Filip Lam u dresu reprezentacije Nemačke (©Reuters)
Filip Lam u dresu reprezentacije Nemačke (©Reuters)

Lam: Reprezentacije su nešto posebno - pravila su ista za sve i treneri ne mogu da kupuju zvezde

Vreme čitanja: 2min | pon. 12.06.23. | 14:32

Zanimljiva konstatacija nekadašnjeg fudbalera Nemačke pred prijateljski meč Pancera protiv Ukrajine (ponedeljak, 18)

Fudbalska reprezentacija Nemačke biće domaćin Evropskog prvenstva 2024. godine, zbog čega naravno ne učestvuje u kvalifikacijama. Umesto toga, selektor Hans Diter Flik je prinuđen da kroz prijateljske mečeve sprema Pancere za završnu smotru. Ovog juna odigraće ih tri, a prvi već ovog ponedeljka od 18 časova protiv Ukrajine u Bremenu.

Nisu Nemci baš u najjačem sastavu, Serž Gnabri je povredio skočni zglob, a Robin Gosens i Ilkaj Gundogan su dobili produženi odmor pošto su u subotu igrali finale Svetskog prvenstva. Ipak, tu su igrači poput Ter Štegena, Ridigera, Šloterbeka, Kimiha, Gorecke, Sanea, Filkruga, Musijale...

Izabrane vesti

Niklas Filkrug će predvoditi napad, to je potvrdio i sam Flik na konferenciji za medije pred ovaj meč. U ostalim linijama nekadašnji strateg Bajerna će verovatno da kombinuje.

Spekuliše se da će Šloterbek, Ridiger i Ginter da čine poslednju liniju, a da će ispred njih Jozua Kimih i Emre Džan da budu u sredini. Dovoljno da Nemačka bude favorit protiv Ukrajine, pred kojom je u petak daleko važniji susret sa Makedonijom u Skoplju u kvalifikacijama za EP. Ukrajinci su u 1. kolu izgubili od Engleske (2:0), još uvek su na nula poena i veoma im je važno da se protiv Makedonaca pomere sa mrtve tačke.

18.00: (1,37) Nemačka (5,10) Ukrajina (7,75)

Susret u Bremenu biće reprezentaciji Nemačke jubilarni 1.000. internacionalni. Legendarni reprezentativac Pancera i as Bajerna Filip Lam, koji je završio karijeru 2017. godine pričao je o značaju tog uspeha za Gardijan.

Nacionalni tim je nešto posebno. Postoje pravila koja su ista za sve. Treneri ne mogu da kupuju zvezde, igrači ne mogu da biraju za koga će da igraju. Reprezentacija podseća fudbalere na njihov lični razvoj i napredak. Obukao sam dres Nemačke 113 puta. To je bilo nešto sasvim drugačije od klupskog dresa. Kada sam bio dete, teško da je bilo išta važnije za mene od nacionalne selekcije. Čekao sam po dve godine na sledeći turnir, a to mi se činilo kao večnost. Svetsko prvenstvo 1990. godine me je oblikovalo kao fudbalskog navijača, i dalje se dobro sećam penala Andija Bremea. Na svakom meču koji sam odigrao sam razmišljao kako su taj isti dres nosili Lotar Mateus, Breme i Pjer Litbarski“, kazao je Lam.

Nemci su se sa Ukrajincima sastali tri puta u poslednjih deset godina i u sva tri navrata su trijumfovali. Na Evropskom prvenstvu 2016. sa 2:0, a zatim u Ligi nacija 2020. sa po 2:1 i 3:1. Lam se već oprostio za te mečeve, a propustio je i onaj okršaj Ukrajine i Nemačke 11. novembra 2011. godine, koji je završen 3:3. Nikada u karijeri nije igrao protiv Ukrajinaca. Sada će biti najveći fan, iako je reč o prijateljskom meču.

PRIJATELJSKE UTAKMICE

Ponedeljak

16.00: (16,0) Vanuatu (10,0) Indija (1,12)

18.00: (1,37) Nemačka (5,10) Ukrajina (7,75)

21.00: (1,35) Maroko (4,80) Zelenortska Ostrva (10,0)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Fudbalska reprezentacija Nemačkereprezentacija UkrajineFilip LamPrijateljske utakmice

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara