Kai Haverc lobuje Borda (Reuters)
Kai Haverc lobuje Borda (Reuters)

Krenulo Čelsiju i Poteru: Najbolje napadačko izdanje od oktobra začinjeno magijom Enca i Haverca (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 11.03.23. | 18:02

Plavci prvi put od sredine oktobra ostvarili uzastopne pobede i postigli tri gola na jednoj utakmici, Totenhem rutinski savladao Notingem Forest

Možda bi sve bilo drugačije da je Čelsi ispao u osmini finala Lige šampiona od Borusije, da u revanšu nije nadoknadio zaostatak od jednog gola. Možda bi to bio kraj za Grejama Potera. Ali Čelsi se provukao, zaslužio mesto među najboljih osam u Evropi, a konačno mu je krenulo i u Premijer ligi. U 27. kolu pregrmeo nedaće na King Pauer stadionu, srušio ratoborni Lester i prikazao najbolje napadačko izdanje u poslednjih pet meseci - 1:3.

Od sredine oktobra Plavci nisu ostvarili uzastopne pobede (gledajući sva takmičenja), a od tada nisu postigli više od dva gola na jednoj utakmici. Gostovanje Lesteru pomoglo je uzdrmanom londonskom velikanu za novu injekciju samopouzdanja, a da ono više nije u slobodnom padu, već da ide uzlaznom putanjom pokazala je kombinacija Enca Fernandeza i Kaija Haverca u poslednjim sekundama prvog poluvremena.

Izabrane vesti

Čelsi je rano poveo, već posle 11. minuta preciznim volejem Bena Čilvela protiv bivšeg kluba i u prvih pola sata i kusur figurirao je kao znatno ubedljiviji tim na terenu. Sve dok greška Žoaa Feliksa iz 39. minuta nije pomogla Patsonu Daki sa kapice šesnaesterca pogodi za izjednačenje. Odjednom je Lester živnuo, saterao Plavce u njihovu trećinu i naterao ih da se grčevito brane. Preživeli su nekolicinu zastopnih naleta domaćina, Kepa Arizabalaga sprečio preokret, a onda je magija Enca i Haverca obeshrabrila Lester u foto-finišu prvog dela. Šmekerski boc Argentinca preko čitave odbrane rivala i egzekucija Nemaca u istom maniru, iz prve.

Po jedan gol u oba poluvremena poništen je ekipi sa Stamford Bridža. Prvi nakon nešto više od pola sata igre Žoau Feliksu zbog ofsajda, a onda je zastavica razočarala, danas jednog od najgorih igrača na terenu Mihajla Mudrika sprečivši ga u 75. minutu da zvanično upiše prvenac za novi klub. Ako je za neku utehu, papreno plaćeni Ukrajinac je tri minuta kasnije namestio Mateu Kovačiću gol za potvrdu pobede.

Napadački su stvari štimale bolje nego prethodnih meseci, ali poslednje što bi fudbalerima Čelsija smelo da se dogodi jeste da pomisle da je kriza prošlost. Lako je utakmica u Lesteru mogla da se okrene i na drugu stranu. Počev od pomenute ofanzive Lisica iz završnice prvog dela, a nešto slično proživeli su Plavci i sredinom drugog. Prvo je rezervista Konor Galaher odličnim postavljanjem na gol liniji sprečio izjednačenje 2:2, a pet minuta kasnije sreća je pogledala Kepu da nakon promašene lopte u želji da boksuje, Duzberi Hol ne zakuca loptu u mrežu već mu je samo vrati u ruke.

Ma pobeda Čelsija mogla je da bude bolje trasirana. Lester je imao sreće što već u drugom minutu nije ostao sa igračem manje zbog starta Pereire nad Feliksom za koji nije dobio ni šuti karton. Prava je sreća što je Portugalac izbegao težu povredu.

Kao da mu je proradio inat te se profilisao kao jedan od najraspoloženijih fudbalera na terenu. Sredinom prvog dela u konti bocnuo loptu prego golmana Vorda, a stativa spasila Lester. Sve u svemu, predstava puna interesantnog sadržaja u kojoj je moglo da padne i mnogo više od četiri gola.

Totenhem sredinom nedelje jeste doživeo razočaranje u vidu eliminacije iz Lige šampiona koju mu je servirao Milan, ali su Pevci nisu sebi dali luksuz da previše razmišljaju o neuspehu, već su se maksimalno fokusirali na jedini preostali cilj do kraja sezone - jurnjavu za mestom u Ligi šampiona za predstojeću takmičarsku godinu. Ugostili su Notingem Forest i istratili ga iz severnog Londona sa tri gola - 3:1.

Pečat na jednu od najsigurnijih pobeda Sparsa ove sezone udario je dvostruki strelac Hari Kejn. Došao je najbolji strelac u istoriji Totenhema do 19. pa i 20. pogotka od starta sezone i šesti put u karijeri probio magičnu brojku od 20 golova u Premijer ligi. U 19. minutu je glavom unovčio asistenciju Pedra Pora, petnaestak minuta kasnije duplirao prednost domaćina autoritativno izvedenim penalom.

Bez obzira na negativnu energiju na relaciji Rišarlison - Antonio Konte, italijanski stručnjak je Brazilcu pružio šansu na terenu od prvog minuta i ne može se reći da se pokajao. Ofsajd iz 4. minuta poništio mu je prvenac za Totenhem u Premijer ligi, ali je po isteku sat vremena igre uposlio Hjong Min Sona i pomogao Korejcu da postigne tek drugi pogodak u poslednjih devet utakmica.

Komotna prednost dovela je do opuštanja Konteovih pulena u završnici meča, Voral je desetak minuta pre kraja uspeo da savlada Frejzera Forstera, a mogao je domaćin da zagorča sebi život posle jedanesterca koji je poklonio rivalu u dubokoj nadoknadi. Nonšalancija Andrea Ajua koji je izveo očajan jedanaesterac, sprečila je potencijalnih još 120 sekundi neizvesnosti.

Čvrsto za sada Totenhem stoji na četvrtoj poziciji sa 48 bodova, šest više od Liverpula koji ima utakmicu manje, odnosno sedam od Njukasla koji ima tri utakmice deficita.

PREMIJER LIGA - 27. KOLO

Subota

Bornmut - Liverpul 1:0 (1:0)

/Biling 28/

Everton - Brentford 1:0 (1:0)

/Meknil 1/

Lids - Brajton 2:2 (1:1)

/Bamford 40, Harison 78 - Makalister 33, Harison 61AG/

Lester - Čelsi 1:3 (1:2)

/Daka 40 - Čilvel 11, Haverc 45+5, Kovačić 78/

Totenhem - Notingem Forest 3:1 (1:1)

/Kejn 19, 35, Son 62 - Voral 81/

18.30: (10,0) Kristal Palas (5,10) Mančester Siti (1,37)

Nedelja

15.00: (5,80) Fulam (3,90) Arsenal (1,67)

15.00: (1,37) Mančester Junajted (5,10) Sautempton (10,0)

15.00: (2,25) Vest Hem (3,30) Aston Vila (3,60)

17.30: (1,75) Njukasl (3,60) Vulverhempton (5,60)

***kvote su podložne promenama



tagovi

TotenhemČelsiLesterLester SitiNotingem ForestHari Kejn

Obaveštavaj me

Čelsi
Totenhem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara