Nitro

Vreme čitanja: 4min | pon. 17.02.20. | 09:08

Načinom na koji je osvojio kup, Partizan dobio ozbiljno ubrzanje pred najvažnije bitke u Evrokupu i ABA ligi

U video-igricama kad iskoristite nitro, automobil naprasno “poleti” od ubrzanja koje dobije... E, to se sinoć dogodilo Partizanu osvajanjem Kupa Radivoja Koraća. I to ubrzanje će morati da iskoristi maksimalno pred najvažnije borbe u sezoni. Ne samo što je osvojio treći vezani kup trijumfom u večitom derbiju, već je to uradio na način za pamćenje, što dodatno diže "cenu" trofeju.

Crno-beli su slavilii u meču u kom su zaostajali šest poena 35 sekundi pre kraja. Digao su se iz mrtvih i još jednom pokazali kako u praksi izgleda pomalo apstraktna reč - karakter. Crvena zvezda je odigrala dobro, možda i zrelije od velikog rivala, ali je tim Andree Trinkijerija izvukao iz sebe više. Kao u Bolonji, kao u drugom poluvremenu beogradskog duela sa Budućnosti. Još jedan apstraktni pojam - pobednički mentalitet. Dokaziv u praksi.

Izabrane vesti

Još jednom se pokazalo koliko je bekovski tandem Ognjen Jaramaz - Markus Pejdž bitan Parnom valjku. Kao što je nedavno istakao trener Budućnosti Petar Mijović, posle gostovanja u Areni. To nisu isti igrači koji su počeli sezonu, ovo su neki novi, drugačiji i Jaramaz i Pejdž. Napredovali su, postali nosioci.

Sezona za Partizan ne može biti bolja od trenutka u kom se nalazi. Parni valjak je osvojio dva trofeja, (ABA Superkup, Kup Radivoja Koraća), prvi je na tabeli ABA lige s tendencijom da lidersku poziciju zadrži pred plej-of, ima zicer protiv Trenta kako bi obzezbedio prednost domaćeg terena u Evrokupu, hipotetički do finala. Gotovo idealna situacija. Slavlje u Nišu je dodatna injekcija, nitro na već pun gas koji su crno-beli držali do sada u sezoni.

Možda je ovo pravi trenutak, neposredno posle velikog uspeha crno-belih, da se osvrnemo i na detalje zbog kojih su mogli da izgube i(li) zbog kojih bi potencijalno mogli da se muče u narednim utakmicama. Povreda Redžija Redinga je minus, neizvesno je kad će se oporaviti, Žanisa Pejnersa su svi “prežalili”, dok bi Nemanja Gordić trebalo da se vrati na parket možda već protiv Krke u Novom Mestu. Partizan ima problem sa pozicijom četiri gde Stefan Birčević i Rašon Tomas igraju diskutabilno u poslednje vreme, a kapiten Novica Veličković sa izmorenim kolenima ne može baš da igra 40 minuta. Džejms Mekadu se nije do kraja snašao, luta, previše ispada u odbrani, pravi rupe u defanzivi. Penali Vila Mozlija su problem, jer može da bude meta rivala u završnicama poput one u Čairu, pošto umalo nije koštao Partizan trijumfa. Međutim, Trinkijerijev sastav uprkos svemu - pobeđuje.  Pobeđuje kao tim, prikrivajući mane. Krpi se.

Tu je tajna.

Jedno je sigurno – ekipa Andree Trinkijerija je posle svega iscrpljena. Nedostatak energije je bio primetan na prvom meču turnira, protiv Borca, kad je bila isceđena kao krpa. Najbolja stvar po osvajača kupa je što sledi reprezentativna pauza i što do Krke ima 12 dana odmora, a do Trenta i malo više (4. mart). Dovoljno vremena da se ekipa regeneriše, jer je potrošnja u ovakvom ritmu enormna.
Mrtvi smo, na kolenima. Moraćemo da odmaramo, ali sada možemo da uživamo. Stiže najteži deo sezone, ali kako professor Vladimir Koprivica reče posle utakmice ´mi možemo izgubiti od svakog, ali nas je teško dobiti´. Očekivanja su da se borimo, budemo sveži, da se vrate Reding i Gordić", rekao je Trinkijeri.

Neke stvari su se do sada iskristalisale. Markus Pejdž i Ognjen Jaramaz su se izdvojili kao glavni igrači u napadu, pucaju za tri i sa poludistance, potpomognuti Voldenom i Gordićem, koji nije zbog povrede igrao na Kupu. Volden je imao fantastičnu Bolonju, ali mnogo bitnije od toga je kako organizuje akcije, koliko je lopta sigurna kod njega, kako igra odbranu. Skače fenomenalno za pleja, “pegla” defanzivu, sve po PS-u. Ta četvorica bekova nose Partizan ove sezone, Veličković sigurno iznad očekivanja, dobio  je poziv za reprezentaciju što verovatno ni sam nije mogao da pretpostavi.

Energija Vila Mozlija je više puta isticana, videli smo i vezane trojke Rada Zagorca u najvažnijim trenucima, ali bi pojedini igrači trebalo da pojačaju doprinos u završnici sezone. Posebno Rašon Tomas, Stefan Birčević i Džejms Mekadu, jer je igra ispod koševa lošiji segment crno-belog arsenala.

Za borbe u završnici Evrokupa i ABA lige, sve mora da bude na najvišem nivou. Sinoć na kupu to nije koštalo crno-bele, ali bi moglo u nastavku sezone ako se nešto ne promeni. Promena će biti u vidu Brajana Angole koji je stigao pre svega da pomogne u ABA ligi gde ima pravo igranja i on bi mogao da rastereti pomenute bekove koji su dosta istrošeni igrajući na svim mogućim frontovima.
Pobedila je želja, sve to što krasi Partizan tokom sezone. Ovo je samo prolazna stvar, valjalo bi uživati. Ono što sledi donosi najveću važnost u sezoni. Dobro smo pozicionirani u svim takmičenjima, idemo dalje, bez euforije. I prošle godine smo osvojili Kup, ali smo u važnijim takmičenjima izgubili od Crvene zvezde. Imamo iskustvo od prošle sezone”, rekao je sportski director Nikola Lončar.

Upečatljivu rečenicu posle pobede nad Virtusom u Bolonji izgovorio je kapiten Novica Veličkovića, podsetivši da su se igrači na poluvremenu dogovorili da se u Beograd ne vraćaju bez pobede, iako su gubili. Posle Kupa Trinkijeri je rekao da igrači nisu želeli nazad u glavni grad bez pehara, a Zvezda gotovo da je dobila utakmicu. Partizanovo samopouzdanje odavno nije bilo veće.

Pred Parnim valjkom je i dalje dugačak i krivudav put, crno-beli drže papučicu na gasu, jer od sinoć voze na klasičan nitro pogon. Ubrzanje koje bi morali da iskoriste.

(FOTO: Star sport)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara