Larson je otišao, Helsingborg od tada traži drugu vezanu pobedu

Vreme čitanja: 3min | pon. 16.09.19. | 08:04

Dva duela iz prve i jedan iz druge lige na zatvaranju 23. kola u Švedskoj

Borba za titulu šampiona u Švedskoj večeras bi mogla da dobije novi zaokret. Već smo pisali da je u nju ove godine uključen rekordan broj timova, te da se pred poslednjih sedam kola sedam njih i dalje nada da bi moglo da podigne pehar. Najbolji izgledi daju se Jurgordenu, AIK-u, Malmeu i Hamarbiju, ali sigurno je da do samog kraja ne treba otpisati ni Heken, Norćeping i Geteborg, tim pre što nas u samoj završnici očekuje i veliki broj međusobnih duela između ovih sedam ekipa.

Na zatvaranju ovog 23. kola, nažalost, nećemo imati prilike da gledamo jednu takvu, ali će u sve ipak biti umešan jedan tim iz samog vrha. Jurgorden je "ostavljen" za ponedeljak, pa će na svom terenu pokušati da ostvari pobedu protiv Helsingborga i tako ponovo izbije na čelo prve lige Švedske.

Izabrane vesti

Trijumf će im biti i više nego potreban, naročito zbog činjenice koja kaže da su u prethodnom kolu poraženi od AIK-a na gostujućem terenu. Upravo je tim iz Solne trenutno prvi sa dva boda viška, pa je jasno da ekipa iz samog srca Stokholma večeras nema pravo na grešku.

A nju ne sme da dopusti ni Helsingborg, koji nakon odlaska Henrika Larsona ipak nešto lakše diše, jer je došao do prve pobede nakon dužeg vremena. Na čuvenoj "Olimpiji" je pred odlazak na reprezentativnu pauzu poražen Estersund i to sa dva gola u prvom poluvremenu, pa čuveni švedski klub sada beži davljenicima čitavih pet poena na sedam kola pred kraj.

Helsingborg sa Jurgordenom ipak ne ume. U ovoj deceniji nema pobedu u Stokholmu, a teško je za poverovati da bi do nje mogao da dođe na večerašnjem meču. Na poslednjih sedam utakmica na domaćem terenu, Jurgorden ima šest trijumfa i samo jedan neuspeh, što dovoljno govori o seriji u kojoj se trenutno nalazi.

U drugom duelu dana, Eskilstuna će voditi svoju malu bitku za opstanak. Pobeda se trenutno piše crvenim slovima u ovom gradiću nadomak Stokholma, jer Kalmar koji je prvi iznad crte trenutno beži čak sedam poena. Srećom po večerašnjeg domaćina, u goste dolazi potpuno rasterećeni Elfsborg, koji je udobno smešten u sredini tabele i ne može ni gore, a ni dole. Zbog toga se postavlja veliko pitanje sa kolikim motivom će uopšte fudbaleri ovog tima istrčati na teren "Tunavalena".

Eskilstuna nije dobila Elfsborg nikada u svojoj istoriji, tako da bi pobeda večeras ujedno mogla da ima i istorijski karakter.

Jedinu borbu ovog ponedeljka u Superetanu vodiće Vesteros i Bromapojkarna. I dok se domaćin nalazi tik iznad zone ispadanja sa pet poena u odnosu na prvog tima ispod crte, gost će danas morati da ide na pobedu, pošto mu gori pod nogama i prvi tim iznad ima čak sedam poena viška. Doduše, IK Frej koji se nalazi na 14. poziciji koja vodi u baraž beži samo dva poena ispred, pa se čini da bi klub iz zapadnog Stokholma do kraja prvenstva pokušati pre da preskoči svoje rivale sa severoistoka prestonice.

Vesteros je u prvom delu sezone slavio pobedu nadomak čuvenog aerodroma "Broma" rezultatom 2:1. Međusobni skor je ipak poprilično šaren, pa je u poslednjih nekoliko godina do pobede umela da dođe i Bromapojkarna, a u nekoliko navrata bilo je i nerešeno. Čini se da nas uzbudljiv meč očekuje i ove večeri.

ŠVEDSKA 1 - 23. KOLO

Petak
Sirijus - Falkenberg 2:0 (1:0)

Subota
Erebro - Sundsval 0:0
Estersund - Kalmar 1:2 (1:0)

Nedelja
Heken - AIK Stokholm 1:2 (0:1)
Hamarbi - Geteborg 6:2 (3:1)
Malme - Norćeping 1:0 (0:0)

Ponedeljak
19.00: (1,27) Jurgorden (5,00) Helsingborg (10,5)
19.00: (3,70) AFC Eskilstuna (3,35) Elfsborg (1,95)

Napomena: Kvote su podložne promenama

ŠVEDSKA 2 - 23. KOLO

Petak
GAIS - Halmštad 1:1 (0:0)

Subota
Ergrite - Treleborg 0:1 (0:1)
Sirjanska - IK Frej 0:3 (0:1)
Esters - Jenćeping 0:2 (0:1)

Nedelja
Brage - Dalkurd 3:1 (1:1)
Norbi - Varberg 1:1 (1:0)

Ponedeljak
19.00: (2,25) Vesteros (3,25) Bromapojkarna (3,05)

Utorak
19.00: (2,60) Dejerfors (3,20) Mjelbi (2,60)

Napomena: Kvote su podložne promenama

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara