(©AFP)
(©AFP)

Liga za hiperizvoz: Glas Glorije Gejnor i naoštreno koplje ranjenog junaka plaše ponosne Seljake

Vreme čitanja: 7min | pet. 09.08.24. | 08:26

Startuje Eredivizija, Ajaks, PSV i Fajenord prepustili ostalim klubovima samo tri titule u prethodnih 60 godina

Žarili su holandski klubovi međunarodnim takmičenjima tokom sedamdesetih godina prošlog veka, bili među najrelevantnijim faktorima u raspodeli evropskih trofeja i donosili revolucionarne taktičke zamisli u fudbal Starog kontinenta. Beležili su povremene bleske i tokom osamdesetih i devedesetih, ali su sve većom komercijalizacijom igre gubili uticaj, počeli da kaskaju sve više za ligama "petice", a Eredivizija je umesto ravnopravnih takmaca u borbi za pehare Lige šampiona stvarala klubove čije su najznačajnije delatnosti postale brušenje igrača i njihov hiperizvoz za najplatežnije evropske klubove i lige.

Bitka sa Englezima, Špancima, Nemcima i Italijanima je na dugoročne staze izgubljena za Holanđane, o tome svedoče i činjenice da su od početka veka klubovi iz ove zemlje samo dva puta dolazili do polufinala Lige šampiona (PSV 2005. i Ajaks 2019), ali su izuzetno interesantne tamošnje međusobne borbe za prevlast na domaćem frontu, ili preciznije rečeno večita borba Ajaksa, PSV-a i Fajenorda za sticanje novih argumenata u debatama koji je klub od pomenuta tri rezultatski najuspešniji, koji ima najbrojnije navijače, ko ima najbučnije, a ko najvernije. Utakmicom između novajija u ligi, Groningena i Brede (20.00), startovaće 69. sezona holandskog prvenstva od osnivanja profesionalne lige 1956. godine.

Izabrane vesti

Kolika ja aura Ajaksa, PSV-a i Fajenorda, dovoljno govori podatak da su ovi klubovi osvojili 56 od prethodnih 59 titula šampiona Holandije (izuzetak su AZ Alkmar iz 1981. i 2009. i Tvente iz 2010), a prava je senzacija potrebna da bi sledećeg leta pehar prvaka podigao neki tim izvan pomenute trojke. Evo još jednog podatka koji ide u prilog toj tvrdnji: igrački kadrovi Ajaksa, PSV-a i Fejenorda vrede zajedno oko 900.000.000 evra, a preostalih 15 klubova u ligi zajedno vrede oko 380.000.000 evra, to je zaista enormna raslojenost za jednu ligu.

AJAKS

Kopljanici su veliki deo prethodne sezone tavorili u donjem delu tabele, flertovali sa zonom ispadanja na nekoliko sedmica i kušali strpljenje navijača, ali su u finišu sezone dodali glas i čak izborili plasman u kvalifikacije za Ligu Evrope, gde im zasad ovog leta dobro ide. Neuspeli pokušaji sa trojicom trenera u prethodnoj sezoni naterali su čelnike četvorustrokog šampiona Evrope da adekvatno reaguju i na mesto šefa stručnog štaba postav perspektivnog Italijana Frančeska Fariolija. Italijan ima samo 35 godina, malo mu je nedostajalo da proletos uvede Nicu u Ligu šampiona, a sada je novom izazovu. Ajaks je prethodne sezone primio najviše golova još od takmičarske 1958/59, a popunjavanje rupa u defanzivi biće jedan od Fariolijevih prioriteta.

20.00: (1,63) Groningen (4,00) NAC Breda (5,30)

Jeste da je Ajaks dobro startovao u Evropi, ali mora se priznati da do sada urađenim na transfer-pijaci ne ulivaju preveliko povernje. Samo dva pojačanja stigla su zasad na Johan Krojf Arenu: Bertran Traore iz Aston Vile i Džorti Mokio iz Genta. Napadač iz Burkine Faso proveo je jednu od najboljih sezona u karijeri (2016/17) upravo u prestonici Holandije i trebalo bi da čini jednu od glavnih spona između iskusnijih igrača kao što su Džordan Henderson i Stiven Bergavajn i mlađih poput Brajana Brobija, Žorela Hata, Dijanta Ramaja, Devajna Renša, Ahmetdžana Kaplana i Karlosa Forbsa. Navijači u Srbiji su nedavno mogli da se uvere u talenat 21-godišnjeg Kijana Fic Džima i možda bi baš vezista surinamskog porekla mogao da bude jedno od otrovenja sezone u Erediviziji.

Činjenica je da papir kaže da je Ajaks trenutno iza PSV-a i Fejenorda po vrednosti igračkog kadra, ali to nije razlika zbog koje se prestonički velikan treba smatrati autsajderom u trci za titulu. Istorija kluba je toliko velika, da ga nikad ne treba otpisivati, cilj će biti titula kakve god okolnosti bile, a pogotovo u situaciji kada mu preti da ostane bez šampionskog pehara treću sezonu zaredom.

PSV

Jedna od zanimljivosti koja se često prenebregne kada se govori o velikanu iz Ajndhovena jeste da navijači PSV-a nose naziv "Buren" iliti u prevodu Seljaci (ne u smislu karakterne osobine, već zemljoradnik, farmer). Diče se navijači PSV-a da se njihov voljeni tim kao klub iz provincije vinuo do visina i umešao se u poslove dva kluba koji dolaze iz gradova u kojima je epicentar dešavanja kakvi su Amsterdam i Roterdam. Klub je nastao 1913. godine kada je čuvena kompanija Filips rešila da organizuje dodatne aktivnosti za svoje zaposlene, tako da su upravo oni činili prvi tim PSV-a pre 111 godina. Ko je mogao tada i da pomisli da je osnovao budućeg evropskog šampiona i drugi najtrofejniji klub u holandskoj ligi.

Ostao je PSV nekoliko godina u senci Ajaksa i Fajenorda, a onda je leta prošle godine stigao Peter Boš i obavio veliki posao. Blistao je PSV sa učinkom od 91 boda od mogućih 102 u Erediviziji prošle sezone i samo sa jednim jedinim porazom. Titula jeste vraćena u Ajndhoven posle šest godina, a uz to je i premoštena prepreka u vidu prolaska grupne faze Lige šampiona, ali su malo Bošovi momci ostali nedorečeni gubitkom dvomeča osmine finala elitnog takmičenja od kasnije finaliste Borusije Dortmund. Imao je PSV priliku da se prvi put od 2007. godine nađe među osam najboljih u Evropi, ali je takvog dostignuće Filipsovaca odloženo za neku drugu sezonu.

Igrački kadar PSV-a nije preterano promenjen od završetka prethodne sezone, ali treba imati u vidu da će finansijski moćni klubovi tek kidisati do kraja letnje transfer pijace na najvrednije igrače, poput Johana Bakajoka, Džoija Fermana, Đerdija Shautena. PSV je još u maju za oko 14.000.000 otkupio Malika Tilmana od Bajerna, a mladi Amerikanac će učinit sve da pokaže Bavarcima da su ga se olako odrekli. Okosnicu tima čine i dalje i Seržinjo Dest, Noa Lang, Džordan Teze, Olivije Boskalji, Ismael Saibari, Rikardo Pepi, argentinski golman Valter Benites... U slučaju da na rasporda sve najvrednije do kraja avgusta, PSV će bez dileme biti prvi favorit za osvajanje nove titule šampiona Holandije.

FAJENORD

Svaki put kada domaćin da gol na Tiganju i začuje se magični glas Glorije Gejnor sa razglasa stadiona De Kajp kako peva "I will survive" podrhtava čitav Roterdam. Pristalice Fajenorda važe za najvatrenije u Holandiji, a fanatičnosti njihovih navijača svedoče i primeri Robina van Persija i Dirka Kajta, koji su prevashodno bili navijači, a onda tek igrači kluba. Posle odličnih međunarodnih karijera, i Van Persi i Kajt vratili su se na De Kojp posle mnogo godina, samo kako bi osetili na godinu dana kakva je čarolija igranja za Fajenord.

Prethodne sezone Fajenord jesa Arneom Slotom na klupi čitav prvi deo sezone držao egal sa PSV-om na tabeli Eredivizije, ali je onda posustao uprkos sjajnom meksičkom centarforu Santijagu Himenesu - strelcu 23 gola u Erediviziji prošle takmičarske godine. Šampion Evrope iz 1970. godine doveo je ovog leta solidan broj novih igrača,ali se nije preterano istrošio. Fajenord je na Ondreja Lingra (Slavija Prag), Anisa Hađ Musu (Patro Visden), Džejlanda Mičela (Alahuelense). Mats Vifer je prodat u Brajton, ali je to bilo neizbežno. Nasrtaji su bili prejaki, a Fajenord je na kraju od odlaska veziste prihodovao 30.000.000 evra.

Jedan od glavnih utisaka koji su tiču Fajenorda, jeste da će se Roterdamersi i dalje igrati ofanzivno, jer to je stil novog trenera Brajana Priskea. Čini se da je bivši strateg Mitjilanda, Antverpena i praške Sparte pravi čovek da zameni novog trenera Liverpula Arnea Slota. Fajenord je na papiru drugi favorit za osvanjanje titule, a nijanse bi mogle da odlučuju oko toga da li će biti ispred ili iza PSV-a i Ajaksa.

OSTALI

Preostalih 15 klubova u ligi pokušaće da tu i tamo "štpne" poneki bod, ali nije realno da učine više od toga. Tvente i AZ jedini deluju da imaju koliko-toliko resursa da se suprotstave velikoj trojci i učine vrh tabele zanimljivijim. Kolika je razlika između velike trojke i ostalih dovoljno govori činjenica da 35 najskupljih igrača u ligi igra za neki od klubova velike trojke, a najskuplji igrač svih ostalih klubova je tek na 36. mestu na nivou cele lige, a to je Mihal Sadilek iz Tventea koji se procenjuje na 8.000.000 evra.

Srbiju će u Erediviziji (bar na početku sezone) predstavljati tri igrača. Kristijan Belić je u AZ Alkmaru, Sava Aranđel Čestić u Heraklesu i Mateja Milovanović. Bivši vezista Partizana je od januara ove godine u Holandiji, ali je prvi utisak da će morati malo da obuzda ili usmeri jak temperament na nešto drugo kako bi izbegao česte suspenzije zbog crvenih i parnih žutih kartona. Sava Aranđel Čestić je srpski fudbaler rođen u Nemačkoj, u Ofenbahu. Prošao je mlađe kategorije Kelna i Šalkea, a već dve godine je 23-godišnji štoper član Heraklesa. Za kraj je tu i 20-godišnji Mateja Milovanović, još jedan Srbin koji nije imao nikakav dodir sa srpskim fudbalom. Milovanović je rođen u Luksemburgu 2004. godine, prošao je sve mlađe kategorije Ajaksa, a sada će u Herenvenu dobiti prve seniorske minute u karijeri.

-----------

TRŽIŠNE VREDNOSTI EKIPA EREDIVIZIJE PREMA TRANSFERMARKTU IZRAŽENE U MILIONIMA EVRA :

1. PSV - 325.000.000, Fejenord - 305.000.000, 3. Ajaks - 258.500.000, 4. AZ Alkmar - 69.600.000, 5. Tvente - 64.800.000, 6. Utreht - 39.400.000, 7. NEC - 34.500.000, 8. Sparta Roterdam - 31.300.000, 9. Herenven - 23.200.000, 10. Zvole - 17.500.000, 11. Fortuna Sitard - 16.800.000, 12. Go Ahed Igls - 16.000.000, 13. Herakles - 15.300.000, 14. Groningen 14.500.000, 15. Breda - 12.900.000, 16. Almere - 11.400.000, 17. Viljem II - 10.600.000, 18. RKC Valvajk - 10.300.000.

-----------

BROJ ŠAMPIONSKIH TITULA RAČUNAJUĆI I AMATERSKU ERU

Ajaks 36, PSV 25, Fajenord 16, HVV Den Hag 10, Sparta Roterdam 6, AVV Rap 5, Go Ahed Igls 4, Koninklijke 3, Viljem II 3, HBS Krajenut 3, AZ Alkmar 2, Herakles 2, ADO Den Hag 2, Breda1, Tvente 1, Roda 1, DVS 1, FK Ajndhoven 1, Bi Kvik 1, Enšede 1, Den Boš 1, DOS 1, De Volevikers 1, HFC Harlem 1, Limbuegija 1, SVV 1, Kvik Den Hag 1, VV Konkordija 1.

EREDIVIZIJA – 1. KOLO

Petak

20.00: (1,63) Groningen (4,00) NAC Breda (5,30)

Subota

16.30: (1,13) Fajenord (9,00) Vilem Drugi (17,0)

18.45: (3,70) NEC (3,50) Tvente (2,00)

20.00: (5,80) Almere (3,80) AZ Alkmar (1,62)

21.00: (1,10) PSV (11,0) RKC (18,0)

Nedelja

12.15: (1,50) Sparta (4,40) Herakles (6,50)

14.30: (1,45) Utreht (4,50) Zvole (7,00)

14.30: (2,05) Go Ahed Igls (3,45) Fortuna Sitard (3,60)

16.45: (1,45) Ajaks (4,60) Herenven (6,25)

***kvote su podložne promenama


tagovi

AjaksFajenordPSV AjndhovenEredivizijaHolandija 1Kristijan Belić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara