Strahinja Eraković (©YouTube)
Strahinja Eraković (©YouTube)

Krasnodarov prvenac ili Zenitov nastavak dominacije?

Vreme čitanja: 5min | sub. 13.07.24. | 10:16

Superkup Rusije je na programu od 19.30 časova, a njime će zvanično biti otvorena nova fudbalska sezona u toj zemlji

Da li je konačno došlo vreme da Krasnodar osvoji neki trofej ili će Zenit i ove sezone nastaviti dominaciju nad ruskim fudbalom? Odgovor ćemo dobiti ove subote, pošto je od 19.30 časova na programu Superkup Rusije, te dve ekipe će se sastati na neutralnom terenu u Volgogradu, čime će zvanično biti otvorena nova sezona.

Zenit je tokom proleća objedinio duplu krunu, iako je bio zreo za to da ostane bez ijednog trofeja. Nudio se u prvenstvu i Krasnodaru i moskovskom Dinamu, vezivao je po nekoliko kikseva u finišu prvenstva… Na kraju je u poslednjem kolu ispalo tako da je baš Krasnodar pobedom nad Dinamom sačuvao tim iz Sankt Peterburga na tronu. Mada, Bikovi bi bili krunisani da u isto vreme Zenit nije uspeo da preokrene protiv Rostova, odnosno da Artur nije postigao pobedonosni gol u 85. minutu.

Izabrane vesti

Nedelju dana posle toga navijači Zenita su prošli kroz još jednu agoniju. U finalu Kupa Rusije je novi drugoligaš Baltika vodila sa 1:0 sve do 81. minuta, posle čega su Ninjo i Alip doneli preokret i novi trofej Zenitu.

Samim tim, svoje mesto u Superkupu je dobio Krasnodar, kao vicešampion Premijer lige Rusije. „Preko veze“ je došao do šanse da se bori za svoj prvi trofej.


19.30: (1,80) Zenit (3,60) Krasnodar (4,60)


Krasnodar je mlad klub. Sergej Galicki ga je osnovao pre 16 godina, uz jasan plan da u početku trofeji neće biti na prvom mestu. Sve je bilo podređeno stvaranju igrača, napravljena je jaka akademija, a izgrađen je i ultramoderan stadion. Postavljeni su svi uslovi za berbu trofeja, ali prethodnih godina im je nešto definitivno nedostajalo za konačan uspeh. Pretprošle sezone, pod palicom Vladimira Ivića poraženi su u finalu Kupa Rusije od CSKA posle penala, a prošle su ostali bez titule pošto je Galicki smenio Ivića u trenutku dok su bili prvi na tabeli.

Što duže ruski fudbal zbog dešavanja u Ukrajini bude pod sankcijama UEFA, to će klubovi iz sezone u sezonu gubiti na kvalitetu. Jednostavno, bez međunarodnih takmičenja je teško motivisati najbolje igrače, a pogotovo strance. Tako je i Krasnodar ovog leta značajno oslabljen, pošto je prodao nekoliko prvotimaca u ukupnoj vrednosti od skoro 30.000.000 evra.

Najviše je doneo transfer golmana Matveja Safonova u Pari Sen Žermen, 20.000.000 evra. Desni bek Sergej Volkov je prešao direktno u redove Zenita za 5.000.000, dok je Kadi Borhes napustio Rusiju i pojačao Ferencvaroš za 2.000.000 evra. Žunior Alonso se vratio u Brazil, u Atletiko Mineiro za 1.100.000, dok je Šapija Sulejmanova Aris otkupio posle zadovoljavajuće pozajmice za 1.000.000. Džonatan Okoronkvo je prešao u turski Hataj za 800.000. Jedini srpski fudbaler koji je prošle sezone igrao u Krasnodaru, Mihajlo Banjac, vratio se u TSC Bačku Topolu na pozajmicu.

A dolasci? Izuzev Danila Kozlova iz Baltike, koji je plaćen 1.250.000 evra, Krasnodar nije plaćao obeštećenja. Kao slobodni igrači su stigli Jurij Gazinski (Ural), Jurij Djupin (Rubin) i najzvučnije pojačanje Fjodor Smolov (Dinamo Moskva).

Doduše, iza 34-godišnjeg Smolova je slaba sezona, potpuno je bio u senci Konstantina Tjukavina i na 25 mečeva je postigao četiri gola i imao još toliko asistencija. Najbolji ruski fudbaler u periodu od 2016. do 2018. godine je tokom karijere osvojio samo tri trofeja, dva kupa i jedan superkup, sve sa Lokomotivom iz Moskve. Videćemo da li će biti taličan i Krasnodaru.

Što se tiče Zenita, imali smo prilike nedavno da ga gledamo u okršaju sa Crvenom zvezdom. To je prvaku Rusije bila generalna proba za početak sezone, odigrao je solidno, ali je i pored toga poražen od kombinovanog tima šampiona Srbije sa 2:1. Trener Sergej Semak ima mnogo razloga da bude zabrinut.

Činjenica je doduše da se još uvek nisu posložile sve kockice. Ne zna se definitivno ni sa kakvim timom će Semak raspolagati u prvenstvu. Za sada su otišli samo Danil Krugovoj (CSKA Moskva) i Aleksandar Vasjutin (Akron). Očekuje se da u narednih nekoliko dana i Klaudinjo napusti Sankt Peterburg i pojača Flamengo u transferu od 18.000.000 evra, ali je agent Brazilca Fernando Garsija poručio da za sada taj posao nije završen.

Nema dogovora sa Flamengom. Klaudinjo je Zenitov igrač. On se sprema za meč Superkupa sa Krasnodarom i fokusira se samo na utakmicu“, kazao je Garsija.

Klaudinjo je igrao i protiv Zvezde, bilo je evidentno da Semak računa na njega. Međutim, za svaki slučaj je spremna zamena u vidu srpskog reprezentativca Ivana Ilića. Praktično je sve dogovoreno, u narednih nekoliko dana bi vezista Torina trebalo da stigne u Sankt Peterburg i potpiše petogodišnji uzgovor vredan 15.000.000 evra. Naravno, čekaće se i na konačnu odluku Klaudinja.

Do tada Zenit će imati samo jednog srpskog fudbalera, Strahinju Erakovića. Nekadašnji štoper Crvene zvezde je protiv bivšeg kluba bio starter, odigrao je kao štoper. Tokom prošle sezone Semak ga je gotovo ravnomerno koristio i kao desnog beka, ali dolaskom Volkova iz Krasnodara ta pozicija bi trebalo da je zatvorena i Eraković će moći da uživa na svom prirodnom štoperskom mestu.

Volkov je jedan od pet transfera Zenita ovog leta, a sve su bila pojačanja iz domaćeg prvenstva. Najskuplji je bio Maksim Glušenkov, napadač Lokomotive, plaćen 6.300.000 evra. Sa njim je iz moskovskog kluba stigao i Vilson Isidor, za 4.000.000, dok je levi bek Krilja Sovjetova Jurij Gorškov koštao 1.260.000. Najjeftiniji je bio golman Baltike Jevegin Latišonok, samo 300.000 evra.

Krasnodar poslednjih godina kao da ima ozbiljan kompleks od Zenita. Nije ga pobedio nijednom još od aprila 2018. godine, odnosno na 12 poslednjih susreta. Od toga, osam je izgubio. Prošle sezone je u novembru bilo 1:1 u Sankt Peterburgu, dok je u aprilu Zenit trijumfovao u Krasnodaru sa 2:1.

Superkup Rusije se igra od 2003. godine, a Zenit je najuspešniji u njemu sa osam osvojenih trofeja. Sedam ima CSKA, Lokomotiva tri, Rubin dva i Spartak jedan. Krasnodaru će ovo biti prvi put da učestvuje u tom takmičenju, u kojem su osim nabrojanih učestvovali samo još Terek i Rostov (oba tima po jednom i poražena su).


------------------------------

Igraj EURO Prognozzer - osvoji svaki dan do 100.000 bez ikakvog uloga!

EUROFORIJA SE ZAHUKTAVA, OSTALO JE JOŠ FINALE U NEDELJU!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

------------------------------


SUPERKUP RUSIJE – FINALE

Subota

19.30: (1,80) Zenit (3,60) Krasnodar (4,60)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Superkup RusijeStrahinja ErakovićZenitKrasnodar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara