion Nemačke postao je tek treći klub iz "liga petica" u 21. veku sa sezonom okončanom bez ijednog poraza

Stara izreka kaže da je mnogo mudra osoba koja je kroz život naučila naučila da prihvati smrt kao normalnu pojavu, a na nju se nadovezuju i one da smrt samo po sebi nije važna, već da je jedino bitno koračati kroz život hrabro, bez ikakvog straha od nje. Čak ni imperijja kakva je Bajern nije se spasila bar jedne bunesligaške "smrti" tokom neke od dominantnih sezona 21. veku, ali je fantazmagorične granice sportske bestelesnosti ove takmičarskegodine dotakao nepobedivi tim Ćabija Alonsa.

Leverkuzenov šampionski tim priredio je veliku feštu za tridesetak hiljada duša na Baj Areni, a ono što su svi oni posle svega viđenog od avgusta prošle godine s pravom iščekivali obistinilo se poslednjeg bundesligaškog popodneva u takmičarskoj 2023/24. Bajer je trijumfovao protiv Augzburga 2:1 (2:0) u utakmici poslednjeg 34. kola i tako postao tek treći tim iz "liga petica" u 21. veku sa sezonom okončanom bez ijednog poraza. Prethodno su to uspeli samo Arsenal (2003/04) i Juventus (2011/12).

Izabrane vesti

Kako je samo ovo majsko subotne popodne za Levrkuzen bilo dijametralno od onog viđenog primera radi pre 24 godine, kada je jedan Unterhahing porazio Bajer i oduzeo mu titulu prvaka Nemačke. Kao da su sve rane otvorene u sam smiraj 20. veka zaceljene jednom velikom feštom. Toliko je toga preživeo Bajer u ovoj sezoni, na skoro dvocifrenom brioju utakmica izbegavao poraz u poslednjih desetak minuta i sada uradio nešto što je ranije delovalo nemogućim. Vezale su Aspirindžije 51. uzastpnu utakmicu u svim takmičenjima bez poraza, a još samo 180 minuta deli ih od nerealne stvarnosti. Ako za četiri dana pobede u Dablinu protiv Atalante u finalu Lige Evrope, a onda predstojeće subote savladaju Kajzerslautern u finalu državnog kupa, desiće se nešto nezapamćeno na nivou vrhunskog fudbala.

Za razliku od velikog broja utakmica tokom proleća kada je bežao sa giljotine u poslednjim trenucima, rešio je danas Bajer da svoje pristalice liši stresa i u prvih pola sata dao dva gola preko Viktora Bonifejsa i Roberta Andriha. Nigerijac je dao 14. pogodak u Bundesligi ove sezone i tako završio kao najbolji strelac tima, a ko zna gde bi mu kraj bio da oko četiri meseca nije odsustvao zbog povrede. Samo je malo nespokojstva na trenutke uneo Augzburg u drugom poluvremenu, uspeo da smanji na 2:1, ali se onda razbranio Lukaš Hradecki i stavio kraj nadanjima da bi ipak jedan bavarski klub mogao da pokvari plan o nepobedivosti.


Poslednje kolo Bundeslige obeležio je i gol Marka Rojsa u pobedi nad Darmštatom 4:0. Legenda Vestfalena dao je gol direktno iz slobodnog udarca na svojoj poslednjoj utakmici na Zignal Iduna Parku. Posle 12 godina Princ Dortunda odlazi sa mesta na kom je ostavio neizbrisiv trag, a Žuti zid se oprostio od svog miljenika koregrafijom posvećenom Rojsu i porukom "Danke, Marco".

Prilikom izlaska iz igre u 82. minutu igrači dva tima napravili su špalir za Marka, a on je svoj mandat među Milionerima završio uz učinak od 156 golova i 95 asistencija u Bundesligi. To znači da je imao čak 251 direktno učešće u golovima, čime je postao tek treći igrač u ovom veku kom je to pošlo za nogom (posle Tomasa Milera Roberta Levandovskog).

Bajern je do ove sezone čak 11 puta zaredom osvajao Salataru, a ovu sezonu nije završio ni na drugom mestu. Kako je mandat Tomasa Tuhela počeo, tako se i završio. Minhenski gigant poražen je na gostovanju Hofenhajmu 4:2, a kako je Štutgart predvođen dvostrukim strelcem Seruom Girasijem deklasirao Menhengladbah (4:0), Švabe su prigrlile epitet vicešampiona i tako označile da će Bajern prvi put od sezone 2010/11 takmičarsku godinu završiti van prve dve pozicije.

Osvojiće Hari Kejn Zlatnu kopačku, dao je 36 pogodaka u sezoni, ali kakva je to uteha za Engleza, čije prokletstvo nije skinuto čak ni dolaskom među najdominantniji tim "liga petica". Maestralni Gvinejac Seru Girasi okončao je sezonu sa 28 pogodaka i zaslužio status najefikasnijeg igrača među otkrovenjima sezone u evropskom fudbalu.

Vredi istaći da je u senci ostalih važnih dešavanja u poslednjem kolu ostao i spektakularni nastup Andreja Kramarića. Hrvatski centarfor je dao Bajernu tri gola i tako pomogao Hofenhajmu da sezonu završi na sedmom mestu i obezbedi minimum kvalifikacije za Ligu konferencije (ako Levekuzenr dobije finale kupa protiv Kajzerslauterna išao bi u Ligu Evrope).

Sigurno igranje u Lige Evrope predstojeće jeseni izborili su fudbaleri Ajntrahta. Timu iz Frankfurta je za osvajanje šestog mesta bio dovoljan bod protiv Lajpciga (2:2), do kog je domaćin stigao uprkos zaostatku od dva gola do pola sata pred kraj. Kultni Japanac Makoto Hasebe upisao se u istorijske knjige u duelu sa Bikovima. Četrdesetogodišnjak kom je ovo verovatno bio poslednji meč u karijeri odigrao je svoju 384. utakmicu u Bundesligi, čime se po broju nastupa izjednačio sa Robertom Levandovskim. Samo je Peruanac Klaudio Pizaro odigao više mečeva među strancima. Hasebe je u Nemačkoj proveo prethodnih 16 godina, igrajući za Volfsburg, Nirnberg i poslednjih 10 godina Ajntraht.

Do Evrope bi mogao čak i osmoplasirani Hajdenhajm. Ako Leverkuzen pobedi za sedam dana u finalu kupa, novopečeni bundesligaš bi zaigrao na leto u kvalfikacijama za Ligu konferencije.


BUNDESLIGA - 34. KOLO

Subota

Dortmund - Darmštat 4:0

/Matsen 30, Rojs 38, Brant 72, Malen 88/

Ajntraht - Lajpcig 2:2

/Ekitike 60, Marmuš pen 77 - Simons 42, Šeško 46/

Hajdenhajm - Keln 4:1

/Dinkči 16, 22, Sesa 36, Beste 78 - Tiges 64/

Hofenhajm - Bajern 4:2

/Bejer 8, Kramarić 68, 85, 87 - Tel 4, Dejvis 6/

Leverkuzen - Augzburg 2:1

/Bonifejs 12, Andrih 27 - Komur 62/

Štutgart - Menhengladbah 4:0

/Girasi 23, 31, Jeong 75, Silas 83/

Union Berlin - Frajburg 2:1

/Holerbah 68, Haberer 90+2 - Doan 85/

Verder - Bohum 4:1

/Fridl 6, Jung 78, Stage 80, Šmid 88 - Antvi Ađei 85/

Volfzburg - Majnc 1:3

/Paredes 18 - Gruda 24, Van Den Berg 72, Burkart 85/



tagovi

Bajer Leverkuzenaugzburg

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara