SRBI U LIGAMA PETICE: Fudbalska umetnost Predraga Rajkovića

Vreme čitanja: 5min | pon. 09.03.20. | 16:56

Dobri Matić, Nastasić, Gudelj, Lazović i Brašanac, Marko Dmitrović podelio izveštače, podbacili Kostić I Gaćinović

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Predrag Rajković je još jednom u ovoj sezoni bio najbolji Srbin u „ligama petice“. Čuvar mreže je pre devet dana izluđivao napadače Monaka, a u subotu stavio katanac na vrata, 12. put u ovom šampionatu, protiv Bresta. Rajković je za partiju među stativama Remsa dobio niz pohvala, između ostalih i kroc konstataciju Lekipa da je u pitanju „velika umetnost“.

Izabrane vesti

Nemanja Matić je protiv Mančester Sitija opravdao povraćeno poverenje Ole Gunara Solskjera. I sva trojica Nemanja u Španiji su ostavili dobar utisak. Najbolji je bio Gudelj koji se sve više nameće treneru Sevilje Lopetegiju za status sigurnog startera, dok su Maksimović i Radoja bili solidni, baš kao i Brašanac. Sedlar je dobio mali srpski derbi sa Dmitrovićem u borbi za opstanak u La Ligi.

U Nemačkoj i Italiji smo videli ohrabrujuće signale od naših defanzivaca Matije Nastasića, Miloša Veljkovića i Nikole Milenkovića, a na teren se vratio i Luka Milivojević. Darko Lazović je ponovo bio  Veronin „motorino“ po levom boku na Marasiju.

ENGLESKA

Nemanja Matić je bio sjajan u derbiju Mančestera

NEMANJA MATIĆ je odigrao veoma dobro mančesterski derbi na Old Trafordu. I uglavnom je ocenjen sedmicom. Prestižni Tajms je našeg fudbalera svrstao odmah iza Marsijala, Bruna Fernandeša i Van Bisake, ocenivši ga sedmicom uz obrazloženje: „Srbin je pokazao šta znači iskustvo i kvalitet na sredini terena, pogotovo kad je Junajted bio pod pritiskom u završnici meča”.

LUKA MILIVOJEVIĆ se vratio proteklog vikenda na teren. Odigrao je sasvim solidno poslednjih 20 minuta meča protiv Votforda i dao doprinos da Krsital Palas uknjiži pobedu i tri važna boda. Srpski vezni igrač je ocenjen prelaznom šesticom.

ITALIJA

Darko Lazović je uzdanica Verone

NIKOLA MILENKOVIĆ je drugi put u ovoj sezoni pogodi stativu i bio je najbliži golu u dresu Fjorentine na gosotovanju u Udinama, koje se završilo remijem (0:0). U defanzivnoj fazi Nikola je bio najpouzdaniji i najkorisniji igrač Viole. Od svih italijanskih izveštača je dobio solidnih 6,5.

DUŠAN VLAHOVIĆ nije bio na visini Nikole Milenkovića, ali je još jednom, trudom, žrtvovanjem za ekipu  i izgaranjem na terenu, zaradio prelaznu šesticu. Nedostajao mu je samo gol da „zasladi“ partiju.

DARKO LAZOVIĆ je bukvalno sejao paniku u odrani Sampdorije u prvom poluvremenu meča na Marasiju. Posle akcije Čačanina Verona je i došla u vođstvo. Gazetin izveštač je bio toliko impresioniran Lazovićem da je u naslovu teksta naglasio da je „Lazović forsirao frenetično na levom boku“. Naš igrač je od gotovo svih medija dobio 6,5, uz konstataciju da je imao pad u drugom poluvremenu što se osetilo u igri Verone.

ŠPANIJA

Nemanja Gudelj u belom dresu Sevilje

MARKO DMITROVIĆ je ostavio različiti utisak na izveštače sa meča Eibar - Majorka. Prema mišljenju Asa, naš golman nije bio odgovoran za dva gola, a imao je nekoliko dobrih intervencija i zato je dobio dva pika. Od ostalih listova Marko je dobio lošije ocene. Marka mu je dala jednu zvezdicu, a katalonski Sport peticu, jer su smatrali da je Dmitrović mogao bolje da interveniše kod prvog gola i pored devijacije.

ALEKSANDAR SEDLAR je dobio mali srpski derbi. Sedlar je dao značajan doprinos pobedi Majorke koja se sa tri boda iz Baskije vratila u trku za očuvanje prvoligaškog statusa. Novosađanin je pruži dobru partiju i od Sporta je dobio prelaznu šesticu, dok mu je As dao dva pika.

NEMANJA MAKSIMOVIĆ je još jednom, kako se to u žargonu kaže, ostavio srce na terenu. Ovoga puta nije bilo dovoljno za pobedu protiv Selte (0:0), ali je vezista Hetafea ocenjen prelaznim ocenama: Sport mu jedao šesticu, a As dva pika.

NEMANJA GUDELJ je bio najbolji Srbin ovog vikenda u Španiji. Srpski vezista postaje sve više oslonac trenera Lopetegija na sredini terena Sevilje. Madridski listovi, Marka i As, su mu dali po dve zvezdice i pika i bio je među najbolje ocenjenim igračima meča, dok mu je katalonski Sport dao šesticu.

NEMANJA RADOJA se, takođe, vratio u startnih 11 Levantea i ostao je na terenu 55 minuta protiv Granade. Asov izveštač je bio veoma zadovoljan njegovom igrom i dao mu je dva pika, samo su golman Aitor i napadač Morales bili bolje ocenjeni u timu Levantea. Malo stroži je bio reporter Marke, koji ga je ocenio jednom zvezdicom.

DARKO BRAŠANAC je postao stub igre Osasune i jedan je od najzaslužnijih što tim iz Pamplone ulazi mirno u završnicu šampionata, daleko od zone ispadanja. Brašanac je ponovo bio među najzapaženijim igračima Osasune što mu je i donelo dobre ocene od katalonskih listova i Asa, koji mu je dao dva pika.

NEMAČKA

Matija Nastasić na meču sa Hofenhajmom

MATIJA NASTASIĆ je ovog vikenda, posle nekoliko utakmica na lošijem nivou, poput celog tima Šalkea, odigrao sasvim zadovoljavajuće protiv Hofenhajma. Nastasić je od Bilda dobio solidnu trojku.

MILOŠ VELJKOVIĆ je bio najbolji u defanzivnoj liniji Verdera na gostovanju u Berlinu protiv Herte. U defanzivnoj liniji tima iz Bremena samo je srpski reprezentativac ocenjen dobrom trojkom dok su ostali ocenjeni sa četvorkom.

FILIP KOSTIĆ je bio jedan od malobrojnih igrača Ajntrahta koji su dobili bolju ocenu od najniže petice protiv Bajer Leverkuzena. Kostić nije bio na visini zadatka i ocenjen je četvorkom od Bilda za predstavu u meču koji je njegov tim izgubio 0:4. Prema izveštaču Kikera, Kostić je bio najmanje loš u redovima Ajntrahta, dobio je 3,5, samo je golman Trap zaradio bolju ocenu od njega, trojku.

MIJAT GAĆINOVIĆ je ušao u drugom poluvremenu kada je rezultat već bio kompromitovan za tim iz Frankfurta (0:4). Mijat je doprineo da se konsoliduje Ajntraht u poslednjih pola sata igre i dobio je četvorku.

NEVEN SUBOTIĆ je kao i većina igrača Uniona iz Berlina dobio četvorku za predstavu protiv Frajburga, pošto je njegov tim poražen 1:3.

FRANCUSKA

Predrag Rajković

PREDRAG RAJKOVIĆ je još jednom briljirao u ovoj sezoni na golu Remsa. Srpski čuvar mreže ne samo da je odbranio četvrti penal u ovom šampionatu, već je, kako je to pedantno nabrojao Lekip, imao četiri parade kojima je zaustavio lopte koji su već svi videli u mreži Remsa. Rajković je drugu nedelju zaredom izabran u idealni tim kola francuskog šampionata i od Lekipa je dobio osmicu, posle devetke prošlog vikenda protiv Monaka. U obrazloženju ocene, Lekip je napisao da je srpki golman još jednom imao svoj šou i da njegova partija ulazi u „fudbalsku umetnost“.

MIHAILO RISTIĆ se utopio u sivilo Monpelja koji je doživeo debakl protiv Rena (0:5). Naš fudbaler je ocenjen trojkom.

SISTEMI OCENJIVANJA U „LIGAMA PETICE“

ENGLESKA - od pet do 10 (6 je prelazna), 3 i 4 se retko daju, kao 9 i 10;
ŠPANIJA - zvedice (pikovi) od jedne do tri (jedna je najslabija ocena) su ocene Marke i Asa, od jedne do četiri zvezdice (Mundo  deportivo), Sport  ocenjuje od pet do 10;

ITALIJA - od pet do 10 (6 je prelazna), 3 i 4 se retko daju, kao 9 i 10;

NEMAČKA - od 5 do 1 (4 prelazna, 1 maksimalna ocena).

Piše: Željko Pantelić
(FOTO: Reuters, ©AFP)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara