(©Reuters)
(©Reuters)

Legija na “skeneru”: Nedostatak golgetera, trener kojem se drma klupa, navijači što ne praštaju neuspeh

Vreme čitanja: 6min | sre. 23.10.24. | 16:15

Sutrašnjeg protivnika TSC-a čitaocima Mozzart Sporta predstavlja poljski sportski novinar Maćej Fridrih

Prethodne sezone su fudbaleri TSC-a imali priliku da naslute kako izgleda gornjidom evropskog fudbala. Videli su svetla Londona, iskusili atmosferu u Frajburgu, osetili na sopstvenoj koži kvalitet kasnijeg osvajača Lige konferencije - Olimpijakosa. Bodovni saldo nije bio baš zadovoljavajući, ali su svi u Bačkoj Topoli to videli kao lekciju za budućnost. A, upravo će u trećem po rangu takmičenja UEFA Plavi lavovi moći da odmere snage sa ekipama sličnog ili približnog kvaliteta, među kojima se nalaze i neki od velikana poput narednog protivnika, Legije iz Varšave (četvrtak 21 čas).

Jer, svako ko pomnije prati fudbal zna kakva je veličina tim iz glavnog grada države koja je iznedrila jednog Roberta Levandovskog. Klub koji je osnovan u jeku Velikog rata sa ciljem da okupi vojnike Poljske, proslavio je 2016. godine sto godina postojanja. Legionari, ili Militaristi (na poljskom Wojskovi), rekorderi su po broju titula sa 15. Korak iza njih su Ruh i Visla Krakov. Čak 20 puta je podignut trofej Kupa Poljske, čemu treba pridodati jedan Liga kup i jedan Superkup ove istočnoevropske zemlje. Na sve to, jedini su klub koji nikada nije ispao iz najvišeg ranga tamošnjeg fudbala.

Izabrane vesti

I na evropskoj sceni je Legija ostavljala i ostavlja trag. Stariji i upućeniji navijaču znaju za polufinale Kupa šampiona, kao i dva polufinala. Bili su na korak od finala i u Kupu pobednika kupova, igrali u grupnoj fazi Lige šampiona. U bliskoj prošlosti, Legionari su odolevali Realu iz Madrida, te uspevali da pobede Aston Vilu i Lester Siti. Što se tiče prošlosti, jasno je sa kakvim pedigreom dolaze fudbaleri poljskog kluba u Bačku Topolu.

Bez obzira na bogatu istoriju, Legiji ove sezone ne cvetaju ruže u Ekstraklasi. Posle 12 odigranih kola, klub iz Varšave se nalazi na deobi pete pozicije sa Pogonom i u zaostatku je za vodećim Lehom čak devet bodova, mada je i takva prednost dostižna u tamošnjem fudbalu. Na titulu prvaka Poljske simpatizeri ovog kluba čekaju još od 2021. godine, što svakako izaziva nezadovoljstvo među navijačima koji su uvek gladni uspeha.

„Nije baš zadovoljavajuća trenutna pozicija za navijače. Cilj je u Varšavi svake godine prvenstvo, a to u ovom trenutku izgleda nedostižno. Legija igra osrednje i ne u kontinuitetu, iako su u skorašnoj pobedi protiv Lehije izgledali bolje nego u prethodnim mečevima. Mentalitet u Varšavi nalaže prvo mesto, te, ako njega nema, onda ima nezadovoljstva“, kaže u razgovoru za Mozzart Sport poznavalac prilika u poljskom fudbalu, Maćej Fridrih, sportski novinar.

Pored lošijih rezultata u prvenstvu, Legija je za sada blistala u Evropi. Predstavnik Poljske je svoje putešestvije započeo u drugom kolu kvalifikacija, te su redom eliminisali velški Kernarfon, danski Brendbi i Dritu, predstavnik takozvanog Kosova. Sve to bez poraza i pored lošije igre u nekim mečevima, a šlag na tortu je došao u prvom kolu ligaškog dela Lige konferencije, kada je u Varšavi pao i Betis. Rekli bi neki ništa čudno, jer je na istom mestu bez pobede ostajao i Real Madrid.

„U Poljskoj se klubovi muče kada istovremeno igraju Evropu i domaće prvenstvo. Legija je stigla do cilja, iako je ponekad igrala loše, nezainteresovano. Pobeda protiv Betisa je sve iznenadila, mada Legija zna da odigra bolje u Evropi nego u domaćem šampionatu. Verovatno je do mentaliteta, jer je u prvenstvu tim gotovo uvek favorit, dok su u Evropi u podređenom položaju“, naveo je Fridrih.

U Evropi to nije bila problematika, ali možda jeste u domaćem prvenstvu, jer Legija često beleži remije ili poraze bez postignutog gola. Problem je, dakle, efikasnost, i nemogućnost da se pronađe put do mreže protivnika. Vrh napada ove sezone predvode španski fudbaler Mark Gual, veteran iz Češke Tomas Pekart, Lukuinjas iz Brazila, Migel Alfarela iz Portugala. Imala je ekipa na početku sezone jednog golgetera, koji je sezonu započeo dobro i otišao u Tursku. Svi koji su ostali su za sada bez konkretnijeg učinka, sem Bartoša Kapuštke, koji je vodeći strelac sa četiri pogotka.

„Najveći problem Legije je nedostatak napadača koji je u stanju da postigne mnoštvo golova. Bio je tu Blaž Kramer, koji je prodat malo pre završetka prelaznog roka. Ostatak napadača je za sada prosečan. Problemi su delimično nestali kada je tim prešao u formaciju sa četiri defanzivca, umesto tri“.

Poseduje tim Legije i individualni kvalitet, sa tim što će projektovani nosilac igre ove sezone Jirgen Elitim odsustvovati sa terena duži period zbog povrede. U redovima Legionara se nalaze između ostalih i Ruben Vinagre, nekadašnji fudbaler Vulverhemptona i Sportinga iz Lisabona, kao i Bartoš Kapuštka, neostvareni projekat Lester Sitija, ali veoma važna karika u sadašnjem timu predstavnika Poljske.

„Vodeća figura u timu je Bartoš Kapuštka, uhvatio je dobru formu i pozvan je u reprezentaciju. On poseduje izuzetne veštine, agilan je i dinamičan. Zanimljiv je i Maksi Ojedele, polaznik fudbalske škole Mančester junajteda koji je ovog leta došao u Varšavu. Čak je i Bruno Fernandeš bio iznenađen činjenicom da se klub tako lako odrekao talentovanog fudbalera. Veoma je efektivan igrač. Treba dodati i Jana Zjolkovskog, koji poseduje kvalitet da bude dobar centralni bek. Na žalost, ne igra često u poslednjue vreme“.

Fudbalskoj publici u Srbiji najviše pažnje izaziva Radovan Pankov, bivši fudbaler Crvene zvezde i jedan u nizu fudbalera i trenera iz Srbije koji su imali prilike da budu članovi Legije iz Varšave. Srbi su veoma poželjni u glavnom gradu Poljske, a jedan od njih je i ušao u istoriju kluba. Miroslav Radović je treći na večnoj listi kluba po broju nastupa i četvrti po broju pogodaka. Možda odatle kreće ta ljubav, koja mora da ima neke racionalne razloge.

„Pankova vole u Varšavi, generalno, navijači vole srpske igrače ovde. Aleksandar Prijović, Danijel Ljuboja, Filip Mladenović, Miroslav Radović, Stanko Svitlica, Aleksandar Vuković – svima je Legija obeležila deo karijere. Za sada Pankov nije u rangu sa njima, ali sve je ispred njega. Karakterističan je i hrabar igrač. U dosadašnjem delu sezone je jedan od najpouzdanijih defanzivaca, iako ne igra u kontinuitetu. Njegov dolazak nikako nije greška. Poljaci i Srbi su negde i slični. Lako je biti voljen kad si Srbin u Poljskoj, zbog karaktera. Vole se ovde hrabri igrači koji će srce dati za tim. Bilo je i lošijih fudbalera iz Srbije u Legiji, ali su gore navedeni i te kako poštovani ovde“.

Česte su smene trenera na klupi Legionara iz Varšave, te je na užareno mesto aprila ove godine seo mladi portugalski stručnjak Gonsalo Fejo. Kakav je strateg ostaje da se vidi, ali je jasno da je temperamentan, zbog čega je i nakon pobede protiv Betisa zaradio suspenziju od strane UEFA. Samo, ide li taj temperament u dobrom pravcu, i da li je on koristan za ekipu? Možda mu baš sudbinu odredi i meč u Bačkoj Topoli.

„On je mlad trener i za sada se ne može reći da se snašao u Varšavi. Mnogo se priča o njegovoj mogućoj smeni. Eksplozivan je, često ulazi u nepotrebne rasprave i ponekad klub gubi zbog njegovog ponašanja. Legija je klub gde se pritisak podrazumeva. Svi očekuju titulu tako da bi trener morao da bude hladne glave“.

Često se u centru pažnje nađu navijači tima iz Varšave, kako zbog specifičnih koreografija, tako i zbog svog stava i odnosa sa krovnom kućom fudbala u Evropi. Već su ove sezone bili na tapetu, naročito posle utakmice u Birmingemu kada su dobili zabranu dolaska na narednih pet gostovanja. Bilo je vatre i u Varšavi protiv Betisa, te je klub zajedno sa svojim pristalicama još jednom zaradio suspenziju. I pored toga, očekuje se da u Bačku Topolu dođe par stotina simpatizera, kako bi na bilo koji način pružili podršku svom timu. Upravo za gostovanje koje možda malo potcenjivački posmatraju.

„Navijači Legije su odlični. Veoma su glasni i organizovani. Njihovo prisustvo je uvek u velikom broju i impresivno. Koliko znam, njima nije dozvoljen dolazak u Srbiju, ali oni uvek nađu način da budu blizu tima. Često izigravaju kazne samo da bi ih igrači čuli na terenu. TSC nije baš poznat u Poljskoj. Fudbal u Srbiji se povezuje sa Partizanom i Crvenom zvezdom, tako da je Bačka Topola nepoznanica. U jednu ruku, Poljaci misle da je ovo najlakši meč Legije u Ligi konferencije, ali u drugu, premalo znaju o protivniku“, podvukao je Maćej Fridrih.


tagovi

Legija VaršavaLiga konferencije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara