Ilustracija (©YouTube)
Ilustracija (©YouTube)

Kragujevčani čekaju najmlađeg debitanta u istoriji UEFA takmičenja

Vreme čitanja: 2min | pet. 12.07.24. | 14:48

Levi bek Dinama iz Tbilisija Saba Harebašvili zaigrao je u četvrtak protiv Mornara sa 15 godina, 10 meseci i osam dana, oborivši tako rekord koji je držao Dortmundov Jusufa Mukoko

Starosna granica u modernom fudbalu se poslednjih godina konstantno pomera. Videli smo svi šta je sve Lamin Jamal radio na Evropskom prvenstvu sa nepunih 17 godina, a u Gruziji su svetu u četvrtak predstavili novu veliku nadu, levog beka Sabu Harebašvilija. Od sada zvanično rekordera – najmlađeg debitanta u istoriji UEFA takmičenja.

Harebašvili je bek Dinama iz Tbilisija koji još uvek nije ni blizu toga da napuni 16 godina. To međutim nije sprečilo trenera Dinama Ferdinanda Feldhofera da ga protiv Mornara stavi, ni manje ni više, nego u startnu postavu!

Izabrane vesti

Na iznenađenje mnogih Harebašvili je u Podgorici bio starter protiv Mornara, u prvom meču 1. kola kvalifikacija za Ligu konferencije, čime je oborio rekord Jusufe Mukoka. Dortmundov fudbaler je do sada bio rekorder, debitovao je u UEFA takmičenjima sa 16 godina i 18 dana, dok je Harebašvili protiv Mornara igrao sa 15 godina, 10 meseci i osam dana.

Rizik se međutim nije isplatio austrijskom treneru, pošto je Dinamo moražen u Crnoj Gori. Bilo je 2:1 za Mornar, s tim da su Gruzini prepolovili zaostatak pogotkom 20-godišnjeg Nikoloza Ugrehelidzea u 94. minutu. Time su značajno poboljšali sebi šanse za revanš, koji se sledećeg četvrtka igra u glavnom gradu Gruzije.

Sam Harebašvili nije bio na terenu u trenutku kada je Dinamo postigao gol. Iz igre je izašao u 81. minutu, ustupio je mesto pet godina starijem Muhranu Bagrationiju.

Dinamo je u Podgorici generalno igrao sa podmlađenim sastavom. Primera radi, napad mu je predvodio 16-godišnji Vahtang Salija, Nikolaz Cechladze ima 18 godina, a rezervista Saba Samušija 17. Zato, ni nije čudo što je Mornar trijumfovao.

Naravno, revanš u Tbilisiju će sa posebnom pažnjom da prate u Radničkom iz Kragujevca. Njihov rival u 2. kolu kvalifikacija za Ligu konferencije će biti bolji iz ovog dvomeča. Meč u Leskovcu, gde će Radnički biti domaćin, na programu je 25. jula, dok je revanš u Tbilisiju ili Podgorici zakazan za 1. avgust.


------------------------------

Igraj EURO Prognozzer - osvoji svaki dan do 100.000 bez ikakvog uloga!

EUROFORIJA SE ZAHUKTAVA, OSTALO JE JOŠ FINALE U NEDELJU!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

------------------------------




tagovi

Gruzija 1Saba HarebašviliDinamo TbilisiRadnički KragujevacMornar Bar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara