Leto koje će promeniti sve: Barsa se poziva na Vebsterovu presudu, PSŽ se više ne pita, Fifa određuje obeštećenje za Nejmara

Vreme čitanja: 3min | uto. 24.12.19. | 11:22

Blaugrana se nada da neće ići preko 180.000.000 evra

Nejmar je pojurio za parama i prevario se. Barselona je pojurila za zamena i shvatila da bolje neće naći. I evo već godinu dana kako nekadašnji par pokušava da se ponovo uhvati u zagrljaj. Ali Pari Sen Žermen stoji na putu toj ljubavi. Međutim, na leto 2020. sve bi moglo da promeni, pošto se, verovali ili ne, PSŽ tada više neće pitati?!

Evo o čemu se radi. U članu 7 Fifinog pravilnika o transferima stoji i odredba da igrač može da primora upravu kluba da ga proda ako je odradio prve tri godine ugovora potpisanog pre njegovog 28. rođendana. Ako je ugovor potpisao posle 28. rođendana dovoljno je da odradi i dve prve sezone ugovora i tako stekne mogućnost da ode.

Izabrane vesti

Naravno, ne za džabe, zainteresovani kupac – u ovom slučaju Barselona – svakako će morati da plati obeštećenje, ali ono neće određivati Pari Sen Žermen, već sama Fifa. Računaće u Cirihu kako je Nejmar igrao, koliko bi trebalo da zaradi na ime plata do isteka ugovora 2020, kolika je njegova realna tržišna vrednost... I svakako neće doneti istu procenu kao i PSŽ.

Štaviše, Barsini advokati su uvereni da cena za Nejmara na leto 2020. neće moći da značajno pređe 180.000.000 evra, koji milion gore-dole u zavisnosti od toga kako bude igrao.

Sad, znamo da sve ovo zvuči apstraktno, ali to se u suštini već dešavalo. Presedan se desio još 2006. godine kada je Endi Vebster protiv volje uprave Hartsa izdejstvovao transfer u Vigan. Pozvao se na pravila Evropske unije, da uprostimo priču do kraja: obične kompanije za radnike ne mogu da traže obeštećenje i prisiljavaju ih da ostanu, zašto bi onda klubovi mogli da to rade fudbalerima?

Vebsterov sIučaj je bio prvi, ali ne i jedini. Jonas Gutjerez je tako prešao iz Majorke u Njukasl, Matuzalem iz Šahtjora u Saragaosu. Ukrajinci su tužili Saragosu i tražili 25.000.000 evra, tek posle žalvi na Fifinu odluku uspeli su da pred Sudom za arbitražu u sportu izvuku negde oko 12.000.000. Jasno vam je koliko ovakve presude mogu da oštete klubove i zašto ona procena Barsinih advokata od 180.000.000 evra nije tako neosnovana.

Međutim, najveći klubovi su uglavnom bežali od potezanja za članom 7, jer ako bi takva praksa zaživela upravo bi klubovi najviše stradali. Igračima Vebsterovo pravilo odgovara, klubovima baš i ne. Pa se tako stekao utisak da oni najveći uglavnom imaju prećutni dogovor da tu rupu u zakonu ne koriste.

Ali, Barselona i Pari Sen Žermen su poslednjih godina u toliko lošim odnosima da ako postoje dva giganta koja bi jedan drugome uradili ovako nešto onda su to baš – Barsa i PSŽ.

Katalonski Mundo Deportivo, inače blizak upravi kluba, uverava da na stadionu Kamp Nou prate razvoj situacije. Ako Nejmar bude igrao na nivou – Barsa će krenuti u akciju. Probali su i na leto 2019, ali je Naser Al-Kelaifi blokirao te pokušaje. Sad bi mu ruke bile vezane. Ali ne sumnjamo da bi bogati katarski šeici odgovorili sa džakovima para, samo da bi pokazali Barseloni šta tek oni mogu ako se sve svede na novac.

Pitanje je međutim ko bi tu više nastradao. Barselona je ipak neuporedivo veći klub i igračima mnogo primamljiviji. Pa su na stadionu Kamp Nou mirne duše počeli da prave planove i za Nejmarovu platu. Tamo je u prvoj sezoni zaradio 18.000.000 evra, u drugoj 20.000.000, u trećoj 22.000.000. U četvrtoj mu je sledovalo 24.000.000 koliko bi i sada dobio. U Pari Sen Žermenu ima 36.000.000 evra, ali ne i ljubav grada.

Čekamo leto. Moglo bi da bude nezaboravno.

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara