(Reuters)
(Reuters)

Lepota ih je gledati: Mladi, zabavni, rešeni da pokore svet

Vreme čitanja: 3min | sub. 27.07.24. | 17:02

Španci opet pobedili na olimpijskom turniru, Argentina se čupa

Izgleda da su Španci rešili da osvoje sve(t). Možda je još rano za takve konstatacije, mada na talasu optimizma koji je zapljusnuo obale Pirinejskog poluostrva posle nadmoćnog trijumfa na Prvenstvu Evrope, Crvena furija izgleda autoritativno i na olimpijskom turniru. Iako je u Francusku poslala praktično C tim, u prva dva kola je demonstrirala moć i bez većih problema se plasirala u čettvrtfinale, jer na premijerno slavlje nad Uzbekistanom (2:1) naslonila i tri boda iz meča sa Dominikanskom Republikom (3:1).

Selekcija Sentijaga Denije ima maksimalan učinak posle uvodnih 180 minuta i trentno je prva u Grupi C, sa velikim izgledima da tu i ostane i čeka drugoplasiranog iz Grupe D, gde su Japan, Izrael, Mali i Paragvaj. Bilo ko da se nađe preko puta, čini se da će evropska selekcija uživati ulogu favorita, kakvu je opravdala i u Bordou.

Izabrane vesti

Za Španiju su pogađali Fermin Lopes (24), iako je do pre samo nekoliko sedmica bio član tima Luisa de la Fuentea u Nemačkoj, kapiten ove selekcije Aleks Baena (55) – bio je i on na EP –  i rezervista Migel Gutjeres, svega dva minuta posle ulaska s klupe (67). Tako su crveni – ovoga puta u žutim dresovima – pokazali da su došli u susednu državu s jasnom namerom da pokažu kako vredi i njihova reprezentacija do 23 godine, u kojoj su samo dvojica momaka godinu stariji (Bololjin defanzivac, doskora u Betisu, Huan Miranda i Bragin napadač Abel Ruis). Za razliku od većine reprezentacija koje su mogle da dovedu na Igre trojicu starijih, iskusnijih, da im pomognu, Španci su birali „klasiće“ i deluje da su pogodili u metu, jer momci uživaju u fudbalu.

Slavlje je moglo da bude i ubedljivije, usled velikog broja šansi storenih posedom u kome su dominirali Baena, Pablo Barios, Fermin Lopes, desni bek Huanlu Sančes. Jednostavno, zabavljaju se i nije ih mnogo uznemirilo ni izjednačenje Dominikane preko Montesa de Oke (38). Ruku na srce, posao favoritu je olakšao isključenjem napadač Edison Askona, ali je utisak da se odnos snaga ne bi promenio ni da je na terenu ostalo 11 na 11, jer su Španci uputili čak 20 udaraca ka golu.

Slično njima, raspoloženi su bili i Argentninci. Ili su bili besni, zbog načina na koji im je uskraćeno izjednačenje i volšebno oduzet bod sa premijere protiv Maroka (1:2). Rešili su da se pokažu inat, a u takvim okolnostima stradao je Irak (3:1), posle čak 16 pretnji tima Havijera Maskerana.

Doduše, sve do 62. minuta je bilo 1:1 i delovalo je da su Južnoamerikanci u nezgodnom položaju, a onda je Maskeranov džoker Lusijano Gondon vratio prednost Gaučosima (prethodno pogodio Tijago Almada, a izjednačio Ajmen Husein), da bi na 3:1 povosio Bokin Injasio Fernandes i tako je Argentina pobedila u Lionu.

Sa ova tri boda je popravila šanse da izađe iz Grupe B, gde su još Maroko i Ukrajina.



tagovi

Olimpijske igrePariz 2024fudbal na olimpijadiArgentinaŠpanijašpanija fudbal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara