Slavlje igrača Arsenala nakon gola Emila Smit-Roua (Reuters)
Slavlje igrača Arsenala nakon gola Emila Smit-Roua (Reuters)

Liga šampiona je realnost, Arsenal na šest bodova od prvog mesta

Vreme čitanja: 3min | ned. 07.11.21. | 16:58

Emil Smit-Rou srušio Votford - 1:0, Tobdžije i osmi put zaredom nisu poražene u Premijer ligi

Ko je posle uvodne tri runde Premijer lige kada je Arsenal imao tri poraza, držao fenjer sa gol razlikom 0:9 i kada su se zbijale šale o borbi za opstanak, mogao da pomisli da će uslediti serija nepobedivosti od osam prvenstvenih utakmica. Možda neki od navijača Arsenala još misle da sanjaju, ali nema potrebe da se uštinu ili trljaju oči, jer je ono što gledaju java. Ne samo da su pobedom nad Votfordom - 1:0, došli na deobu četvrte pozicije sa Vest Hemom i da će se ozbiljno nadmetati za Ligu šampiona, već ih od prvog mesta koje zauzima Čelsi deli svega šest bodova.

Više niko nema pokriće da se ruga ekipi Mikela Artete koji je složio mozaik trenutno nesposoban da izgubi. Činjenica, raspored poslednja dva meseca i kusur nije bio najzahtevniji (na papiru najteži rivali Lester i Totenhem), pa će pravu sliku o snazi Tobdžija dati derbi na Enfildu protiv Liverpula koji je na programu 20. novembra, odmah nakon reprezentativne pauze. U svakom slučaju, navijači kluba sa Emirejtsa godinama unazad nisu bili euforičniji, a energija u timu davno nije bila moćnija pred gostovanje Redsima.

Izabrane vesti

Na levom beku nedostajao je Kiran Tirni, ali se Nuno Tavareš postarao da se defanzivna kohezija ne poremeti, te zajedno sa štoperima Gabrijelom i Benom Vajtom, odnosno desnim bekom Takehirom Tomijasuom petu mirnu mrežu u poslednjih osam ligaških duela. Sve počinje od čvrste i odgovorne odbrane, a napad je bio dovoljno učinkovit, iako je mogao da probije bedem domaćina znatno ranije. Uvodni minuti doneli su opravdano poništen gol Bukaja Sake, pola sata kasnije Obamejana je sa bele tačke zaustavio vremešni Ben Foster.

Naučio je Arteta svoje pulene da igraju strpljivo, da ne paniče, a Emil Smit-Rou nastavio da uživa u odličnoj golgeterskoj formi. Prošle sezone, u centru pažnje najčešće je bio zbog asistencija, u aktuelnoj sreće fokus na sebe golovima. Ofanzivni vezista je sačekao otpadak na kapici šesnaesterca i iz prve ga sproveo u mrežu, a veliku ulogu kod njegovog četvrtog gola u poslednjih šest mečeva imao je Ben Vajt, sjajnim donošenjem lopte pred šesnaesterac gostiju.

Da je Votford kojim slučajem stigao do remija, mada za to nije imao zrelih šansi, tragičar bi bio Obamejan. Prvenstveno zbog promašenog penala, potom zbog šanse kada u petercu nije stigao da zakači loptu i pošalje je u gol i na kraju jer je dvadesetak minuta pre kraja presreo Edegardov udarac koji je išao u gol. Mreža se zatresla, ali pogodak je poništen zbog ofsajda Gabonca.

U Lidsu ništa novo - u nedostaku najboljeg strelca iz prošle sezone Patrika Bamforda, koliko na terenu da Rafinja, toliko Jorkširci mogu da se nadaju. Rafinja je svoj deo posla odradio malo nakon sredine prvog dela. Slobodnjak, nešto između udarca i centaršuta i najnezgodnija lopta za golmane koju na putu ka mreži niko nije zakačio. Međutim, samo 73 sekunde kasnije remek-delo Harvija Barnsa - 1:1.

Teža povreda u martu mesecu je stala na put vehunskim izdanjima prošle sezone, a Englez je večeras "ubio pauka" i tako prekinuo premijerligaški golgeterski post od skoro devet meseci. Pre njega Raafinja je četvrti put od starta sezone bio strelac prvog gola na meču, što je na nivou čitave Premijer lige pošlo za rukom jedino Vilfredu Zahi. Takođe, 45 posto Lidsovih golova ove sezone postigao je upravo Brazilac (5/11) i u tom segmentu mu nema ravnog engleskoj eliti u konkurenciji timova koji su dali više od deset golova.

Na kraju remi Lidsa i Lestera koji, reklo bi se nije bio po volji nijednog od timova, jer oba priželjkuju gornji deo tabele. Zatresao je mrežu Ademola Lukman sredinom drugog poluvremena, ali mu je pogodak poništen zbog ofsajda.

PREMIJER LIGA – 11. KOLO

Petak

Sautempton - Aston Vila 1:0 (1:0)

/Armstrong 3/

Subota

Mančester Junajted - Mančester Siti 0:2 (0:2)

/Baji 7ag, Silva 45/

Brentford - Norič 1:2 (0:2)

/Henri 60 - Anri 60 - Norman 6, Puki 29/

Čelsi - Barnli 1:1 (1:0)

/Haverc 33 - Vidra 79/

Kristal Palas - Vulverhempton 2:0 (0:0)

/Zaha 61, Galaher 78/

Brajton - Njukasl 1:1 (1:0)

/Trusard 24pen - Hejden 66/

Nedelja

Arsenal - Votford 1:0 (0:0)

/Smit Rou 56/

Everton - Totenhem 0:0 Lids - Lester 1:1 (1:1)

/Rafinja 27 - Barns 28/


17.30: (4,80) Vest Hem (3,80) Liverpul (1,80)

***kvote su podložne promenama



tagovi

ArsenalvotfordLidsHarvi Barns

Obaveštavaj me

Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara