Frimpong sa brojem 12 (©Reuters)
Frimpong sa brojem 12 (©Reuters)

Kuman kombinovao, Holandija proradila na pogon Frimponga i Depaja (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 06.06.24. | 22:46

Kanada izdržala prvo poluvreme u Roterdamu, ali u drugom joj nije bilo spasa

Odlučio je Džesi Marš da ove godine napravi promenu na golu Kanade i umesto veterana Milana Borjana pruži šansu mlađem Dejnu Sent Kleru. U svom tek petom nastupu za nacionalni tim, protiv Holandije u Roterdamu, golman Minesote pokazao je selektoru da će moći u budućnosti češće da računa na njega. Ipak, i pored nekoliko sjajnih intervencija kanadskog golmana, to nije bilo dovoljno gostima da izbegnu ubedljiv poraz. Holandija je u prvoj proveri pred Evropsko prvenstvo u Nemačkoj slavila sa čak 4:0.

Gosti su i pored 10 šuteva ka svom golu uspeli da se odbrane u prvom poluvremenu, međutim, brzo po povratku odmora morali su da potpišu kapitulaciju. Veoma raspoložen na teren se vratio krilni napadač Bajer Leverkuzena Žeremi Frimpong i prvo asistirao Memfisu Depaju za njegov 45. gol u dresu nacionalnog tima (samo pet manje od rekordera Robina van Persija), a potom se i sam upisao u strelce u 57. minutu. Nakon toga obojica su napustili igru, ali je Vut Veghorst, opet posle akcije po strani koju je branio najbolji igrač Kanade Alfonso Dejvis, za nepun minut u igri povisio na 3:0 u 63. minutu. Grogiranog rivala dotukao je Virdžil van Dajk posle kornera desetak minuta pre kraja.

Izabrane vesti

Kombinovao je sastav Roland Kuman i dozirao minutažu igračima, ne želevši baš sve da otkriva pre turnira u Nemačkoj, gde će Lale igrati u grupi sa Poljskom, Francuskom i Austrijom. Ponovo su Holanđani bili bez Frenkija de Jonga, koji ima problem sa zglobom, ali se očekuje da sjajni vezista Barselone za četiri dana protiv Islanda, opet u Roterdamu, provede neko vreme na terenu.

Bez minuta u večerašnjoj utakmici bili su i Nejtan Ake, Ćavi Simons, Denzel Damfris, Kodi Gakpo... Odlučio je Kuman da startna postava igra sat vremena, posle čega je krenuo sa izmenama. Prvo je promenio kompletnu napadačku trojku, iz igre su izašli Frimpong, Brobi, Depaj, a ušli su Veghorst, Malen i Bervajn. Potom su desetak minuta kasnije Van Dajk i De Vrij zaigrali umesto Blinda i De Lihta, a pred kraj utakmice i Verman umesto Gravenbeha. Golman Verbrugen, bekovi Gertrujda i Van de Ven, te vezisti Šuten i Vajnaldum odigrali su ceo meč, ali to naravno ne znači da su im pozicije u startnoj postavi sigurne kada krene Evropsko prvenstvo.

Bez obzira na igrače koji su bili u igri, Holandija je večeras delovala veoma dobro. Imali su domaćini inicijativu ceo meč, stvorili veliki broj prilika, bez da su dozvolili rivalu da ih ozbiljno ugrozi, a da među stativama kanadskog gola nije bio raspoloženi Sent Kler, verovatno bi pobeda bila i dosta ubedljivija.

Može Kuman i te kako biti zadovoljan prvom proverom nakon skraćivanja spiska putnika u Nemačku. Sledeća je protiv rivala sličnog kvaliteta, Islanda, tako da će imati Lale novu priliku da se napune samopouzdanjem pred duel sa Poljskom 16. juna u Hamburgu.

Kanada će posle ove imati još jednu izuzetno jaku utakmicu u sklopu priprema za Kopa Amerika, pošto će 9. juna igrati sa Francuskom u Bordou. Nije to mnogo čudno, imajući u vidu da Maršovu ekipu na startu pomenutog turnira čeka okršaj sa svetskim prvakom Argentinom.



tagovi

Žeremi FrimpongMemfis Depajreprezentacija HolandijeEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara