""
""

Krenuo je prvi Mundijal...

Vreme čitanja: 2min | čet. 13.07.17. | 11:38

Čitava priča krenula je s razlogom - Urugvaj je slavio stogodišnjicu nezavisnosti, od čega je i svetski fudbalski eksperiment trebalo da ima koristi...

Postoje priče koje počinju sa: “Bila jednom jedna zemlja... Bio jednom jedan Mundijal“... Na današnji dan počela je jedna takva priča - jugoslovenska, a tehnički srpska. Odiseja naših momaka na prvom Svetskom prvenstvu u Urugvaju 1930. godine.

Izabrane vesti

Čitava priča krenula je s razlogom. Urugvaj je slavio stogodišnjicu nezavisnosti, od čega je i svetski fudbalski eksperiment trebalo da ima koristi. FIFA je pod autoritetom Žila Rimea uspela da skupi 13 reprezentacija na toj prvoj smotri fudbala. 

Jugoslovenska ekspedicija gotovo da je samo spletom okolnosti stigla na Svetsko prvenstvo u Urugvaju. Tadašnji Fudbalski savez Kraljevine Jugoslavije bio je podeljen zbog preseljenja centra organizacije iz Zagreba u Beograd. Hrvati su bojkotovali nacionalno prvenstvo, a državu gotovo da cela stvar nije interesovala. Ipak, Jugoslaviji se osmehnula sreća nakon otkazivanja učešća nekih od najjačih evropskih reprezentacija.

U Urugvaj su stigle samo četiri ekipe sa Starog kontinenta, i to Jugoslavija, Francuska, Belgija i Rumunija. Pored njih na takmičenju su bile i nacionalne selekcije osam zemalja Južne i Srednje Amerike - Argentine, Čilea, Brazila, Bolivije, Paragvaja, Perua, Meksika i SAD-a. Predviđeno je bilo da se prvenstvo odigrava na novom stadionu Sentenario, ali avaj… Urugvajci nisu stigli da ga završe, pa se na početku igralo na stadionima Penjerola i Nasionala.

Podsetimo, Jugoslavija je važila za totalnog autsajdera, a prvenstvo je završila tek u polufinalu, ubedljivim porazom od domaćina - 1:6. Istim rezultatom Argentinci su tukli Ameriakance i došli do finala, gde nisu mogli protiv Urugvajaca i domaćinskog suđenja. 

A prvog dana turnira, 13. jula 1930. na programu su bila dva susreta. Sjedinjene Američke Države savladale su Belgiju (3:0), dok je Francuska bila bolja od Meksika - 4:1... 


tagovi

reprezentativni fudbalmeđunarodni fudbaldogodilo se na današnji dan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara