KRAJ NA MALIM TERENIMA: Potpuni cirkus na Istoku, iz srpskih liga ispao 31 klub, sledi baraž za Prvu ligu

Vreme čitanja: 4min | pon. 07.06.21. | 14:12

Timok se jedva umuvao u ligu, pa došao do trona; dva najslabija tima primila 367 golova...

Došlo vreme za poslednji zvižduk i na malim terenima širom Srbije. Nekoliko dana uoči starta šampinata Evrope stavljena je tačka na ligaški deo maltene svih prvenstava ispod drugog ranga, pa u narednih nekoliko dana ostaje samo još da se odigraju baraži.

Najzanimljivije trebalo bi da bude u borbi za Prvu ligu Srbije. Po prvi put sistem takmičenja je takav da se nijedan prvak iz četiri grupe Srpske lige nije plasirao u viši rang. Zbog vraćanja na pređašnji broj učesnika PLS-a (16) a uoči starta ove sezone doneta je odluka da najbolje ekipe Srpske lige - Vojvodina, Srpske lige - Istok, Srpske lige - Zapad i Srpske lige - Beograd kroz doigravanje odluče koja će dva tima u viši rang.

Izabrane vesti

Od ranije je poznato da će se u žrebu naći Teleoptik, Timok, Mladost Satelit i Sloga iz Požege. Dva pobednika baraža obezbediće vizu za PLS.

Sa 94 osvojena boda iz 38 kola Mladost iz novosadskog naselja Satelit najubedljivije stigla je do prvog mesta. I značajno pre svih ostalih. Podsetimo, radi se o klubu s višedecenijskom tradicijom koji je u poslednjih nekoliko godina doživeo veliku ekspanziju, kada je dobio moćne sponzore u kompanijama što se bave trgovinom elektromaterijala. Mladost je 2018. bila u petom rangu (Novosadska liga), ušla je u Vojvođansku ligu - Jug kao najbolja, a onda uz dosta sreće i zahvaljujući prekidu prvenstva usled pandemije koronavirusa skočila u Srpsku ligu - Vojvodina. Ovo bi, dakle, mogla da joj bude treća promocija za tri godine, čime bi 50. rođendan proslavila kao član Prve lige.

Partizanova filijala koju sa klupe predvodi Albert Nađ doživela je čak četiri poraza do novembra prošle godine i postavljalo se pitanje da li uopšte ima ambicije da napadne ulazak u viši rang. Međutim posle serije pobeda u martu i aprilu jasno je bilo da im nema premca u beogradskoj grupi. Teleoptik je stekao toliki kapital da je sebi mogao da dozvoli luksuz da izgubi poslednja tri meča u sezoni, odnosno da u poslednjih pet uzme svega dva boda.

U zapadnoj grupi pogled na tabelu kazuje da je Sloga iz Požege imala konkurenciju u Jedinstvu sa Uba, ali realnost je drukčija. Oba poraza Požežani su doživeli u samom finišu, dok je Jedinstvo u prvih 11. rundi doživelo čak pet poraza. Trka je praktično još tada bila rešena...

U Srpskoj ligi - Istok bilo je najviše uzbuđenja kada bi se gledao samo i isključivo pravi takmičarski momenat, jer Timok je tek kolo pre kraja overio prvo mesto. Suština je ipak nešto komplikovanija. Radi se o ligi koja se pretvorila u totalni cirkus.

Najviše buke diglo se upravo u tom pretposlednjem kolu, kada je verni pratilac Zaječaraca sve do tog momenta - Budućnost iz Popovca, pala u Paraćinu (0:1), uz ocene izveštača da se radilo o klasičnoj krađi. Gosti su na tom meču dobili dva crvena kartona, a po okončanju utakmice napravili su špalir za arbitra kako bi mu na ironičan način pokazali koliko je bio nepravdan prema njima.

Timok je na kraju izborio prvo mesto a da je prošle godine u ligu ušao na mala vrata, kao drugoplasirani u Zoni Istok (uz veliku podršku lokalne samouprave), iza lokalnog rivala Kablova. Na kraju se ispostavilo da Kablovi nemaju ni uslova ni sredstava za takmičenje u višem rangu, pa su za njih igrali omladinci Timoka?! Sve se završilo tako što su ovu sezonu završili sa 185 primljenih golova?!

I to nije sve. Moravac Orion iz Mrštana, ne tako davno prvoligaš, zabeležio je još slabiji učinak: svega sedam bodova i 182 primljena gola!

Dva najslabija tima, dakle, završila su sa ukupno 367 primljenih pogodaka?! Za Kablove igraju Timokovi igrači... Biće da tu ima malo i sporne regularnosti.

Posle svega navedenog podatak da je, recimo, na utakmici Topličanin - Jedinstvo fizički napadnut sudija Vukadinović, odnosno da u znak protesta arbitri nisu želeli da dele pravdu u poslednja dva kola, zaista deluje benigno. Isto tako u nekakvom zapećku ostaje činjenica da su ispala dva niška kluba - Sinđelić i Car Konstantin, nekada stabilni članovi PLS-a.   

I još jedan podatak što kompletira lošu sliku istočne grupe. Podatak verovatno za Ginisa: kada je crta podvučena iz lige je ispalo 12 klubova?! Teško da ste za takav slučaj imali prilike da čujete. Ili da vidite neku sličnu tabelu.

U ovu situaciju došlo se usled pomenutog povratka na ligu od 16 klubova, odnosno masovno ispadanje ekipa sa istoka iz Prve lige.

Iz vojvođanske i beogradske grupe ispalo je po šest timova, iz zapadne sedam. Nije nas mrzelo da saberemo: od ukupno 78 srpskoligaša ove sezone ispao je čak 31!

A sad malo i o promocijama... Ako sve bude kako treba i takmičarski rezultat predstavlja prioritet (a znamo da masu puta nije bilo tako), novi srpskoligaši trebalo bi da postanu...

Iz vojvođanskih zona: Borac Šajkaš, Tekstilac Odžaci i OFK Kikinda.

Iz zapadnih zona: Real Podunavci, Rađevac Krupanj, RSK Rabrovo i Sloga Bajina Bašta.

iz istočnih zona: OFK Brzi Brod, Sloga Leskovac, Meševo i Hajduk Veljko

iz beogradsdke zone: Prva iskra Barič i Borac Lazarevac.    

Iz 12 zonskih liga ispala su ukupno 42 kluba.

*NAPOMENA 1: narednog vikenda preostalo je da se odigra poslednja runda u Zapadno-moravskoj i Podunavsko-šumadijskoj zoni, međutim bez takmičarskog značaja

*NAPOMENA 2: do određenih pomeranja će dolaziti u zavisnosti od rezultata baraža; primera radi, iz Srpske lige - Istok ispašće i 13. ekipa ukoliko Timok ne prođe kroz baraž do PLS-a.

Tabele preuzete sa sajta: SRBIJASPORT.NET


tagovi

srpske ligePLS

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara