Murinjo sa igračima Totenhema (© Reuters)
Murinjo sa igračima Totenhema (© Reuters)

Liga šampiona se igra za lovu, kupovi za biografiju, a Murinjo je tu car

Vreme čitanja: 4min | sre. 06.01.21. | 10:47

Trener Totenhema posle plasmana u još jedno finale ističe da je tajna njegove ekipe u ozbiljnosti

Još jedna utakmica i eto pehara na Vajt Hart Lejnu. Čeka Totenhem 12 godina da konačno nešto osvoji, te iako je Liga kup najmanje atraktivno takmičenje, malo srebrnine bi se savršeno uklopilo u novi stadion i ambiciju kluba da se raskrsti sa tavorenjem u prosečnosti.

Ostalo mu je da 25. aprila, na Vembliju, bude bolji od jednog tima iz Mančestera, uz podsećanje da je Junajtedu spakovao čak šest komada u prvenstvu, Siti dobio bez primljenog gola, pa da se napokon pohvali trofejom.

Izabrane vesti

Za razliku od prethodnih sezona, deluje da ove Pevci imaju čoveka koji im garantuje uspeh. Ime mu je Žoze Murinjo, posle tri pehara Liga kupa sa Čelsijem (2005, 2007, 2015) i jednog sa Crvenim đavolima (2017) naciljao uspeh i sa trećim engleskim klubom.

Kad sam 2004. došao na Ostrvo morao sam da naučim koliko ovdašnjim ljubiteljima fudbala znače kupovi. Počeo sam da ih shvatam ozbiljno. Ako postoji tajna (uspeha u kup takmičenjima, op. aut.) onda je to da im pristupate ozbiljno, poštujete tradiciju engleskih klubova, ali i timova iz nižih liga, tako da vas ne iznanadi neka ekipa skromnijeg kvaliteta. Kad je na programju velika utakmica, kakva je bila sa Čelsijem u četvrtoj ruindi Liga kupa, onda joj pristupate ozbiljno, sa velikim ambicijama. Nema druge tajne osim ozbiljnosti“, sleže ramenima Portugalac posle polufinalne pobede nad Brentfordom (2:0).

Na papiru je Totenhem imao lakši zadatak, jer će se rivali iz Mančestera međusobno sukobiti u borbi za drugo mesto u finalu, dok je Pevcima rival, ipak, bio član Čempionšipa. I protiv takvog tima Žoze je izveo najjači sastav, pokazujući koliko mu je stalo.

„Ono što osećam u ekipi je želja. Ne kažem da je to pobednički mentalitet, niti kažem da su ovo ili ono, već samo da smo pošteni ljudi. Od prvog meča sa Čelsijem, preko gostovanja Stouku do Brentforda, momci su svaki put obaveze shvatili ozbiljno. Nadam se da će identičan pristup imati i u nedelju protiv nižereazrednog Marina u FA kupu. Poštuj rivala, budi ozbiljan, gledaj kako da prođeš“.

Murinjo je specijalista za utakmice koje odlučuju o trofeju. U karijeri je vodio timove u 16 finala. Čak 13 puta je slavio. A u svim klubovima u kojima je radio (Porto, Čelsi, Inter, Real, Mančester junajted) radovao se pobedi u premijernom finalu. Crta mu se još jedan.

Ako pogledate listu osvajača Liga kupa, shvatate da veliki klubovi i te kako žele pehar. Ko je poslednji slavio u Liga kupu van takozvane „velike šestorke“? Svonsi, još 2013. Sećam se da su Mančester Siti i Čelsi dosta puta bili na podijumu, Mančester junajted je osvajao nekoliko puta, Liverpul stizao do finala, Arsenal takođe... Stalo je velikim klubovima do ovog takmičenja. Dosta toga može se zaključiti na osnovu imena ovogodišnjih finalista, Totenhem i Mančester Siti ili Mančester junajted“.

Imaće Totenhem vremena da se spremi za finale. Prema prvobitnom rasporedu trebalo je da bide na programu 28. februara, ali je odloženom za dva meseca, pod obrazloženjem da se očekuje popuštanje restriktivnih mera u cilju suzbijanja pandemije virusa korona.

Podržavam ideju da se igra 25. aprila. Dajte nam malo vremena, u nadi da će se i situacija u svetu poboljšati. Ne tražim previše, ne mora da bude krcat Vembli, ali možda bismo mogli da imamo bar malo navijača“.

Dotad će pokušati fudbaleri Totenhema da pritisnu Liverpul i Mančester junajted u borbi za titulu, da doguraju što dalje u Ligi Evrope, ali će u podsvesti imati tu veliku šansu da prvi put posle 2008. (takođe najbolji u Liga kupu) obraduju pristalice.

Poslednje naše finale bilo je leta 2019. u Ligi šampiona. Izgubili smo ga, posle čega smo bili toliko razočarani da nas je to pratilo mesecima. Pred nama je još jedno finale, ovoga puta na Vembliju. A znamo svi da se finala ne igraju, finala se pobeđuju, nebitno kako. Daćemo sve od sebe da donesemo trofej Totenhemu“, rekao je vezista Musa Sisoko.

Džejmi Rednap je oduševljen šansom koja se ukazala bivšem klubu:

Navijačima su danas isprani mozgovi idejom o plasmanu u Ligu šampiona i zaradom koja im sledi, ali kad se karijere igrača i trenera završe, broje se samo trofeji, tako da je ovo za Spurse sjajna prilika. A dokazao je Totenhem tokom sezone da može da pobedi Siti, surši Junajted. I kad se pogleda kako je efikasan, deluje da može svakog da pobedi“.

Deluje...



tagovi

TotenhemŽoze MurinjoLiga kup EngleskeLiga kup

Obaveštavaj me

Totenhem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara