Ilustracija (©Starsport)
Ilustracija (©Starsport)

Liga u koju još samo Srbi i Brazilci žele da idu

Vreme čitanja: 10min | sub. 20.07.24. | 11:33

Prvenstvo Rusije zbog rata u Ukrajini i suspenzije od strane UEFA značajno izgubilo na kvalitetu, ali će barem nama u Srbiji da bude posebno interesantna nova sezona

Odavno se nije desilo da u nekoj evropskoj fudbalskoj ligi, a da to nije neka iz našeg regiona, vidimo istovremeno trojicu srpskih trenera. E pa, ove sezone ćemo imati takav slučaj u nekada jednom od najjačih šampionata Starog kontinenta, Premijer ligi Rusije, na koju su Srbi praktično izvršili invaziju tokom prethodnih nekoliko meseci. Početak novog šampionata, koji je zakazan za ovu subotu od 14 časova kada će odmeriti snagu Lokomotiva i Akron, dočekali smo sa 20 Srba u RPL – 13 fudbalera, tri glavna trenera i četvoricom pomoćnika. Pri čemu se do kraja prelaznog roka očekuje samo da taj broj dodatno poraste.

U šali se često konstatuje da je Rusija država u koju još samo Brazilci i Srbi rado odlaze da rade. Naravno, glavni uzrok za to što su zaista velika većina stranaca iz te dve države jeste vojni sukob u Ukrajini, odnosno činjenica da je zbog toga UEFA suspendovala ruske klubove iz svih takmičenja. Malo ko sada ima sportski motiv da igra u prvenstvu Rusije, pogotovo sa zapada Evrope kada znamo da bi ga automatski osudila domaća javnost. Mnogi stranci su praktično bili prinuđeni pod pritiskom medija da napuste Rusiju, pogotovo u prvim mesecima rata.

Izabrane vesti

Brazilci imaju najviše fudbalera u RPL, čak 24, od čega ih najviše igra za aktuelnog šampiona Zenit – osmorica. S obzirom na to koliko je velika država Brazil i koliko su njihovi igrači rasprostranjeni širom planete, uopšte ne čudi taj podatak. Ono što jeste zanimljivo je koliko se sada proširila saradnja između Rusije i Srbije, jer nikada nije bilo više naših fudbalera u RPL nego ove sezone. Trinaestorica njih, od kojih su četvorica barem povremeni reprezentativci Srbije.

-----------------------

INOSTRANI FUDBALERI U RPL

Brazilci (24 – 15,5 odsto lige): Vendel, Klaudinjo, Daglas Santos, Artur, Ninjo, Pedro, Rodrigao, Gustavo Mantuan (Zenit), Biteljo (Dinamo Moskva), Vilijan Roča, Kelven, Mojses (CSKA), Vitor Tormena, Dijego Kosta, Viktor Sa, Kajo (Krasnodar), Vilijan Žose (Spartak), Fernando Kostanca (Krilja Sovjetov), Lukas Fason (Lokomotiva), Ronaldo (Rostov), Paulo Vitor (Akron), Kamilo, Lukas Lovat (Ahmat) i Orinjo (Himki)

Srbi (13 – 8,4 odsto lige): Strahinja Eraković (Zenit), Milan Gajić, Saša Zdjelar (CSKA), Srđan Babić (Spartak), Miroslav Bogosavac (Ahmat), Aleksa Đurasović (Akron), Nikola Čumić, Bogdan Jocić (Rubin), Milan Majstorović (Dinamo Moskva), Nemanja Anđelković, Petar Golubović (Himki), Ognjen Ožegović (Nižnji Novgorod) i Vladimir Kovačević (Dinamo Mahačkala)

-----------------------

Biće interesantno videti pre svega kako će se u Rusiji snaći Dejan Stanković, Marko Nikolić i Saša Ilić, novi treneri Spartaka, CSKA i Nižnjeg Novgoroda. Od njih trojice ubedljivo je pod najvećim pritiskom Stanković, koji je došao u Moskvu kao veliko fudbalsko ime i preuzeo klub koji je pregladan za trofejima. Poslednju titulu crveno-beli su osvojili 2017. godine, to im je jedina u prethodnih 20 godina, dok su Kup Rusije osvojili 2022. Stanković je sa svoja prethodna dva kluba, Crvenom zvezdom i Ferencvarošem, bio prvak Srbije i Rusije, a sada ima isti zadatak i u Spartaku.

S tim da je od prvog dana, čak i pre nego što je zvanično preuzeo ekipu, nekadašnji štićenik Žozea Murinja naišao na „tvrdo“. Ruski treneri generalno ne vole kada im stranci zauzimaju mesto, tako da su odmah krenuli razni negativni komentari uticajnih stratega poput Stanislava Čerčesova, kojem je Stanković i u Ferencvarošu „ukrao“ posao.

Ne sumnjamo da će 45-godišnji Zemunac umeti da se izbori sa tim bočnim vetrovima, a u klubu će imati dvojicu sunarodnika za saradnike. Nenad Sakić mu je asisent, baš kao i u Crvenoj zvezdi, dok je jedan od glavnih igrača štoper Srđan Babić. Pomenimo i to, od stručnog štaba iz Zvezde, sa sobom u Moskvu je Stanković poveo i Italijane Pjerluiđija Brivija (trener golmana), Federika Panonćinija (kondicioni trener) i Vinčeca Sasa (analitičar).

Spartak trenutno ima značajno slabiji tim nego prošle sezone. Napustili su ga Viktor Mozes, Keita Balde, Aleks Kral, Leon Klasen i Ilja Svinov, dok je sa Kvinsijem Promesom i zvanično raskinut ugovor pošto je Holanđanin uhapšen i moraće da odsluži zatvorsku kaznu od sedam i po godina zbog šverca kokaina sa rođakom. Jedino pojačanje koje je Stanković do sada dobio ovog leta je brazilski napadač Vilijam Žose, koji je stigao iz Betisa za 2.000.000 evra. Prošle sezone u Primeri je Žose na 33 utakmice imao učinak od 10 golova i pet asistencija, u Rusiji bi morao da bude još efikasniji.

Marko Nikolić je novi strateg CSKA, ali u Rusiju ne dolazi kao anonimus. Pamti se dobro da je sa Lokomotivom u sezoni 2020/2021 osvojio nacionalni kup i da se borio za titulu, tako da ga navijači Armejaca barem nisu dočekali „na nož“.

Uz doskorašnjeg trenera Šabab Al Ahlija iz Dubaija u stručnom štabu će raditi još Goran Basarić, Radoje Smiljanić i Aleksandar Rogić kao njegovi pomoćnici. Izuzetno važan momenat, jer za CSKA igraju dvojica srpskih fudbalera, Milan Gajić i Saša Zdjelar.

19.00: (2,70) Rostov (3,30) CSKA Moskva (2,65)

Posebno će interesantno biti videti da li će Nikolić poput svog prethodnika Vladimira Fedotova da koristi Gajića na poziciji levog krila ili će ga vratiti na daleko prirodnije mu mesto desnog beka. U pripremnom periodu, tokom kojeg su Armejci igrali između ostalih i protiv OFK Beograda (4:0) i Partizana (3:0) više je koristio Zdjelara nego Gajića. Ipak, videćemo već ove subote od 19 časova protiv Rostova kakve su tačno Nikolićeve zamisli.

Tim je tokom leta pretrpeo velike promene. Poput Spartaka i CSKA su napustili neki bitni igrači, Čidera Edžuke je otišao u Sevilju, Anton Zabolotnji u Himki, Ilja Škurin u Stal, a Sid Ahmed Ajsauji u Šerif. Međutim, bilo je i dolazaka. Artjom Šumanski je plaćen Arisu iz Limasola 1.500.000 evra, iz Zenita je došao Danil Krugovoj, iz Salcburga Seku Koita, a iz Lokomotive Rifat Žemaletdinov. Sa ovim 27-godišnjim vezistom je Nikolić sarađivao i u Lokomotivi, Žemaletdinov je pod njegovom palicom odiigrao 29 mečeva u sezoni 2020/2021, uz učinak od tri gola i šest asistencija. Bio je važan igrač u Nikolićevom timu, a verovatno će bitnu ulogu imati i u CSKA. To je prednost bivšeg stratega Partizana u odnosu na Stankovića, već je radio u Rusiji i zna neke ljude koji mogu da mu pomognu.

Najmanja očekivanja, a samim time i najmanji pritisak od srpskih trenera imaće Saša Ilić. Legendarni fudbaler Partizana, a kasnije strateg Čukaričkog, CSKA Sofije i grčkog Atromitosa proletos je preuzeo Nižnji Novgorod kako bi ga sačuvao u ligi. Uspeo je u tome, zato je i ove sezone na klupi kluba kojem se predviđa još jedna slaba sezona.

Doduše, ne može da se kaže da Ilić i njegovi saradnici nisu zasukli rukave tokom leta. Velike promene je pretrpeo igrački kadar. Od najvažnijih odlazaka, ističu se Artur Nigmatulin, koji je prešao u Rubin, talentovani napadač Timur Sulejmanov je postao novi član Lokomotive iz Moskve, a Konstantin Kučajev je pojačao Rostov.

Ognjen Ožegović (©Starsport)Ognjen Ožegović (©Starsport)

Stiglo je čak devet novih igrača u Nižnji Novgorod, a najskuplje obeštećenje je plaćeno za slovenačkog vezistu Luku Vensera Tičića iz Kopera, 450.000 evra. Nešto jeftiniji, 400.000, bio je Vladislav Karapuzov iz moskovskog Dinama, dok je na Ermakovu CSKA zaradio 250.000. Ilić je doveo i dva pojačanja iz Grčke, u kojoj je prethodno radio, izraelskog vezistu Dena Glazera iz OFI Krita i nekadašnjeg napadača Crvene zvezde, Vojvodine i Partizana Ognjena Ožegovića, iza kojeg je možda i sezona karijere u dresu Kifisije. Za grčkog prvoligaša je na 30 mečeva postigao 16 golova, posle toga je dobio poziv PAOK-a da bude rezervna napadačka opcija tamo, ali se ipak opredelio za Rusiju. U Nižnjem Novgorodu bi 30-godišnji Ožegović trebalo da bude prvi napadač, a uz to će svakako imati veću platu nego što bi je imao u Solunu.

Ostala Ilićeva pojačanja su sve Rusi, Stanislav Lapinski (Zenit), Jevgeni Lukinih, Stanislav Magkejev (Lokomotiva) i Nikita Medvedev (Rostov). Njemu će sezona početi u ponedeljak okršajem sa Rubinom, timom za koji igraju dvojica srpskih fudbalera Nikola Čumić i Bogdan Jocić, a u kojem je i nekadašnji štoper Partizana, crnogorski reprezentativac Igor Vujačić. Članovi tima iz Kazanja su i nekadašnji mladi reprezentativac Austrije Aleksandar Jukić, te Albanac iz Gnjilana Mirlind Daku, dok su tokom leta klub napustili srpski internacionalci Lazar Ranđelović, Darko Jevtić i Uroš Drezgić. I bez njih srpski jezik će se pričati u Rubinu.

-----------------------

SVI ŠAMPIONI RUSIJE

22 – Spartak

13 – CSKA Moskva

11 – Dinamo, Zenit

3 – Lokomotiv Moskva, Torpedo Moskva

2 – Rubin

1 - Alanija

-----------------------

Ukupno 10 od 16 ruskih prvoligaša može da se pohvali da ima na raspolaganju u svojim redovima fudbalera sa srpskim pasošem. Doduše, od svih njih najveći favorit za osvajanje nove titule je aktuelni šampion Strahinja Eraković. Bivši štoper Zvezde je već uzeo prvi trofej u sezoni, njegov Zenit je osvojio Superkup Rusije prošlog vikenda pobedom nad Krasnodarom (4:2). Eraković je odigrao svih 90 minuta, a bio je asistent kod gola Vendela za 2:0 u 33. minutu.

Za razliku od većine ruskih klubova, Zenit tokom leta nije mnogo menjao tim. Nije za sada otišao niko od prvotimaca, mada se danima već spekuliše da bi Klaudinjo mogao da pređe u Flamengo. Svakako, zamena za Brazilca je već pronađena i čeka se samo konačan potpis. Ko drugi no Srbin, Ivan Ilić iz Torina. To će timu iz Sankt Peterburga biti verovatno jedino inostrano pojačanje, osim u slučaju da trener Sergej Semak do kraja prelaznog roka ne proceni da mu treba još igrača.

Sva petorica koja su do sada potpisala ovog leta došla su iz ruskog prvenstva, i to za poprilična obeštećenja. Ukupno u iznosu od blizu 17.000.000 evra šampiona su pojačali Maksim Glušenkov, Vilson Isidor (Lokomotiva), Sergej Vokov (Krasnodar), Jurij Goršikov (Krilja Sovjetov) i Jevgenij Latišonok (Baltika). Posebno je transfer Volkova značajan za Erakovića, jer to znači da Zenit sada ima pravog desnog beka i neće više srpski reprezentativac morati da pokriva po potrebi i tu poziciju već će igrati samo kao štoper.

16.30: (4,40) Krilja Sovjetov (3,50) Zenit (1,85)

Kada već pominjemo štopere, kandidat za titulu bi trebalo da bude i Milan Majstorović. Nekadašnji školarac Vojvodine je član moskovskog Dinama još od februara prošle godine, od kada je postao punoletan, ali prošle sezone jedva da je video teren usled teške povrede kolena zbog koje je bio gotovo devet meseci na bolovanju. Odigrao je u finišu sezone samo po jedan meč u kupu (15 minuta) i prvenstvu (31 minut), a sada kada su svi problemi iza njega očekuje se da ima značajno veću minutažu. Nesporno, Majstorović je veliki talenat i to u Moskvi dobro znaju. Samo što nije lako istrpeti mladog fudbalera i sve potencijalne greške koje svakako dolaze sa nedostatkom iskustva u situaciji kada se borite za titulu.

Ona je Dinamu prošle sezone izmakla na najneverovatniji mogući način, u poslednjem kolu. Policajcima je trebalo da osvoje samo jedan bod u susretu sa Krasnodarom na zatvaranju prvenstva, ali nisu uspeli u tome. Izgubili su sa 0:1 i na kraju su ih prestigli i Bikovi, te na taj način izgurali na treće mesto. Zenit je dograbio titulu, šestu uzastopnu, trijumfom nad Rostovom (2:1) posle preokreta, golom Artura u 85. minutu. Da je ostalo nerešeno bio bi krunisan Krasnodar po prvi put u istoriji.

Dinamo je 11 puta bio prvak SSSR-a, ali od raspada te države nijednom više nije došao do titule. Od 1976. godine traje post Policajaca, koji čak ni Kup Rusije nisu osvojili u 21. veku. Poslednji pehar prigrabili su 1995. godine.

U međuvremenu iz Dinama su otišli Vladislav Karapuzov (Nižnji Novgorod), Ivan Ordec (Bohum), Fjodor Smolov (Krasnodar) i Anton Šunin (još traži novi klub), a Sergej Paršivljuk je završio karijeru. Samo je jedan igrač pojačao plavce, Andrej Lunev iz azerbejdžanskog Karabag Agdama.

Miroslav Bogosavac (©Starsport)Miroslav Bogosavac (©Starsport)

Najduži starosedelac u RPL je Miroslav Bogosavac, koji će započeti svoju šestu sezonu u dresu Ahmeta iz Groznog. Član čečenskog kluba postao je još u februaru 2020. godine, kada je došao na pozajmicu iz Čukaričkog, a već tog leta Ahmat je otkupio njegov ugovor za 500.000 evra. Ovaj 27-godišnji levi bek je za ruskog prvoligaša odigrao ukupno 129 utakmica i upisao 13 asistencija. Još uvek nije postigao nijedan gol.

Sistem takmičenja ruske Premijer lige se nije menjao ništa u odnosu na prošlu sezonu. Takmiči se u njoj 16 timova, u dvokružnom sistemu sa ukupno 30 kola. Najbolji tim na tabeli dobija titulu, dok se najslabija dva diretkno sele u niži rang. Ekipe koje završe na 13. i 14. poziciji igraće baraž za opstanak protiv trećeg i četvrtog tima druge lige.

Prošle sezone su u drugi rang ispali Soči, Baltika i Ural (preko baraža), a na njihovo mesto su ušli Akron, Dinamo iz Mahačkale i Himki. Zanimljivo, sva tri tima u svojim redovima imaju srpske fudbalere. Za Akron iz Toljatija igra Aleksa Đurasović, za Dinamo Mahačkalu Vladimir Kovačević, dok su u Himkiju Nemanja Anđelković i Petar Golubović.

RUSKA PREMIJER LIGA – 1. KOLO

Subota

14.00: (1,55) Lokomotiva Moskva (4,10) Akron Toljati (6,25)

16.30: (4,40) Krilja Sovjetov (3,50) Zenit (1,85)

19.00: (1,75) Dinamo Moskva (3,60) Fakel (4,90)

19.00: (2,70) Rostov (3,30) CSKA Moskva (2,65)

Nedelja

16.30: (3,25) Orenburg (3,45) Spartak Moskva (2,20)

19.00: (3,10) Ahmat (3,40) Krasnodar (2,30)

19.00: (2,25) Himki (3,20) Dinamo Mahačkala (3,40)

Ponedeljak

19.00: (3,10) Nižnji Novgorod (3,20) Rubin (2,40)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Rusija 1ZenitCSKA MoskvaSpartak MoskvaDinamo MoskvaNižnji NovgorodDejan StankovićSaša IlićMarko NikolićStrahinja ErakovićSrđan Babić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara