Ilustracija (©fkborac.net)
Ilustracija (©fkborac.net)

Kreće finalna runda za pehar Kupa - Zrinjski ili Borac?

Vreme čitanja: 6min | sre. 08.05.24. | 11:03

BiH: Prva runda bitke za trofej igra se u Mostaru

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Realno gledajući kroz celu sezonu, Borac i Zrinjski su ubedljivo najbolje ekipe u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. I prethodnih godina bili su nekoliko koraka ispred svih ostalih, ali ova sezona se posebno izdvaja po kvalitetu ove dve ekipe. U prvenstvu gotovo celo vreme traje trka u dvoje za šampionski naslov, a trenutno su tome bliži Banjalučani. Pitanje je šta bi bilo da Mostarci nisu igrali Evropu, što je značajno uticalo na rezultate u domaćem prvenstvu. Neizvestan finiš očekujemo u ligi, a identična situacija je i u Kupu, gde su i jedni i drugi potvrdili svoj kvalitet u odnosu na ostale. Potpuno zasluženo i dominantno došli su do finala u najmasovnijem takmičenju u BiH pa će danas u prvom finalnom okršaju odmeriti snage, i to u Mostaru (18:00).

Izabrane vesti

Zrinjski igra u odličnoj formi u poslednje vreme. Vezali su sedam pobeda, a mreža im se tresla na svega jednoj utakmici. Posložio je očigledno Željko Petrović kockice u timu, i napravio mašinu kadru da postane stroj kakav je Zrinjski bio pre dve godine. Ipak, i Borac je ove sezone fantastičan pa će ovaj duel biti poslastica za ljubitelje fudbala u BiH.

Svestan toga je i trener Mostaraca Željko Petrović kojem bi eventualni pehar sa Zrinjskim bio prvi u samostalnoj trenerskoj karijeri.

"Dve najbolje ekipe igraju finale i to je realno. Drugačija je situacija nego ranije, kada se u finalu igrao jedan meč. Igramo kod kuće i moramo da idemo na pobedu. Kao domaćin, kao jedna od najboljih ekipa u ligi, naša obaveza je da probamo da dobijemo ovu utakmicu. Nadam se da će naši navijači ispuniti tribine jer je ovo za nas jedna od najvažnijih utakmica godine. Ovo finale je za mene utakmica života, nešto specijalno. Kada sam došao, rekao sam da bi mi bilo draže da sa nekim 'manjim' klubom sa naših prostora uđem u grupnu fazu, nego da osvojim trofej u Ligi šampiona sa Mančester sitijem. Kada uđeš u grupnu fazu neke evropske lige, to nije normalno. To nije napravljeno za nas, to je za ove bogate. Za klubove sa naših prostora, ako se ušunjaš tu, treba da si presrećan. Igranje Zrinjskog u Konferencijskoj ligi je neverovatan rezultat. Probaćemo i ove godine da napravimo nešto slično", rekao je Petrović.

18.00: (2,05) Zrinjski (3,30) Borac (3,45)

Ove sezone vodi se žestoka bitka Borca i Zrinjskog u oba domaća takmičenja. Na tri odigrane utakmice viđena su tri različita ishoda. Borac je slavio u Mostaru, Zrinjski u Banjaluci, dok u prvom susretu na banjalučkom Gradskom stadionu nije bilo pobednika, ali ni golova.

"Oni su se tad i bojali nas. Oni stalno viču 'Nama je samo Zrinjski', ne javno, nego ovako po lokalima i restoranima, pošto ja poznajem mnogo ljudi u BiH, imamo mnogo zajedničkih prijatelja, koji možda ne znaju da su nam zajednički, pa kažu 'Jedino se bojimo od onoga Zrinjskoga.' I to je lijepo kad se neko nekoga plaši, guraš jedan drugoga. I mi, da smo na njihovoj poziciji, rekli bismo 'Joj, samo Borac da nam ne priđe'", rekao je Petrović, a onda pohvalio tim Vinka Marinovića.

"Mislim da je Borac iskusna ekipa, koja igra na evropski način, pametno na rezultat. Njih ne interesuje da li će da odigraju poziciju kako treba, da li će da napadaju levo ili desno, imaju svoje ustaljene šablone i idu da dobiju utakmice i tako su i dobijali. Da li su odigrali nešto 'vau'? Sa svim poštovanjem prema njima - mislim da nisu. Ali vidiš da su iskusna i pametna ekipa, kad povedu 1:0 - to je to. Imaju dosta dobrih igrača koji mogu da reše utakmicu. Mi treba da zatvorimo jednog ili dva igrača. Naravno, bez velike arogancije, mi smo Zrinjski, igramo kod kuće i ja neću menjati naš stil igre. Finale se igra da dobiješ, a ne da bi lepo igrao. Naša ekipa ima takvu strukturu igrača da nismo u stanju da se branimo. Moramo da igramo. Imamo ekipu koja hoće da igra i da se nadigrava. Mislim da Borcu nije isto igrati protiv nas ili nekog drugog. Dođu tu na ovaj lep teren, hoće i znaju da igraju. Mi smo domaćini i probaćemo da od prvog minuta nametnemo naš ritam i probamo da dobijemo utakmicu", zaključio je Petrović.

Borac je od starta sezone u Premijer ligi pokazao dominaciju i jurišao ka tituli. Iako je u jednom trenutku delovalo da je završeno, Zrinjski je ipak iskoristio kikseve Borca i uspeo se približiti na vrhu tabele. I u Kupu je Borac jasno stavio do znanja da želi titulu, tako da je praktično cela sezona stala u narednih 15-ak dana, jer će Banjalučani tada znati od čega su satkani. Mada, ne treba ni najmanje sumnjati u ekipu, koja u celom prvenstvu ima svega dva poraza, dok su u Kupu upisali sve pobede.

-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Real Madrid na Santjago Bernabeuu, Mančester Junajted na Old Trafordu ili možda Borusiju Dortmund na Vestfalenu?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

-------------

Napravio je Vinko Marinović tim za respekt, pa se uloga favorita pred finalni dvomeč ne sme nikom dodeliti.

"Biće to duel dve najkvalitetnije ekipe, teška utakmica, ovo je finale i sigurni smo da će u ova dva susreta publika moći da uživa. Što se tiče Zrinjskog, znamo da su u dobroj formi, to su pokazali na poslednjih osam utakmica u kojima nemaju poraz. Mi smo, s druge strane, u poziciji koja nije tako česta - možemo da osvojimo oba trofeja tako da nam sigurno neće nedostajati motiva za ovu utakmicu i nadamo se da ćemo u ova dva meča uspeti da dođemo do pehara", poručio je Vinko Marinović, trener aktuelnog lidera bh. prvenstva.

Marinović je za prethodni meč imao mnogo problema sa igračkim kadrom, nije mogao da računa na sve fudbalere (Sebastijan Erera, Zoran Kvržić, Jakov Blagaić...), tako da je još neizvesno sa kojim timom će Borac istrčati na megdan Mostarcima. Ono što je olakšavajuća okolnost, to je da će revanš u Banjaluci biti odigran 22. maja umesto prvobitnog plana da se igra 15.maja.

"Mi ćemo imati dovoljno vremena da se spremimo za tu utakmicu. Između ta dva meča je i prvenstvo, znači veoma naporan ritam, ali tako je kada se boriš za trofeje. Ekipa je do sada sve odradila veoma dobro, bili su jedan tim, tako da očekujem da i prvenstvo i kup odradimo do kraja na isti način", zaključio je trener Borca.

PUT DO FINALA

Nikada nijedna ekipa u istoriji Kupa Bosne i Hercegovine nije do finala došla bez ijednog primljenog gola, kao što je ove sezone pošlo za rukom Zrinjskom. Sve je krenulo od uverljive pobede protiv federalnog prvoligaša Čelika (6:0). Posle toga, na red je došao još jedan prvoligaš Slavija. Bilo je 3:0. Da se Zrinjski pretplatio na prvoligaše, pokazalo je i četvrtfinale gde je u dvomeču savladano Jedinstvo iz Bihaća sa ukupnih 3:0. U polufinalu protivnik je bio premijerligaš Sloga iz Doboja. Ako je u prvom duelu bilo neizvesno (0:0), u drugom su sve dileme razrešene, te je sa 3:0, Zrinjski potvrdio plasman u novo finale i pohod na odbranu titule.

Borac je imao znatno teži put do finala. Iako je sve krenulo od prvoligaša Radnika iz Hadžića i minimalne pobede 1:0, nastavak je bio mnogo izazovniji za Banjalučane. Prvo trijumf nad premijerligašem Zvijezdom 2:0, a potom dvomeč sa Sarajevom. Nedovršena utakmica na Koševu, pripala je na koncu Banjalučanima 3:0 za zelenim stolom, što je posle 0:0 u Banjaluci, bilo više nego dovoljno za plasman u polufinale. I tamo je čekao još jedan premijerligaš Široki Brijeg. Prvo gostujuća pobeda 3:1, a potom i domaća 2:1, za overu plasmana u finale i priliku za duplu krunu.

KUP BIH - FINALE, PRVI MEČ

Sreda

18.00: (2,05) Zrinjski (3,30) Borac (3,45)

***kvote su podložne promenama



tagovi

BiHZrinjskiBorac Banja LukaBorac BanjalukaVinko MarinovićŽeljko Petrović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara