Foto: AFP
Foto: AFP

Lion furiozno za kraj godine, Lil ponovo gura turska veza, PSŽ sa "pola snage"

Vreme čitanja: 3min | sre. 23.12.20. | 22:55

Monako do boda sa igračem manje, Marselj treću uzastopnu utakmicu bez pobede

Na osnovu svega viđenog u jesenjem delu prvenstva u Ligi 1 nas do kraja očekuje vrlo uzbudljiva šampionska trka. U nastavak sezone tri tima ulaze sa gotovo identičnim šansama da se okite naslovom prvaka. Jer posle 17. odigranih rundi Lion i Lil bodovno poravnati drže lidersku poziciju sa 36 bodova, dok ih Pari Sen Žermen u stopu prati sa 35, što dalje znači da se situacija na tabeli nije menjala u odnosu na kraj prethodne nedelje, odnosno da je svaki od vodeća tri tima uspešno okončao poslednju utakmicu u godini na izmaku.

Lion je preslišao Nant kod kuće (3:0), Lil je posle velike drame preživeo gostovanje Monpeljeu, dok je Pari Sen Žermen na Parku Prinčeva odigrao tek onoliko koliko je bilo potrebno da bi savladao Strazbur (4:0), i svaki od ishoda donekle je bio očekivan.

Izabrane vesti

Nant sa serijom od sedam mečeva bez poraza nije mnogo čemu ni mogao da se nada na gostovanju lideru prvenstva. Već posle 45 minuta igre u Lionu Kanarinci su morali da se pomire sa novim uspehom, pošto su na pauzu otišli sa tri gola zaostatka. Karl Toko Ekambi je već u devetom minutu načeo goste svojim devetim golom u prvenstvu, Tino Kadevere sedmim duplirao prednost, da bi Lukas Paketa premijernim golom u dresu Liona, ispostaviće se, stavio tačku na meč. U nastavku je Rudi Garsija rotirao, odmorio pojedince i opredelio se na čuvanje rezultata, u čemu je i uspeo.

Lil je u Monpeljeu očekivano morao da se pomuči kako bi stigao do celog plena, i da kao prethodne nedelje nije proradila "turska veza", pitanje je da li bi se Doge uzdignute glave vratile kući. Međutim, Kristof Galtije je u 76. minutu u igru uveo Jusufa Jazičija i Buraka Jilmaza, a dvojica Turčina su već nakon deset minuta provedenih na terenu doneli prevagu. Monpelje je prethodno preko udarnih igala, Laborda i Delora - zbirno postigli 14 golova - uspevao da u dva navrata stigne zaostatak, ali treći put nije uspeo. Nije imao ni previše vremena.

Šampion Francuske se dosta dugo mučio da slomi Strazbur, ali kada je Kilijam Mbape duplirao vođstvo Parižana, gosti su potonuli i na kraju doživeli katastrofu. Da u odbrani nisu imali Mohameda Simakana verovatno bi poraz bio i mnogo ubedljiviji. S obzirom da je u gotovo identilnom terminu Milan igrao protiv Lacija, teško da su pristalice Rosonera ispratile meč na Parku Prinčeva, ali ako se neko i "prevario", mogao je da se uveri u kvalitete 20-godišnjeg defanzivca, koji je jedna od meta italijanskog kluba u predstojećem prelaznom roku. Mladi Francuz je pri minimalnom zaostatku svog tima sasvim izvesno sprečio još barem dva gola, ali sam nije mogao protiv najskupljeg i najkvalitetnijeg tima u Francuskoj.

Do prvog gola u seniorskoj karijeri stigao je 19-godišnji Timoti Pembele, koji je Svece i doveo u vođstvo u 18. minutu, a nakon Mbapea upisivali su se i Idrisa Gej - njegov gol bio je posebno lep - i Mojze Ken. Sva trojica u poslednjih deset minuta meča.

Marselj je na gostovanju Anžeu vezao i treći meč bez pobede u prvenstvu (1:2) i polako, ali sigurno gubi korak za vodećim trojcem. Doduše, pobedama u dve zaostale utakmice mogao bi da priđe na dva boda vodećem dvojcu, ali kako igra, ne može preterano da se nada. U poslednjem meču u istom terminu Monako je u Kneževini sa igračem manje uspeo da nadoknadi gol zaostatka i stigne do boda protiv Sent Etjena (2:2).

LIGA 1 - 17. KOLO

Sreda

Bordo – Rems 1:3 (0:2)

/Hvang 73 – Abdelhamid 15, Dia 18, Muneci 89/

Lans – Brest 2:0 (2:0)

/Kalimuendo 11, Sotoka 34/

Nica – Lorijan 2:2 (2:0)

/Mvula Lotomba 18, Rejne Adelaid 34 – Mofi 49, Grbić 82 pen/

Nim – Dižon 1:2 (1:0)

/Ahlinvoi 31 – Konate 75, Balde 77/

Ren – Mec 1:0 (0:0)

/Grenije 52/

Anže - Marselj 2:1 (2:0)

/Pereira 4, Dioni 23 - Ronžije 76/

Monako - Sent Etjen 2:2 (1:2)

/Diop 7, Foland 48 - Debiši 21, Buanga 29pen/

Lion - Nant 3:0 (3:0)

/Ekambi 4, Kadevere 37, Paketa 44/

Monpelje - Lil 2:3 (0:1)

/Labord 57, Delor 70 - Vea 23, Ikone 67pen, Jilmaz 86/

PSŽ - Strazbur 4:0 (1:0)

/Pembele 18, Mbape 80, Gej 88, Ken 90+1/

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Liga 1Francuska Liga 1LilLionPari Sen Žermen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara