Lampardov Čelsi ima dušu! Brazilski šmek, engleska oštrina, američki pogon (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 09.11.19. | 15:25

Abraham, Pulišić i Vilijan slomili Kristal Palas za šestu uzastopnu pobedu - 2:0

Od trenutka kada je Frenk Lampard ponovo kročio na Stamford Bridž mogli su se čuti komentari da Čelsi rizikuje previše i da bi s nedovoljno iskusnim trenerom na klupi mogao da sroza ugled u narednim godinama. Bez obzira na to što je Lampard verovatno najveća legenda Čelsija i uz Džona Terija simbol ere Romana Abramoviča.

Možda je ruski oligarh previše rizikovao, ali kada već nije bio zadovoljan onim što je njegovom timu pružio Mauricio Sari osvajanjem Lige Evrope i trećim mestom u Premijer ligi iza neuhvatljivog dvojca Liverpul – Mančester Siti, onda od početka Lampardove trenerske ere u Zapadnom Londonu nije mogao da traži više. Čelsi ne funkcioniše na principu Sarijeve filozofije kratkih dodavanja i dominacije prostorom, ali ima dušu! Malo brazilskog šmeka, malo engleske oštrine i malo američkog pogona.

Izabrane vesti

Čelsi je pobedom nad Kristal Palasom u gradskom derbiju (2:0) nastavio fantastičnu seriju pobeda u Premijer ligi i stigao do šeste recke u nizu, čime je dodatno izvršio pritisak na Siti i Liverpul i bar nakratko preuzeo drugo mesto na tabeli od aktuelnog šampiona. Čelsi je postao apsolutni hit engleske fudbalske scene, pošto njen najmlađi trener radi ozbiljne stvari s najmlađim timom u prvenstvu, koji u srži ima decu iz klupske akademije.

Stamford Bridž je posle više od mesec dana video svog miljenika Ngola Kantea, koji se oporavio u savršenom trenutku za Plavce, odmenio suspendovanog Žoržinja i odlično se snašao u paru s Mateom Kovačićem. Lampard je napravio hrabar potez kada je kraj Zume i nadarenog Tomorija stavio dvojicu novih bekova – levo Emersona i desno supertalentovanog Džejmsa Risa koji je trenerovo poverenje kupio posle odlične role u onoj senzacionalnoj utakmici s Ajaksom pre nekoliko dana. Nije se gotovo nijednog trenutka osetilo da nedostaje kapiten Cezar Aspilikueta, kome je bio potreban odmor posle velikog opterećenja poslednjih nedelja.

Napadačka četvorka nije se previše menjala – desno Vilijan, levo Pulišić, iza Abrahama bio je Maunt. Kristal Palas je ostao veran svojoj taktici, a kapiten Luka Milivojević izveo je ekipu spremnu da se tvrdom odbrambenom postavkom i kroz kontre suprotstavi favorizovanom rivalu.

Mada je uvod susreta pokazao određenu borbu s dve strane, ubrzo se težište igre prebacio skroz na Palasovu defanzivu trećinu. Čelsi je obletao oko odbrane gostiju i tražio pukotinu kroz koju će proturiti loptu do raspucanog Abrahama i ugroziti gol Guaite. Pretio je mladi strelac, ubrzo i Maunt iz slobodnog udarca, jurišali su Pulišić i Vilijan po bokovima, ali se Palas dobro branio.

Tako je bilo sve do 52. minuta. Čelsi je po povratku na teren posle kratke pauze dodao gas i ispoštovao Lampardove principe visokog presinga i igre jakog intenziteta, što Palasovi igrači nisu uspeli da isprate. Akcija za gol bila je esencija Čelsijeve igre. Kristijan Pulišić podsetio je na Edena Azara iz najboljih dana, Vilijan je u maniru brazilskih velemajstora jednim potezom rasporio odbranu Palasa, a Abraham ostao hladnokrvan poput najvećih ostrvskih golgetera i matirao Guaitu. Stamford Bridž je blistao od oduševljenja.

Čelsijev pobednički niz u domaćem prvenstvu najviše se ocrtava u dobroj formi većine igrača na Lampardovom raspolaganju. Zbog toga je mladi stručnjak mogao dosta da kombinuje i dodatno optereti rivala uvođenjem sveže krvi. Svojevremeno zaboravljeni Miši Batšuaji je u 73. minutu zamenio Abrahama i ove sezone postao je Lampardov napadački džoker. Kalum Hadson Odoi svoj ritam posle oporavka od povrede hvata polako, pa je i sada imao doziranu minutažu, a na terenu je odmenio Pulišića samo minut pošto je američki reprezentativac matirao Guaitu i stavio šapu na nova tri boda, čime je i sam potvrdio odličnu formu.

U samom finišu utakmice Čelsijeva publika imala je priliku da na delu vidi još jednog talentovanog momka iz mlađih selekcija – 18-godišnjeg Bilija Gilmura koji je na terenu preuzeo Mauntove zadatke. Posle svega viđenog na Bridžu, Čelsije mogao da ostvari i ubedljiviju pobedu, a ono što može da raduje Lamparda i njegove saradnike jeste činjenica da odbrana konačno nije kapitulirala i što se stabilizovala posle onih 4:4 u utorak...

Na samom početku sezone delovalo je da Čelsi čeka još jedna godina s velikim slapovima, ali Lampard je izgleda uspeo da niveliše energiju tima i napravi balans iz čega se rodio dobar rezultat. Ali, ne treba previše trčati pred rudu. Čelsi čeka dugačak put do povratka na vrh. Dobra osnova za tako nešto postoji.

PREMIJER LIGA - 12. KOLO

Petak
Norič - Votford 0:2 (0.1)
/Deulofeu 3, Graj 52/

Subota
Čelsi - Kristal Palas 2:0 (0:0)
/Abraham 52, Pulišić 79/

16.00: (2,40) Barnli (3,35) Vest Hem (2,95)
16.00: (2,75) Njukasl (3,05) Bornmut (2,75)
16.00: (2,90) Sautempton (3,25) Everton (2,50)
16.00: (1,55) Totenhem (4,00) Šefild Junajted (6,25)
18.30: (2,15) Lester (3,45) Arsenal (3,35)

Nedelja
15.00: (1,65) Mančester Junajted (3,70) Brajton (5,70)
15.00: (2,00) Vulverhempton (3,45) Aston Vila (3,80)
17.30: (2,75) Liverpul (3,05) Mančester Siti (2,75)

*** kvote su podložne promenama

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara