Ćavi Simons i Van Dajk (AFP)
Ćavi Simons i Van Dajk (AFP)

Kuman namestio Holandiju za EURO i bez Frenkija: Ferman topio led na usijanom Tiganju

Vreme čitanja: 3min | pon. 10.06.24. | 22:39

Vezista PSV čitave večeri bio arhitekta igre Oranja, Ćavi Simons postigao debitantski gol za reprezentaciju, mrežu Islanda tresi i Van Dajk, odnosno Malen i Veghorst

Nije baš Holandija ključala od Euforije pred Evropsko prvenstvo, ali su reprezentativci u susret odlasku u Nemačku odlučili da ipak podignu temperaturu nacije sa dve dominantne pobede. Pre četiri dana deklasirali su Kanadu, a večeras, na krcatom De Kajpu blesnuli i u generalnoj probi. Sa tri pogotka častili su su Island, reprezentaciju koja je nedavno naterala Vembli da izviždi Engleze - 4:0.

Izgleda da je Ronald Kuman namestio Holandiju za kontinentalnu smotru, da je pronašao idealne kordinate za grupnu fazu sa Poljskom, Francuskom i Austrijom. Ako ćemo suditi na osnovu poslednje dve kontrole, Holandija će turnir u Nemačkoj početi u formaciji 4-3-3, jer je oba puta Kuman birao da igra sa štoperskim tandemom, pre nego sa triom centralnih defanzivaca.

Izabrane vesti

Nekoliko minuta po završetku duela u Roterdamu, stigla je informacija, a zatim i zvanična potvrda Fudbalskog saveza Holandije da nedovoljno oporavljeni Frenki De Jong je otpao i neće putovati na Evropsko prvenstvo, ali čini se da je i njegov izostanak uspeo da neutrališe iskusni holandski stručnjak. Vezni red sa Jerdijem Shautenom, Tižanijem Rejndersom i Džoijem Fermanom sjajno je funkcionisao i sarađivao, a Ferman je čitave večeri bio glavni arhitekta igre Oranja. Završio je duel bez gola ili asistencije, a opet je bio jedan od najboljih pojedinjaca. Loptama koje otvaraju teren, koje prethodne završnom pasu, topio je islandski led na popularnom roterdamskom Tiganju.

Momak sa najviše asistencija minule sezone od svih reprezentativaca Holandije, teledirigovanim loptama sekao je odbranu Islanda, počev od 23. minuta kada je njegov lob pas prethodio asistenciji Denzela Damfrisa i prvencu Ćavija Simonsa za A tim. Samo što je počelo drugo poluvreme, skupoceni vezista PSV-a, izveo je savršen korner i pokazao da kao i u Kataru, Holanđani u rukavu imaju mnoštvo specijala iz prekida. Posle Fermanovog centaršuta tri glave prethodile su pogotku - Shautenova, Akeova, a onda i Van Dajkova koja je poslala loptu u mrežu.

Samlela je Holandija u prvom poluvremenu rivala, 14 puta mu šutnula ka golu, ne dozvolivši mu nijedan jedini udarac. Nastavila je da ga drobi u nastavku i da realizuje ono što je promašivala u prvom delu igre... Počev od Van Dajkovog pogotka.

Pet izmena napravio je Kuman od 66. do 76. minuta, na teren ubacio Van De Vena umesto Akea (ponovo mu dajući ulogu levog beka), Lutsharelom Gertrudom zamenio Damfrisa na desnom boku, te Vajnalduma, Malena i Frimponga umesto Shautena, Gakpa i Simonsa. Epilog - nastavila je Holandija da gazi po Islandu.

Memfis Depaj je savršenom dugom loptom spakovao treći gol Malenu, da bi ga koji minut kasnije VAR sprečio da dođe do priđe rekorderu Robinu Van Persiju (50) na četiri gola zaostatka (45). Ipak, Holandija je do kraja postigla i četvrti pogodak. I ponovo je pas pre završnog isporučio Ferman - odmeren, tačan, ma idealan. Mnogo zahtevniji od onog koji je u nastavku akcije Veghorstu pustio Malen. Gorostasni špic je samo bocnuo loptu preko golmana Valdimarsona.

Zabrinula je Holanđane inforamcija da je Teun Kopmajners osetio bol tokom zagrevanja, a večeras ih šokirala informacija da će morati bez De Jonga da napadaju nokaut fazu, pa eventualno evropski tron. Ali sa druge strane, isijava talenat iz momaka koje na raspolaganju ima Ronald Kuman. A i velika razočaranja i pehovi poput De Jongovog izostanka često umeju dodatno da motivišu ekipu.


tagovi

Virdžil van DajkĆavi Simonsreprezentacija HolandijeFrenki de JongDžoi Ferman

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara