Kraj devet godina duge muke najvećeg kluba u Rumuniji: Hadži i Rivaldov sin kapitulirali

Vreme čitanja: 2min | sub. 27.04.24. | 22:05

FCSB ponovo na tronu

Smena fudbalskog vladara u Rumuniji je od večeras i zvanična.

Novi šampion države je FCSB koji je tri kola pre kraja savladao prvog pratioca i prošlogdišnjeg prvaka Farul 2:1. I nakon devet godina čekanja se opet popeo na nacionalni tron.

Izabrane vesti

Naslednik nekadašnje Steaue je osvojio šestu titulu pod ovim imenom, a ukupno 27. ako se računaju i nekadašnji trofeji Steaue. Iako nije formalno, FCSB suštinski jeste nekadašnja Steaua o čemu je sve reklo i 30.000 Steauinih navijača večeras na tribinama Nacionalnog stadiona u Bukureštu. Šta god pisalo i papirima, ovo je Steaua...

U prošlom veku i na poečtku ovog, klubovi iz Bukurešta su dominirali rumunskim fudbalom ali se posle privatizacije mnogo toga promenilo u tamošnjem fudbalu. Titule su počeli da osvajaju manji klubovi poput Uniree, Ocelula, Astre Đurđu i pogotovo Kluža koji je izrastao u najveću fudbalsku silu Rumunije i osvojio čak osam titula za 14 godina.

Prošle godine je Farul iz Konstance prekinuo dominaciju Kluža i osvoji prvu titulu otkako su klub preuzele legende rumunskog fudbala i Steaue George Hadži i George Popesku. Legendarni tandem u ulogama predsednika i trenera je ove sezone bio najveći konkurent FCSB-u ali nije uspeo da izdrži trku do kraja i večeras je položio oružje u direktnom duelu.

Iako FSCB zbog povreda nije mogao da računa na najboljeg igrača Florinela Komana i kapitena Vlada Kirikeša, ostvario je trijumf vredan titule. Mladi napadač David Mikulesku ja nakon dvadesetak minuta igre načeo Farul, ali Hadžijeva izmena u drugom poluvremena urodilam plodom. Rivaldinjo, sin legendarnog Brazilca Rivalda je u 79. minutu pogodio glavom za izjednačenje i zapretio odlaganjem slavlja. Međutim, iskusni vezista Aleksandru Baluca je u 84. minutu pogodio za konačnih 2:1 i slavlje je moglo da počne...

Odmah posle meča je svojih pet minuta imao i kontroverzni gazda novog šampiona Điđi Bekali.

„Hvala ti Bože! Dosta mi je drugih mesta. Pogledajte Dinamo koji je poslednji, pogledajte Rapid koji je ispao... Ovo sve je moja zasluga. Ja držim ovaj klub u borbi za trofeje i Evropu. Ovo večeras je kruna velikog rada. Trebalo je pobedimo 5:1 ali dobro je i ovo. Neka navijači slave. Ja nisam više isti čovek kao pre. Godinama sam postao iskusniji i mudriji. Nema ništa od izigravanja budale. Ovu titulu moramo da nadogradimo plasmanom u neki od evrokupova. Bez grupne faze u Evropi, ova titula je bezvredan“.



tagovi

SteauaFCSB

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara