Fudbaletri LDU Kita (©Reuters)
Fudbaletri LDU Kita (©Reuters)

LDU preslab za Libertadores, prejak za Sudamerikanu

Vreme čitanja: 3min | čet. 18.07.24. | 23:05

Posle ispadanja iz elitnog takmičenja Južne Amerike, tim iz Kita noćas (02.30) domaćin Olvejz Redija u prvom meču baraža za plasman u osminu finala. Namorska visna od 2.850 metara ne smeta Bolivijcima

Kao prošlogodišnji šampiona Kopa Sudamerikane, LDU je ove sezone bio jedan od direktnih učesnika grupne faze Kopa Libertadores. Međutim, tim iz Kita se nije proslavio nastupima u najjačem kontinentalnom takmičenju, pa se kao trećeplasirani u svojoj grupi, ponovo našao u drugom po snazi takmičenju za Južnu Ameriku, gde će se noćas (02.30) u prvoj utakmici baraža za plasman u osminu finala, susresti sa bolivijskim Olvejz Redijem.

Biće to okršaj dva tima koja su navikla na vrtoglave visine Kordiljera. I dok se LDU se oslanja na svoje veće međunarodno iskustvo kako bi stekao prednost pred odlazak na revanš me, Olvejz Redi će igrati na kartu iznenađenje, jer kako je već naglašeno, ovoga puta efekat visinske razlike, bolivijskom predstavniku neće doneti očekivanu prednost. Duel je na program na stadionu Rodrigo Paz Delgado u Kitu, poznatijem kao Kasa Blanka, iliti Bela kuća.

Izabrane vesti

Svakako, Olvejz Redi nije imao sreće da se u ovoj eliminacionoj fazi suoči sa rivalom koji obitava u nižim predelima illi na obalama južnoameričkog kontinenta. Stoga su mu šanse bitno umanjene, jer opšte je poznato da klubovi iz Bolivije igraju na kartu domaćih utakmica, gde u odnosu na veliku većinu rivala imaju i prednost nadmorske visine, koja bi u ovom slučaju iznosila čak 4.150 metara, što je visina na kojoj se nalazi grad El Alto. Ali to je fudbal, sve je moguće. Štaviše, igranjem na manjoj nadmorskoj visini, moglo bi da bude i prednost gostiju, jer se Kito nalazi na “samo” 2.850 metara iznad mora. Ipak, iskusniji i igrajući kod kuće, LDU je u prednosti u ovom prvom meču.

02.30: (1,25) LDU Kito (5,70) Olvejz Redi (13,0)

Ekvadorski tim ima ulogu favorita po predviđanjima tamošnje fudbalske javnosti, ali i nalazi se pod pritiskom da izbegne još jednu ranu eliminaciju na kontinentalnom turniru. LDU je grupnoj fazi Kupa Libertadores završio na trećem mestu u svojoj grupi iza Juniora iz Barankilje i Botafoga koju su imali po deset bodova.

Branilac titule obično najbolje igra upravo kada je pred svojim navijačima. Tim je u dobroj fazi i neporažen je u poslednja četiri meča. Ipak, na ovaj duel dolaze posle dva uzastopna remija. Njihov poslednji zvaničan meč bio je nerešen ishod od 2:2 sa Deportivo Kuenkom, u gostima, u veoma napornom meču od početka do kraja. U poslednjih devet odigranih utakmica u svim takmičenjima, LDU je samo jednom uspeo da svoju mrežu zadrži netaknutom. Međutim, kao domaći tim, na stadionu Rodrigo Paz Delgado, ekipa LDU je zabeležila sedam pobeda, jedan remi i dva poraza u poslednjih 10 utakmica.

Bolivijski tim nije pobedio već tri uzastopna meča i po predviđanjima stiže sa statusom velikog autsajdera. Tim je završio na drugom mestu u svojoj grupi u prvoj fazi Kopa Sudamerikane iza Internasionala, i tako nije uspeo da se direktno plasira u osminu finala turnira. Njihov poslednji meč u sezoni bio završen je nerešenim ishodom od 1:1 protiv Real Tomajapa kod kuće, što je frustriralo njihove navijače. Olvejz Redi se oslanja na mečeve kod kuće i igranje na jednoj od najvećih nadmorskih visina na svetu. Ipak, čeka ih rival koji je takođe navikao da igra u ovakvim uslovima.

02.30: (2,60) Sero Portenjo (3,15) Atletiko Paranaense (2,85)

Tim iz El Alta dolazi u Kito posle tri utakmice bez pobede, uz dva poraza i sa jednim nerešenim ishodom. Kao gost, ekipa je zabeležila samo jednu pobedu, uz dva remija i čak sedam pretrpljenih poraza u poslednjih 10 utakmica.

KOPA SUDAMERIKANA – BARAŽ ZA OSMINU FINALA (PRVI MEČEVI)

Utorak

Uačipato - Rasing Montevideo 2:3 (1:2)

/Martinez 4, 63 - Kotunjo 31, 49, Nandin 38/

Sreda

Rosario Central - Internasional 1:0 (1:0)

/Kampaz 49/

Libertad - Universidad Katolika 2:0 (0:0)

/Kardozo 49, Sanabrija 74/

Četvrtak

Independijente del Valje - Boka Juniors 0:0

Barselona - Bragantino 1:1 (1:1)

/Korzo 31 - Helinjo 18/

23.55: (2,65) Palestino (3,05) Kujaba (2,90)

Petak

02.30: (2,60) Sero Portenjo (3,15) Atletiko Paranaense (2,85)

02.30: (1,25) LDU Kito (5,70) Olvejz Redi (13,0)

Odloženo

Barselona Gvajakil - Bragantino

***Kvote su podložne promenama

PIŠE: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Južna AmerikaLDU KitoOlvejz RediKopa Sudamerikana

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara