Sofijan Raimi (AFP)
Sofijan Raimi (AFP)

Kraj svetskog rekorda i težak poraz saudijskog Drim tima! Marokanac razbio Sergeja i drugare

Vreme čitanja: 4min | sre. 17.04.24. | 20:03

Nakon 34. uzastopne pobede, Al Hilal doživeo neuspeh u polufinalu Lige šampiona Azije protiv ekipe Ernana Krespa

Ogroman novac je prošlog leta uložio najveći saudijski klub Al Hilal kako bi potpuno zagospodario arapskim i azijskim fudbalom i bio ravnopravan takmac evropskim klubovima na SP za klubove u Americi naredne godine.

Došle su skupo plaćenje zvezde poput Nejmara, Sergeja Milinkovića Savića, Aleksandra Mitrovića, Rubena Neveša, Kalidua Kulibalija, Malkoma, Jasina Bonua, Renana Lodija i pridružile se najboljim saudijskim fudbalerima... Na klupu se vratio Žorž Žezus i arapski Drim tim se posle perioda uigravanja zaleteo i počeo da ruši sve pred sobom.

Izabrane vesti

Ludačka pobeda serija je krenula još 25. septembra prošle godine. Od tada je Al Hilal nizao trijumfe u prvenstvu, azijskoj Ligi šampiona, nacionalnom Kupu... U međuvremenu su osvojili Superkup Saudijske Arabije, srušili svetski rekord po broju uzastopnih pobeda i došli do 34 zaredom.

Ali danas je i toj seriji došao kraj!

Al Hilal je doživeo debakl u polufinalu Lige šampiona Azije! Al Ain iz Ujedinjenih Arapskih Emirata je u prvom polufinalnom meču kontinentalnog takmičenja razbio Al Hilal 4:2 i napravio lepu zalihu pred revanš u Rijadu. Marokanski napadač Sofijan Raimi je odigrao fantastičan meč, upisao het-trik za pola sata i zasenio sva ostala imena na terenu.

Raimi ima 27 godina i pre tri godine je došao u Al Ain u transferu teškom 2.500.000 evra. Pre toga je bio idol navijača Raže Kazablanke, jednog od najvećih afričkih klubova. Ove sezone blista u dresu Al Aina. Prvi je strelac azijske Lige šampiona sa 11 golova (tri više od Aleksandra Mitrovića), a pre Al Hilala je terorisao i odbranu još jednog saudijskog velikana. U četvrtfinalu je sa tri gola u dva meča bio najzaslužniji za eliminaciju Al Nasra za koji igraju Kristijano Ronaldo, Sadio Mane, Emerik Laport, Marcelo Brozović, David Ospina...

Ono što je Al Hilal u Saudijskoj Arabiji, to je Al Ain u Emiratima. Ubedljivo najveći klub u zemlji. Ali za razliku od komšija iz Arabije, Emiraćani drugačije rade. Ne plaćaju basnoslovne sume novca na ugovore stranih zvezda. Iako su za Al Ain u prošlosti igrala poznata imena poput Rajana Babel, Emanuela Emenikea, Mičela Bastosa, Horhea Valdivije ili Asamoe Đana, Al Ain nikada za kupovinu igrača nije paltio više od 8.000.000 evra. Primera radi, Al Hilal je samo za pojačanja u ovoj sezoni potrošio 376.000.000 evra, a makar još toliko na ugovore igrača.

Al Ain dovodi manje zvulčna inostrana imena koja se uklapaju u kolektiv. Na klupi im sedi legendarni argentinski napadač Ernan Krespo, polovinu tima čine stranci ali to nisu velika imena. Pomenuti Raimi, Brazilac Erik, Paragvajac Kaku, Argentinac Palasios, Park iz Južne Koreje, Nader iz Egipta... U domaćem prvenstvu igraju ispod očekivanja i nalaze se na trećem mestu iza Al Vasla koji trenira Miloš Milojević i Šabab Al AHlija na čijoj klupi sedi Marko Nikolić. Ali, zato u Ligi šampiona blistaju. Kroz grupnu fazu su protutnjali, potom golom Raimija u 92. minutu izbacili uzbekistanski Nasaf, da bi u četvrtfinalu na penale eliminisali pomennuti Al Nasr. 

Malo ko im je danas davao šanse protiv favorizovanog Al Hilala ali su odirgali meč sezone i furioznom igrom u prvih pola sata šokirali Saudijce koji su zbog povreda bili lišeni usluga nekih od najboljih igrača poput Nejmara, Mitrovića i Bona. Od stranih zvezda u startnoj postavi Al Hilal su se našli Milinković Savić, Neveš, Malkom, Kulibali i Mikael.

Raimi je već u sedmom minutu pobegaqo Kulibaliju, izašao sam na golmana i pogodio. Dvadeset minuta kasnije je duplirao prednost sa bele tačke, da bi na isti način u 38. minutu pogodio za škonatnih 3:0!

Uspeli su gosti da se konsoliduju na poluvremenu i da drugi deo igre otvore golom nade. Malkom je na petercu sačekao idealan pas Milinković Savića i vratio Al Hilal u igru. Međutim, nada je kratko trajala... U 56. minutu je Al Ain dobio i treći penal na meču, a siguran je bio Kaku.

Najbolji saudijski fudbaler Salem Al Davsari je u 78. minutu vratio zaostatak Al Hilala na dva gola pošto je golman prethodno odbranio šut Milinković Savića na petercu. Srpski vezista je bio jedina svetla tačka gostiju...

Na kraju, Ai Hilal je i dobro prošao kako je izgledalo na početku. Imaće šansu da u Rijadu pred svojim navijačima u revanšu nadokandi dva gola zaostatlka i pokuša da preokretom dođe do finala takmičenja u kojem je najtrofjeniji klub Azije sa četiri titule. Poslednji put su prvaci bili 2021. godine.

U drugom polufinalu, Ulsan iz Južne Koreje je u prvom meču iskoristio prednost domaćeg terena i savladao japansku Jokohamu 1:0. I ne samo da je upisao trijumf pred revanš, već je ovom pobedom obezbedio direktan plasman na Mundijal za Klubove koji se od naredne godine u Americi prvi put igra sa 32 kluba. Pre njega su iz Azije mesta obezbedili Al Hilal i japanska Urava, a četvrto mesto će popuniti ovogodišnji osvajač Lige šampiona. Ako to budu Al Hilal ili Ulsan, onda će na SP za klubove korejski Džonbuk koji ima najbolji koeficijent u poslednje četiri godine. Dakle, Al Ain i Jokohama se bore ne samo za titulu šampiona Azije, već i za učešće na Mundijalu u Americi na kojem će uestvovati najbolji timovi sveta...


tagovi

Sergej Milinković SavićErnan KrespoAl HilalAl Ain

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara