(FK Vojvodina)
(FK Vojvodina)

Lala i stranci… Da vidimo kakav je to spoj

Vreme čitanja: 4min | sub. 19.10.24. | 10:33

Treći mandat na klupi Stare dame za Nenada Lalatovića počinje protiv Jedinstva (18 časova, TV Arena sport 1)

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Novog Sada)

Iako je Voša pretrpela ubedljiv poraz u Sankt Peterburgu pre sedam dana (1:4), fudbalski svet će zažmuriti na ekskurziju u Rusiji, jer se pre svega radilo o prijateljskoj utakmici, a i Zenit je trenutno na mnogo višem nivou od Novosađanja. U svakom smislu.

Izabrane vesti

Ono što će se svakako naći pod budnim okom javnosti jeste prvi zvaničan meč Nenada Lalatovića od povratka u Vojvodinu. Jubileji i Lalatovićev boravak u novosadskom klubu idu nekako ruku pod ruku. Odavnoi je trener sa najviše pobeda u istoriji Vojvodine, a od njegovog povratka, novosadskim kuloarima odzvanja činjenica da mu nedostaje svega deset utakmica da prestigne Branka Stankovića po broju vođenih mečeva na čelu Stare dame (131). Renomirani superligaški strateg će na Ubu pokušati da nastavi još jedan niz na klupi Novosađana. Ukoliko Lale trijumfuju protiv fenjeraša u Mozzart Bet Superligi, 46-godišnji stručnjak će moći da se pohvali da je svaki trenerski mandat u Vojvodini, započeo pobedom.

Krajem novembra 2015. godine, na debiju na kormilu Lala, uspeo je da savlada Javor u Ivanjici, rezultatom 1:0. Tada je pobedonosni gol postigao Siniša Babić. Na startu drugog mandata 20. jula, Lalatova Voša je u prvom meču prvenstva na “Karađorđu” slavila protiv Mačve 3:1.

Zanimjlivo je da je u oba navrata, prvi skalp, propraćen serijom od tri uzastopne pobede. U sezoni 2015/2016, posle Javora, padali su redom Mladost, Inđija i Partizan u Humskoj, dok su četiri godine kasnije, posle Mačve, Novosađani zabeležili pobede i protiv Napretka, Rada i Radnika iz Surdulice.

Vojvodina daje dva ili više golova Jedinstvu, kvota 1,55

Uzmimajući sve u obzir, Jedinstvo bi bilo savršeno „žrtveno jagnje” za start još jednog trijumfalnog niza, po dolasku Nenada Lalatovića među crveno-bele. Jedino što ovog puta rođenog Beograđanina dočekuje nešto drugačiji sastav Vojvodine od onog na koji je navikao. Pre svega tu mislimo na broj stranaca u ekipi, ili da budemo precizniji – igrača koji nisu sa prostora bivše Jugoslavije. Kada je prvi put seo na klupu Vojvodine 2015, Lalatović je zatekao tek jednog legionara. Bio je to kamerunski centarfor Džon Meri, koji je odigrao svega 12 minuta pod palicom novog Vošinog stratega, da bi ubrzo napustio klub. Što se tiče drugog mandata, u sezoni 2019/20 Nigerijac Eze Vinsent Okeuhi bio je jedan od predvodnika napada Stare dame. Ujedno i jedini fudbaler van ovih prostora koji se naigrao u Lalatovićevoj Voši.

U ovom trenutku dres Lala brani čak šest stranih igrača (ako izuzmemo Seida Koraća, koji nastupa za Luksemburg). A većina njih su i standardni prvotimci. Lukas Baros i Mihai Butean su od starta sezone gotovo nezamenljivi na bekovskim pozicijama, dok je Kolins Sičendže donedavno (pre katastrofalne greške u meču sa Novim Pazarom) važio za Vošinu „krađu decenije“, budući da je Kenijac došao u Novi Sad kao pozajmljeni igrač AIK-a, a da su se Šveđani pokajali što 21-godišnjem štoperu nisu pružili više šansi. U napadu su Jusuf Bamidele, Depu i neprikosnoveni Kejleb Zadi Seri. Bamidele i Seri su okosnica Vošine navale ove sezone, dok se Depu još privikava na novu sredinu. Mnogi smatraju da je Seri jedan od najboljih igrača u čitavoj Mozzart Bet Superligi. Internacionalac Obale Slonovače je svakako dokazao da od njega zavisi efikasnost Lala, postigavši sedam pogodaka ove sezone.

Imaju Lale i sada nekolicinu kvalitetnih domaćih igrača, koji predstavljaju temelje ekipe, poput Njegoša Petrovića, Marka Poletanovića, Đorđa Crnomarkovića… Mada, ova Vojvodina daleko od domaćeg proizvoda. Lale su se prikačile na globalni voz, kako sistemski, tako i kadrovski. Da li će Nenad Lalatović svoj konzervativni pristup moći da prilagodi modernističkim principima kojima se okrenuo novosadski klub? Hoće li pronaći zajednički jezik sa strancima, da li ih uopšte ima u viziji? Odgovore na ova pitanja saznaćemo u narednom periodu, a mnogo toga biće jasnije već nakon utakmice sa Jedinstvom (18 časova, TV Arena sport 1).

Podsećamo, na promociji po povratku u novosadski klub, iskusni stručnjak je naveo da će u ovoj Vojvodini biti mesta za kvalitetne inostrane igrače.

„Ovako moćni strani igrači ne mogu da smetaju treneru, čak je premija trenirati ih. Nikad nisam imao toliko stranih igrača, okretao sam se domaćim, bio je to dobar izbor. Sigurno sam grešio kod nekih,m ali rezultati pokazuju da sam radio dobro. Bilo je boljih trenera, moćnih i kvalitetnih imena, ali imati najviše pobeda, od četiri trofeja u istoriji osvojiti jedan… Zasluge pripadaju igračima koje sam trenirao i nedostaje mi još deset utakmica da budem trener sa najviše mečeva na klupi Vojvodine. Taj izbor tada je bio ispravan, strani igrači mi neće smetati, jer čine moćnu Vojvodinu. Mene ne zanima ko se kako zove, preziva, Vojvodina može bez svih nas, a i strani i domaći igrači moraju da shvate šta je grb Vojvodine i da priže sve od sebe kako bismo došli do ciklja”, govorio je tada Lalatović.


MOZZART BET SUPERLIGA, 12. KOLO:

Petak:

Crvena zvezda – Radnički Niš 5:1 (3:0)

/L. Ilić 4, 34, 44, Katai 58, 60 - Ivelja 89/

Čukarički - Napredak 0:0

TSC - Radnički 1923 0:2 (0:1)

/Stankovski 2, Golijanin 84/

Subota:

14.00: (1.80) OFK Beograd Mozzart Bet (3.60) Spartak (4.60)

16.00: (2.85) Tekstilac (3.30) Železničar (2.50)

18.00: (7.00) Jedinstvo (4.30) Vojvodina (1.48)

Nedelja:

17.00: (2.00) Mladost (3.45) IMT (3.80)

Ponedeljak:

16.00: (4.40) Novi Pazar (3.50) Partizan (1.85)

*** Kvote su podložne promenama

PIŠE: Konstantin Mlađenović


tagovi

Nenad LalatovićFK Vojvodina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara