Nejmar kroji Barsin prelazni rok i listu prioriteta: PSŽ bi pristao na 180.000.000 evra

Vreme čitanja: 3min | pon. 16.03.20. | 14:14

Klub iz Katalonije namerava da pojača još neke pozicije tokom leta

Barselona i Nejmar. Ponovo aktuelno. Praktično nijedan prelazni rok od istorijskog transfera u PSŽ za rekordnih 222.000.000 evra nije prošao, a da se Nejmar nije dovodio u vezu sa povratkom na mesto uspeha, ili bar “zabadanjem noža u leđa“ prijateljima i odlasku u Real.

Od svega, na kraju, ipak kao najglasnija ostaje priča o povratku na stadion Kamp Nou. Brazilski ESPN tvrdi da je prvi čovek Barselone Đosep Marija Bartomeu već odlučio da će Nejmar biti glavna meta na leto. Predsednik katalonskog velikana dao je zeleno svetlo sportskom sektoru i nadležnim direktorima da pripremaju strategiju za ovu operaciju, koja je viđena kao jedna od najznačajnijih za klub.

Izabrane vesti

Sve će, kao prvo, zavisiti od toga kako se sezona završi. S titulama ili bez njih. Bartomeu paralelno radi na tome da stvori jaku finansijsku strukturu kako bi napravio još jedan megalomanski transfer pre kraja predsedničkog mandata u junu naredne godine. Sve to kako bi Barselona za njegovo vreme probala da ugrabi bar još jednu titulu evropskog šampiona. Veliki uticaj na razvoj situacije ima i zadovoljstvo Lionela Mesija koje sada nije na zadovoljavajućem nivou. Što zbog odlaska Ernesta Valverdea, što zbog dolaska Kikea Setjena, ali i transfer politike kluba poslednjih nekoliko godina koja nije dala dobre rezultate. Usled povreda Luisa Suareza i Usmana Dembelea Mesiju je na leđa natovarena dodatna odgovornost da nosi ceo tim na svojim leđima, pogotovo jer Antoan Grizman tek periodično pokazuje igre iz vremena kada je bio član madridskog Atletika. S Nejmarovim povratkom situacija bi se izvesno drastično popravila.

U fudbalskim kuloarima već se šuška o tome da Barselona sprema prvu ponudu na 150.000.000 evra, a takođe se spekuliše i o tome da bi PSŽ pristao na 180.000.000 evropskih novčanica. Sportski direktor PSŽ Leonardo stavio je Kilijana Mbapea "pod ključ" i označio ga kao jedinog nedostupnog igrača na tržištu, zbog toga bi Sveci i pristali na pregovore oko Brazilca. Pogotovo jer je Mbape viđen za nosioca ambicioznog projekta u Parizu, zbog čega mu se i priprema plata drastično veća od Nejmarove...

Jedna od najvećih prepreka za realizaciju bombastičnog transfera jeste Nejmarova plata koja trenutno iznosi 37.000.000 evra neto. I to bez svih bonusa koji drastično podižu vrednost iste. Barselona ne samo da bi morala da prihvati taj teret, već bi isti mogao da dovede klub u ozbiljne finansijske probleme pošto je kasa već sada preopterećena velikim primanjima igrača poput Mesija, Grizmana, Dembelea, Busketsa, Pikea, Suareza... Navodno, bruto Nejmarova plata bila bi negde oko 70.000.000 evra godišnje, što je zaista velika svota novca čak i za Barselonu u ovom trenutku.

Zbog toga će Nejmarova želja da se vrati na mesto uspeha diktirati Barselonin prelazni rok. Odnosno, to da li će se tokom leta juriti još neko pojačanje ili ne. A, nije da Barsi sveža krv nije potrebna. Pre svega  u napadu, gde se mesecima spekuliše o mogućem dolasku Lautara Martineza kao naslednika Luisa Suareza. Barselonu bi taj posao koštao čak 110.000.000 evra, koliko iznosi njegova otkupna klauzula, s tim što je u toj priči problem to što Nejmar i Lautaro nisu kompatibilni. Još jedna opcija za Barsin napad je Timo Verner. Nemački golgeter ima dobru sezonu u Lajpcigu i procenjuje se da bi njegova cena mogla da bude nešto iznad 60.000.000 evra na leto. Ne treba zaboraviti da je Barsa zimus platila 35.000.000 evra za portugalsko čudo Trinkaoa, ali on je više krilni napadač nego klasičan centarfor...

Uz obavezu kupovine napadača, Barselona mora da razmišlja o gorućoj poziciji u timu – štopera. Pisali smo mnogo puta o tome koliko je Barsa novca spucala u potrazi za idealnim partnerom za Serhija Busketsa, ali da on jednostavno još nije iskristalisan uprkos svim ulaganjima. Sada Barselona mora da razmišlja i o njegovom nasledniku, s obzirom da Pike ima 33 godine. U klubu se razmišlja i o pojačanjima na bočnim defanzivnim pozicijama, pošto i Đordija Albu stižu godine.

Čak ni klub kao Barselona nema novca za sve. Zbog toga se prvo gleda ka Parizu i Nejmaru, a onda sve ostalo. Ako Brazilac ne bude došao, ići će se u realizaciju nekih drugih transfera. Strateški možda čak i bitnijih u ovom trenutku od Nejmara, ali ne i marketinški...

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara